Rosmarinkakor

Betyg: 0.00
(0)
3 juni, 2012

mördegskakor med rosmarin

Jag är uppvuxen i en av Sveriges vackraste trädgårdar. Det är faktiskt helt sant. 2008 blev mamma och pappa utsedda till Sveriges vackraste trädgård av tidningen Drömhem & Trädgård och i år var de med på Trädgårdstoppen. Innan jag flyttade hemifrån tycktes det mig inte så intressant men efter att ha bott ett antal år i lägenhet inne i stan så känner jag av mina rötter. (shh, säg inget till mamma!) Därför är jag extra, extra glad över min balkong. 

Men för mig är det inte blommor som är mest intressant. Nej, istället älskar jag alla sorters kryddväxter, frukter, grönsaker och bär. Nu är det ju inte så lätt att odla äppelträd på balkongen så jag har fått nöja mig med kryddor och salladsblad. Och det är helt fantastiskt vad härligt det är att kunna gå ut och klippa lite färska kryddor till kvällens matlagning! Men det finns ju så många fler användningsområden för färska kryddor. Så när jag behövde toppa mitt rosmarinträd häromdagen mindes jag ett recept från Martha Stewart bok Cookies. Rosmarinkakor. De är perfekta om man vill ha kakor förberedda i frysen och grädda efter hand. Ja, om man nu kan hålla sig vill säga. De smakar också ljuvligt gott och luktar ännu bättre. De passar utmärkt till en kopp kaffe eller te när man sitter uppkrupen under en filt en sån där skön sommarkväll. Eller varför inte på ostbrickan?

 mördegskakor med rosmarin
 
mördegskakor med rosmarin

Rosmarinkakor

Inget betyg än

Ingredienser
  

  • 225 g smör
  • 1,75 dl socker
  • 2 st ägg
  • 6,5 dl vetemjöl
  • 1 msk rosmarin, hackad
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk salt
  • råsocker, till garnering

Instruktioner

  • Vispa smör och socker mjukt. Tillsätt äggen och vispa till en jämn smet. Blanda ner vetemjöl, rosmarin, vaniljsocker och salt. Knåda ihop till en deg. Rulla ut degen till en rulle, ca 5 cm i diameter. Lägg på ett bakplåtspapper. Vik över pappret så att det ligger dubbelt en bit efter det att degen täckts av det. Rulla ihop till en tajt rulle. Använd gärna en lång linjal för att hjälpa till att rulla ihop det tajt. Snurra ändarna på bakplåtspappret åt olika håll och lägg rullen i frysen. Låt ligga minst en halvtimme men det går även bra att förvara kakorna här och baka av efter hand. Ta fram rullen, skär i 0,5 cm tjocka skivor och lägg på plåtar täckta med bakplåtspapper. Strö över lite råsocker. Grädda i 175 grader i cirka 15-20 minuter eller till kakorna fått fin färg. Låt svalna på galler och förvara i lufttät burk.

Anteckning

Adapted from Cookies
Författare: Martha Stewart
Dela

Skriv en kommentar

  1. Ha..ha…I see you…. Jag vet att det bor en liten trädgårdsnörd inom dig…
    Kram Mamma

  2. Antar du en utmaning? 😉 Jag skulle behöva ett recept på kolakakor som är glutenfritt anpassat. Kan du hjälpa mig? 🙂

    1. Ah, jag älskar utmaningar! *gnuggar händerna* Jag antar att du menar typ kolasnittar? Jag ska experimentera i veckan.

  3. En annan utmaning, eller rättare sagt ett par frågor, som du kanske har svr på: Kan frysa alla moussetårtor? Tänkte bjuda på tårtor med godistema när jag slutar på jobbet och skulle vilja ha lite framförhållning. Har du förag på botten till en hallonlakrits-moussetårta och en ahlgrens bilar-moussetårta

    1. Jag är tyvärr inte så bra på moussetårtor. Men jag tror att de ska gå bra att frysa. Om jag inte minns helt fel ska jag ha recept på en fryst moussetårta under ”Tårta”. Jag skulle tro att en slags sockerkaksbotten är vad man brukar ha till moussetårtor och den håller nog också bäst i frysen. Tror tyvärr inte att jag kan hjälpa dig mer än så!

  4. Ps… såg just att dina föräldrar är bloggkompis med min svärmor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Like
Close
Close