Lunsaringar är ett kärt kaffedopp från mina hemtrakter och jag lärde mig att baka dem av min sambos gammelmorfar Gilbert, en härlig gammal man. 91år gammal bodde han i ett eget hus på deras gård och lagade sin egen mat och bakade alla sina kakor och bullar själv sen en god vän till honom påpekat att ”Kan man läsa, så kan man baka”, mycket visa ord. Vi kom väldigt bra överrens jag och Gilbert, varje helg jag var där så bjöd han ner oss på kaffekalas och då var det sju sorters kakor och en hel kanna kaffe som gällde.
Han brillierade i att baka lunsar och skulle lära mig hur man gjorde en förmiddag. Så det var jag 16år och han 91år gammal och diverse baksaker. Han var väldigt noggran Gilbert och bakade alltid med måttstock, längderna rullades till exakt 40cm för at sedan kapas i 2cm breda skivor så att alla lunsar skulle bli lika stora. Jag har aldrig hans tålamod att göra så. Receptet var hans frus, som gått bort många år tidigare, men under bakningen delgav han mig sina egna ändringar, så att de blev ännu bättre enligt honom själv.
Tyvärr finns han inte hos oss längre och även fast det gått många år så saknar jag honom något fruktansvärt. Vi tyckte väldigt mycket om varandra och det var alltid lika roligt att komma dit på en massa kakor eller våfflor och lyssna på vad som hände förr i världen. För att minnas honom bakar jag ibland lunsar till min sambo och förvarar dem i lunsburken. Det är en gammal pepparkaksburk som jag jag bad att få då Gilbert gick bort. Tänk att en gammal, sliten plåtburk kan vara det som får en att minnas en kär person allra mest!
Gilberts Lunsaringar
Ingredienser
- 5 dl grädde, gärna lite sur
- 2 msk potatismjöl
- 1,5 dl socker
- 2-3 msk hjorthornssalt
- 8 dl vetemjöl
Instruktioner
- Vispa den sura grädden lätt, blanda i socker, potatismjöl och hjorthornsalt och rör väl. Tillsätt mjölet lite i taget tills det blir en smidig deg. Knåda degen på ett mjölat bakbord, dela den i två delar. Dela varje del i 20 bitar. Rulla bitarna till längder och korsa de båda ändarna så att en ring formas. Tryck till i skarven och skär bort de båda överflödiga ändarna. Rulla degsnutten du skar bort ihop med nästa bit osv. Lägg ringarna på bakpappersklädda plåtar och grädda i 200 grader i 20-25minuter. Låt dem svalna på galler och lägg dem i en burk. Detta receptet räcker till 40st lunsaringar. De håller ganska så länge i en burk, och ska vara torra, det är ju lite poängen med ”kaffedopp”.