Dessa mjuka och lite sega havrekakorna är det perfekta tillbehöret till ett glas mjölk eller en kopp kaffe. De är enkla att baka och går utmärkt att förbereda. Helt enkelt ett perfekt recept att fylla kakburken med. Även om den kanske inte kommer vara fylld speciellt länge.
Klassiska kakor med havre brukar komma i två varianter – spröda och tunna havreflarn som smakar väldigt sött eller en hårdare kaka som man ringlat mörk choklad över.
Dessa havrekakor fyllda med tranbär och vit choklad är något helt annat. De är mjuka och lätt sega och de har en lagom sötma som får en lite kolaton tack vare farinsockret. Syrligheten i tranbären och sötman från den vita chokladen passar så bra ihop med den mjuka havrekakan. Det är verkligen en kombination som är väl värd att testa!
Ingredienser till havrekakor
- Smör. Jag använder alltid osaltat smör när jag bakar eftersom jag föredrar att justera salthalten lite mer precis själv. Men det går såklart bra att baka dessa kakor även med saltat smör men då behöver du justera ner saltet i receptet.
- Socker + Farinsocker. Blandingen mellan socker och farinsocker gör så mycket för smaken i dessa kakor. Farinsockret ger en lätt kolaktig ton till receptet och det vanliga sockret hjälper till att ge kakorna en lite krispig kant.
- Ägg. Ett ägg hjälper till att hålla ihop smeten. Jag använder alltid ekologiska ägg när jag bakar.
- Vetemjöl. Jag använder helt vanligt vetemjöl i det här receptet.
- Havregryn. Jag använder vanliga havregryn i det här receptet och jag har inte testat att använda fiberberikade havregryn.
- Vaniljpulver. Jag gillar att använda vaniljpulver gjort på äkta vanilj. Om du vill använda vaniljsocker så får du dubbla eller till och med tredubbla mängden i receptet för att få rätt smak.
- Tranbär. I det här receptet använder jag torkade tranbär och jag brydde mig inte heller om att hacka dem. Jag gillar kontrasten mellan kakan och tranbären när de är lite större.
- Vit choklad. När man bakar kakor med choklad så tycker jag oftast att det blir snyggast och bäst att använda chokladknappar. Då vet man att alla chokladbitarna är lika stora och att de inte kommer smälta in för mycket i degen när man gräddar kakorna.
- Salt och bakpulver.
Förbereda och förvara
Förbered degen till havrekakor: Det går jättebra att förbereda degen till dessa havrekakor eftersom de blir allra bäst när degen får vila lite ändå. Plasta in bunken med deg och ställ den i kylskåpet. Då håller degen i cirka 2-3 dagar.
Frys och tina upp deg till havrekakor: Om du vill förvara degen ännu längre så går det bra att frysa den. Rulla degen till lagom stora bollar och lägg dem på en bakplåt täkt med bakplåtspapper. Lägg in dem i frysen och styckfrys bollarna över natten. Lägg sedan ned dem i en plastpåse och förvara dem i frysen. Degen håller i upp till tre månader i frysen.
När du ska baka kakorna plockar du fram så många bollar du vill baka och lägger dem på en bakplåt täkt med bakplåtspapper. Låt degen stå och tina i cirka 15 minuter och grädda dem sedan som vanligt. Du kan behöva justera gräddningstiden något ifall de är väldigt hårt frysta.
Förvara gräddade havrekakor: Gräddade havrekakor förvaras bäst i en lufttät burk i rumstemperatur. Eller så kan du frysa in havrekakorna när de är gräddade, då håller de i upp till sex månader. När du tinar kakorna plockar du fram dem och lägger dem på en plåt eller bricka med bakplåtspapper och låter dem tina i rumstemperatur.
Havrekakor med vit choklad och tranbär
Ingredienser
- 125 g smör, osaltat och rumstempererat
- 1 dl socker
- 1 dl farinsocker
- 1 st ägg
- 1 tsk salt
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 4 dl havregryn
- 2 dl vetemjöl
- 1 dl tranbär, torkade
- 100 g vit choklad, se anteckningar
Instruktioner
- Dela smöret i mindre kuber och låt det bli rumsvarmt.
- Vispa samman smör, socker och farinsocker till en jämn kräm. Tillsätt ägget och vispa tills allt gått ihop.
- Vispa ner salt, bakpulver och vaniljpulver och rör tills allt blandat sig ordentligt,
- Tillsätt havregryn, vetemjöl, tranbär och den vita chokladen. Om du inte använder chokladknappar så hackar du chokladen grovt innan du tillsätter den.
- Blanda tills allt precis gått ihop till en deg. Lägg plast över bunken och ställ in den i kylskåpet för att vila i minst 30 minuter.
- Rulla degen i 24 st bollar. Fördela bollarna på plåtar med bakplåtspapper, de till att det finns plats runt om för kakorna att smälta ut lite. Grädda i 175°C i cirka 12 minuter. Kakorna ska vara lätt gyllenbruna men den vita chokladen får inte vara bränd. När kakorna kommer ut från ugnen kan du snurra dem i ett runt mått som är lite större en själva kakan för att få en snygg rund form på kakorna.
- Låt kakorna via en stund på plåten och för sedan över dem till ett galler för att svalna helt.