Pepparkakskryddor

Betyg: 0.00
(0)
16 november, 2014

Julen har börjar hemma hos mig någon gång i början av november. Julmusik spelas och jag börjar pyssla och fundera ut hur jag ska dekorera och vad jag ska baka för spännande det här året. Som förberedelse till alla goda julbak så är det ett perfekt att ha färdigblandade pepparkakskryddor hemma. Det finns ju pepparkakaskryddor att köpa i påse men det är så himla enkelt att göra själv och det blir alltid godare när kryddorna är så nymalda som möjligt och man kan bestämma lite själv hur mycket av varje som känns bäst. Eftersom jag gjorde en större sats så malde jag mina kryddor i mixern. Men det går lika bra att mortla dem i en stenmortel och blanda ihop i en skål.

Traditionella smaker

  • Kanel: Detta är ju ett måste under julen! Jag köper min mald för att slippa krånglet med att mala kanelstängerna själv.
  • Ingefära: Det är ingefäran som ger den lite heta och peppriga smaken till pepparkakor. Jag gillar ingefära så jag har lika delar med ingefära och kanel, men det går bra att dra ner till 1,5 msk. Jag använder mald ingefära i det här receptet.
  • Kardemumma: Min favoritkrydda! Den här tycker jag blir allra bäst att mala själv, det är inte riktigt samma sak när man använder färdigmald.
  • Nejlikor: Överdosera inte dessa! Nejlikor smakar väldigt mycket och väldigt kryddigt så var försiktig med doseringen. Det går bra att använda hela nejlikor och mixa eller mortla själv, men jag tycker det fungerar bra med färdigmald i det här receptet.
  • Pomeransskal: Traditionellt sett är pomeransskal inte med i pepparkakskryddor men jag tycker citrustonen i den här kryddan tillför det där lilla extra. Använd den färdigmalda sorten, de torkade skalen är superhårda och väldigt svåra att mala eller mortla tillräckligt fint.
hemgjorda pepparkakskryddor i glasburk

Det här är faktiskt en kryddblandning man kan ha till mycket mer än bara pepparkakor. Varför inte använda den i kladdiga brownies eller kladdkaka? Den är grym i pannacotta, cheesecake, mördegskakor och äppelpaj. Bara fantasin sätter gränser! Jag har den i bikarbontasbröd tillsammans med russin och i minicupcakes.

Så gör en stor sats och fyll några fina kryddburkar. Ställ fram på köksbänken eller ge bort till familj och vänner. Det är en perfekt värdeinnepresent på varje middagsbjudning framöver tillsammans med en flaska glögg.

kryddor till pepparkaka

Pepparkakskryddor

Ingredienser
  

  • 2 msk kanel mald
  • 2 msk ingefära mald
  • 1 msk nejlikor mortlade
  • 1 msk kardemummakärnor mortlade
  • 1 tsk pomeransskal malda

Instruktioner
 

  • Mixa eller mortla nejlikor och kardemummakärnor till ett fint pulver. Blanda samman med mald kanel, ingefära och pomeransskal. Fyll fina kryddburkar och förvara torrt.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. Hejsan! Jag har fått för mig att du någon gång har gjort en smulpaj med äpple och kardemummakräm, men det kan ha varit någon annan… Isf om det är du, skulle du kunna lägga ut det receptet igen då det passar perfekt såhär i juletider!

    Kram!

    1. Nej, det känner jag inte riktigt igen men det låter gott! Jag har gjort en rosformad äppelpaj med en kräm i. Det är inte kardemumma i receptet men det skulle du kunna tillsätta om du vill. Du hittar den här: https://heavenlycupcake.se/rosformad-appelpaj/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close