När man var liten så var december en magisk tid som var en ständig väntan. Man räknade ner med kalendrar och julstök men ändå tycktes tiden aldrig gå tillräckligt fort. Jag och min bror gick och la oss extra tidigt dagen innan julafton bara för att doppare dagen skulle komma lite fortare.
Nu när man är äldre så tycker jag att december springer förbi. Jag har ju inte hunnit med hälften av vad jag skulle vilja! Men så är det och jag påminner mig själv om att magin faktiskt sitter inombords. Så jag försöker att bara göra det som jag känner en glädje över, i stunden eller i efterhand. Eftersom jag älskar jul så brukar jag känna en glädje över rätt mycket men jag tror det är viktigt att begränsa sig lite så att man inte glömmer av att njuta också.
Nya kakrecept är något jag verkligen njuter av att hitta på! Jag brukar förbereda mig och tänka ut långt i förväg vad jag skulle vilja göra. När jag kom på att jag i år ville göra den här serien med sju sorters julkakor så var faktiskt saffransgrottor hela inspirationen. Jag gick och tänkte på nya kakor med saffran och hittade en burk fikonmarmelad i kylskåpet. I flera dagar gick jag omkring och tänkte på hur jag skulle kombinera dem. Jag testade och gjorde om lite och kom fram till dessa. De är inte så söta och i kombination med smakerna så blir detta en lite vuxnare kaka.
Jag skulle definitivt serva dem som ett sött komplement på en ostbricka eller på godisbordet för en lite annorlunda touch. Pepparkakor med grönmögelost och så dessa hade varit riktigt gott. Och de är inte så svåra att göra. I grunden är de som hallongrottor så de är både snabba och enkla att baka. Också dessa går utmärkt att frysa och kan serveras nästan direkt ur frysen.
Saffransgrottor
Ingredienser
- 4 dl vetemjöl
- 150 g smör, osaltat
- 0,5 dl florsocker
- 1 st ägg
- 0,5 g saffran
- 1 nypa salt
- 0,5 msk vatten, kallt
Fyllning
- 1 dl fikonmarmelad
Instruktioner
- Blanda samman alla ingredienser till mördegen i en matberedare. Blanda samman till en smulig deg. Vält ut på ett bakbord och tryck ihop degen. Forma degen till bollar och lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper. Tryck en grop i varje kaka med tummen. Ställ in plåtarna i kylen och låt dem kallna. Mördeg blir frasigare om den gräddas riktigt kall. Ta ut plåtarna och lägg lite fikonmarmelad i varje. Lägg inte för mycket för då bubblar marmeladen över när den gräddas. Grädda i 175 grader i cirka 15 minuter.
Hej Super tallented Danielle,
Hur manga blev det har , det kan jag inte lasa mig till?
Tack pa forhand for ditt svar.
Hej Madix! Det blir nog typ 24 st skulle jag tro. Jag gör gärna lite större än vad andra gör dock så du kan nog få ut fler