Brysselkex

Betyg: 0.00
(0)
29 april, 2009
Brysselkex

Så, nu är jag äntligen klar med tentan! Här kommer receptet på mina absoluta favoritkakor som barn, brysselkex. Min mamma fick baka dem till varje kalas när jag fyllde år och till jul. Tur då att de är så himla lätta att baka, när man ska försörja ett helt barnkalas… Jag tror inte att receptet färgar sitt socker egentligen, men mamma bakade alltid med rosa socker till mig.

Jag har alltid ätit dem på mitt eget vis, först kanten med altl socker och sen resten av kakan. Det är lite roligt det där med hur man äter vissa kakor tycker jag, tex Ballerinakex, alla har något speciellt sätt att äta Ballerinakex. Jag äter dem varje del för sig med krämen först, hur äter ni?

 

Brysselkex

Inget betyg än
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 10 minuter
Kylning 30 minuter
Total tid 1 timme

Ingredienser
  

  • 4,5 - 5 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 200 g smör
  • 2 tsk vaniljsocker

Dekoration

  • socker
  • karamellfärg

Instruktioner

  • Dela smöret i små bitar och knåda ihop med de andra ingredienserna till en deg. Rulla till en rulle, cirka 5-6cm i diamter. Blanda socker och eventuell karamellfärg, rulla rullen i sockret så att den är helt täckt. Ställ i kylskåpet en stund så degen hårdnar lite. När den gjort det, skär rullen i 1cm tjocka skivor, receptet räcker till 30-40st kakor. Lägg kakorna på plåten, lägg ändarna med den skurna sidan upp. Grädda i 175 grader i ca 10minuter. Lått kallna på galler.
Författare: Danielle
Måltid: Fika
Tillfälle: Kalas
Dela

Skriv en kommentar

  1. brysselkex är en gammal goding jag inte ätit på länge! 🙂

    ja alla äter verkligen ballerina på sitt eget sätt. jag biter alltid bort hela toppen först och äter upp den, sen äter jag nederdelen som i en cirkel runt krämen och sist krämen med den lilla biten kex som finns kvar. hehe, utförlig beskrivning. 🙂

  2. Hejsan, ballerina äter jag såhär:
    Först äter jag den ljusa, övre delen.
    Sedan den mörka, nedre delen, allt utom mitten, där det är mest kräm. Sist äter jag det med, haha 🙂

  3. Ååååååå sånna där gjorde min mormor jag måste baka dom nån dag !!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Like 0
Close
Close