Dessa syltsnittar är perfekt när man vill ha en smulpaj on the go. De tar det absolut bästa med en bärpaj men ger dem ett behändigt format som rutor eller snittar vilket är lättare att ta med på utflykter eller förvara i frysen.
Idéen med syltsnittar kom till eftersom jag nästan aldrig gör åt en hel burk sylt. Det betyder att jag ofta har slattar med sylt i kylskåpet som jag på något sätt vill göra åt innan den blir dålig. Man behöver lite sånna här recept för att kunna göra åt slattar och rester från kylen.
Det bästa med det här receptet är att det går att använda samma sylt eller blanda ihop olika syltslattar för en ny spännande smak. Jag har testat det med många olika kombinationer av sylter och det blir alltid så gott! Det går också att använda marmelader om man har det också.
Förvara syltsnittar
Syltsnittarna är mycket enklare att förvara än smulpaj. De håller i några dagar i kylskåpet men lite plastfolie över. Men de är också perfekt att frysa för längre förvaring. Eftersom de är skurna så är de lätta att lägga i en låda med bakplåtspapper mellan varje lager så är det enkelt att plocka fram så många som man behöver. Tina dem långsamt i kylskåpet över natten.
Syltsnittar
Ingredienser
- 125 g smör, rumstempererat
- 2,5 dl havregryn
- 2,5 dl vetemjöl
- 1,5 dl socker
- 0,5 tsk bakpulver
- 0,25 tsk salt
- 2 dl sylt
Instruktioner
- Klä en form, ca 20×20 cm med bakplåtspapper.
- Blanda samman alla ingredienserna utom sylten till en smulig deg. Sätt undan en fjärdedel av degen för att kunna använda som topping. Tryck ut resterande deg i formen. Bred sylten över degen och smula sedan ett jämnt lager av de kvarvarande degen över.
- Grädda i 175 grader i 35 till 40 minuter. Kakan ska ha fått en fin gyllene färg. Låt kakan svalna helt innan du skär den i bitar. Jag skar ganska stora rektangulära bitar som jag sedan skar ytterligare en gång diagonalt för att få snittar. Men det går såklart bra att skära vanliga fyrkantiga bitar också.
My gooood vad goda dom ser ut! Printar och bakar på en gång, haha
Känner igen mig, man har idéer ibland funkar de klock rent ibland inte.
Jag provade idag att ugnssteka jordärtskockor , men det var inge gott. Maken tyckte om det, men inte jag och tonåringarna.
Ha det gott:)
Ser jättegott ut! Tror du dem funkar att göra glutenfria?
Det fungerar säkert, men jag skulle lägga till lite mer mjöl i dem i så fall. För hårda kakor behöver man 50% mer mjöl så något liknande skulle nog fungera här också. Dessa kakor är lite sega och om du inte lägger till mer mjöl tror jag att de inte kommer att hålla ihop så bra. Men det är bara att testa sig fram!
Mmm, har precis skurit upp en omgång med aprikosmarmelad -så gott med det krispiga och det sega ihop! Sylten/marmeladen hinner väl också karamellisera till sig i ugnen. Tack för mkt bra recept!
Visst borde det gå att dubbla och göra i långpanna?
Det går jättebra att dubbla! Jag bakar dem på jobbet i stora bläck. Tänk bara på att grädda dem lite längre då.
Det där ser så galet gott ut. Föreställer mig dem med choklad – mmmm…
Första gången jag gjorde dem använde jag Leilas Hallonmarmelad med mörk choklad. Hur gott som helst!
Hej,
Tänkte göra dessa till sonens kalas. Går de att göra i förväg och frysa in?
Vänligen,
Rebecca
Det fungerar säkert utmärkt att frysa. Det är inget jag provat själv men jag tror inte det skulle vara några problem
Jag skulle jättegärna vilja baka dessa! Men jag hittar inte receptet i blogginlägget, det verkar vara borta?
Ja, jag har haft lite problem med en plugin så vissa recept har temporärt försvunnit. Men de finns där! Det krävs bara lite konverteringsarbete från min sida. Självklart ska jag fixa detta så snart jag kan!
Hittar inte receptet ?
Hej Maria,
Det var ett tekniskt fel på sidan men nu ska receptet ligga uppe igen!