Chocolate Chip Chickpea Cookies

Betyg: 0.00
(0)
31 juli, 2012

Jag har utmanat mig själv. Inte som många andra till att springa mil långa lopp, cykla runt Vättern eller åka skidor i Gustav Vasas fotspår. Nej, det är bara att inse sina begränsningar. Jag kommer aldrig tycka det är speciellt kul att ens springa 5km. Men, jag tycker det är roligt att baka kakor. Ja, och äta dem också såklart. Det säger ju sig självt att det inte är den allra bästa kombinationen. Men tittar man på många av de nyttigare alternativen som finns där ute så blir i alla fall jag lite mörkrädd. Allvarligt talat, det måste väl finnas något som inte smakar hö?

Jag har därför utmanat mig själv till att hitta andra ingredienser att baka med än de största bovarna, vetemjöl och vitt socker. Jag slängde in mjölkprodukter också för att slå två flugor i en smäll och göra allt laktosfritt. Och vet ni? Det finns en hel uppsjö av roliga ingredienser att baka med som inte är vetemjöl och vitt socker. Självklart är det fler än jag som utmanat sig själva så här och en av mina absoluta favoriter är Erin på Texanerin Baking. Hon gör helt fantastiska grejer som inte alls smakar nyttigt. Inget hö här inte. Det är hos Erin jag hittat dessa fina Chocolate Chip Chickpea Cookies. De innehåller inget vetemjöl och inget vitt socker. Basen i dem är istället kikärtor. Japp, ni hörde rätt. Bönor i alla dess former är superbra att stoppa ner i bakverk. Dessa är allra godast lätt varma och det går bra att mikra färdiga kakor en kort stund innan servering. De klarar sig några dagar  kylen och går säkert utmärkt att frysa men det är inget jag testat själv.

Chocolate Chip Chickpea Cookies

Portioner 12 st

Ingredienser
  

 • 1 pkt kikärtor ca 240g utan vatten
 • 2 tsk vaniljextrakt
 • 165 g jordnötssmör
 • 80 g honung jag tycker man skulle kunna minska lite
 • 1 tsk bakpulver
 • 100 g chocolate chips eller grovt hackad mörk choklad

Instruktioner
 

 • Mixa samman alla ingredienser förutom chokladen i en matberedare. Smeten ska vara jämn och utan klumpar, dvs kikärtorna ska vara helt pureade. Blanda ner chokladen men en slickepott. Klä en plåt med bakplåtspapper. Blöt händerna och forma 12st bollar. Lägg dem på plåten och tryck ner dem lätt. De kommer inte jäsa så mycket och flyter inte ut heller. Grädda i 175 grader i cirka 10 minuter. Ta ut och flytta över kakorna på ett galler. Ät dem lätt varma. Förvara kakorna i en burk med tättslutande lock i kylskåpet.

Anteckning

Gör gärna ditt eget jordnötssmör, för instruktioner se här: https://heavenlycupcake.se/2012/07/egengjort-jordnotssmor.html
Adapted from Texanerin
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

 1. Ja, det är roligt att experimentera och jag kan tänka mig att de här är riktigt goda!

 2. Oj, spännande med kikärter! Tror jag måste testa dessa 🙂 De ser verkligen goda ut!

 3. åhh vad gott!!!

 4. Kul recept! Jag har faktiskt aldrig provat att baka med bönor/kikärtor, vilket jag sett andra göra. Spännande!

 5. Love it! Måste absolut prova. Jag länkade till detta recept i mina Fredagsfavoriter, här: http://www.thechocolatebox.se/2012/08/fredagsfavoriter-v-31.html Hoppas det är okej!

  Ha en bra helg! 🙂

 6. ÄLSKAR din blogg!!
  Allt ser så gott ut, och detta receptet glädjer mig lite (mycket) extra eftersom jag är laktosintollerant, och försöker äta nyttigare! Tack för en underbar blogg, fortsätt såhär! 🙂

 7. Jag tycker det här experimentet är helt fantastiskt! Jag har en sambo som är gluten-, laktos-, ägg- och nötallergiker så att hitta recept med alternativ till glutenfria mjölmixer (som jag aldrig fått att fungera ordentligt) är helt fantastiskt. Jag gjorde en egen variant av ditt recept på Black Bean Brownie igår och fick två tummar upp här hemma. Jag ser fram emot fler bönrecept som jag kan testa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close