Gilberts lunsaringar

Betyg: 0.00
(0)
11 januari, 2009

Lunsaringar är ett kärt kaffedopp från mina hemtrakter och jag lärde mig att baka dem av min sambos gammelmorfar Gilbert, en härlig gammal man. 91år gammal bodde han i ett eget hus på deras gård och lagade sin egen mat och bakade alla sina kakor och bullar själv sen en god vän till honom påpekat att ”Kan man läsa, så kan man baka”, mycket visa ord. Vi kom väldigt bra överrens jag och Gilbert, varje helg jag var där så bjöd han ner oss på kaffekalas och då var det sju sorters kakor och en hel kanna kaffe som gällde.

Han brillierade i att baka lunsar och skulle lära mig hur man gjorde en förmiddag. Så det var jag 16år och han 91år gammal och diverse baksaker. Han var väldigt noggran Gilbert och bakade alltid med måttstock, längderna rullades till exakt 40cm för at sedan kapas i 2cm breda skivor så att alla lunsar skulle bli lika stora. Jag har aldrig hans tålamod att göra så. Receptet var hans frus, som gått bort många år tidigare, men under bakningen delgav han mig sina egna ändringar, så att de blev ännu bättre enligt honom själv.

 Tyvärr finns han inte hos oss längre och även fast det gått många år så saknar jag honom något fruktansvärt. Vi tyckte väldigt mycket om varandra och det var alltid lika roligt att komma dit på en massa kakor eller våfflor och lyssna på vad som hände förr i världen. För att minnas honom bakar jag ibland lunsar till min sambo och förvarar dem i lunsburken. Det är en gammal pepparkaksburk som jag jag bad att få då Gilbert gick bort. Tänk att en gammal, sliten plåtburk kan vara det som får en att minnas en kär person allra mest!

Digital StillCamera

Gilberts Lunsaringar

Portioner 40 st

Ingredienser
  

  • 5 dl grädde gärna lite sur
  • 2 msk potatismjöl
  • 1,5 dl socker
  • 2-3 msk hjorthornsalt
  • 8 dl mjöl

Instruktioner
 

  • Vispa den sura grädden lätt, blanda i socker, potatismjöl och hjorthornsalt och rör väl. Tillsätt mjölet lite i taget tills det blir en smidig deg. Knåda degen på ett mjölat bakbord, dela den i två delar. Dela varje del i 20 bitar. Rulla bitarna till längder och korsa de båda ändarna så att en ring formas. Tryck till i skarven och skär bort de båda överflödiga ändarna. Rulla degsnutten du skar bort ihop med nästa bit osv. Lägg ringarna på bakpappersklädda plåtar och grädda i 200 grader i 20-25minuter. Låt dem svalna på galler och lägg dem i en burk. Detta receptet räcker till 40st lunsaringar. De håller ganska så länge i en burk, och ska vara torra, det är ju lite poängen med ”kaffedopp”.

Anteckning

Jättebra recept ifall man har ett paket grädde som gått ut i datum. Jag brukar slänga in paketet i frysen och tina till en annan dag ifall jag inte hinner baka just då.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. Hej!
    Vad kul att du lämnar recept på lunsaringar.Min arbetskamrat pratade för ca ett år sen om dessa kakor.Hon kommer ihåg att hon fick smaka på sådana på lanthandelns dag varje år.De bakades alltid då av Olle i affärn.Nu kan jag ge henne ditt recept.Hälsn.Lena i Ölsremma.

  2. Han var en underbar man Gilbert, som tur är så har hans underbara person bevarats i din fantastiska fästman. Dom där lunsarna är speciella, och jag vet att dom är bakade av mycket kärlek det är därför som dom är så goda. Ta gärna med några när ni kommer hem till helgen.
    Kram Mamma

  3. Hej Danielle!
    Vad roligt att du hittat till min blogg & vad mysig din är!

    Jättefint skrivit om Gilbert, får mej att tänka på min farmor som också hon är i himlen & jag ärvt hennes finaste kakburk & gammeldagsa tallrikar.
    Hon var galen i att baka & då vi hade våra söndagsfikan hos henne så var bordet fullproppat med goda bakverk :).

    Jo mina cupcakes åkte ur ugnen för tidigt, blev väldigt kladdiga men smaskiga! Gjorde vissa med jordnötter i & dom smakade nästan bättre än de utan, men då älskar jag ju nötter!
    Annars måste jag ju tipsa om världens godaste brownierecept på min sida 🙂

    Såg att du brukar göra dina cupcakes med mjölk oftast?
    Kan tänka mej att det blir godare? Än med gräddfil hm det borde nog testas!

  4. Förresten använder du en muffinsplåt + muffinsformar då du gör cupcakes?

    Tänkte om jag kanske skulle skaffa mej en sån 😉

  5. Hej.
    Vad roligt att läsa lite historia bakom receptet.Tänkte jag skulle testa att baka lunsaringarna å lite annat gott som jag sett här på din fina blogg,passar lagom till makens kalas om en vecka. . Hälsn.Monica,Landvetter

  6. Vilken fin historia det fanns bakom dina lunsar..har för egen del aldrig smakat dessa kakor men de låter goda..Kram Anne

  7. Åh tack så mycket 🙂 Jag har fått veta två kommuner nu just utanför Sthlm så det kan finnas chans att bli antagen till, så nu söks lägenhet till tusen kan vara knepigt och få tag på något men hoppas! 🙂

  8. Gud vilken gullig liten historia!! Jag fick nästan en liten tår i mitt öga… sådana här lunsingar måste jag prova att baka!

  9. Anonymous says:

    Vilken slags mjöl ska det vara?

  10. Det ska vara vanligt vetemjöl i dessa

  11. Anonymous says:

    Tack! =)

    Måste försöka baka dessa!

  12. Hej,
    Har precis bakat dina lunsaringar eftersom jag hade utgången grädde. Reagerar på mängden hjorthornssalt, 2-3 msk simlärare mycket,men gjorde enligt ditt recept. Är mängden korrekt eller skulle det vara 2-3 tsk?

    1. Hej Anette,
      Det stämmer med 2-3 msk hjorthornssalt! Det hjälper den här lite tyngre och mer kompakta degen bli sprödare vid gräddningen.

      1. Bakade enligt receptet med 2,5 msk hjorthornssalt och skvätte i lite bittermandelolja, vilket jag kanske inte skulle ha gjort. Alla ringar flöt ut till helt platta fyrkanter! Men de blev goda…

        Mvh Ylva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close