Chocolate Chip Cookies

Betyg: 0.00
(0)
24 augusti, 2009

Du har inte testat chocolate chip cookies om du inte smakat på det här receptet! Det är det absolut bästa receptet på chocolate chip cookies som finns, det ultimata. Det enda som kunde göra det kanske lite bättre var bacon. Ja, du läste rätt. Chocolate Chip Bacon Cookies är to die for.

Vilken choklad passar till chocolate chip cookies?

Dessa chocolate chip cookies innehåller en hel del choklad, massivt mycker skulle man till och med kunna säga. Om du skulle fundera över det här när du bakar dessa cookies och tänka att less is more – tänk om! Det blir definitivt inte för mycket choklad när de är färdigbakade. Det blir alldeles lagom mycket för att göra dessa cookies till de absolut bästa chocolate chip cookies du någonsin ätit. De är en perfekt blandning av knaprig kaka med lätt kolasmak och chokladbitar. Det finns faktiskt inte så mycket mer att säga, de är helt enkelt de ultimata chocolate chip cookies. Punkt.

Men vad ska du tänka på när du väljer chokladen?

  • Välj en sort som innehåller en hög kakaohalt. 70% brukar bli allra bäst men över 50% blir ofta bra. 
  • Välj så bra kvalitet som du har råd med. Dessa cookies innehåller mycket choklad vilket kan bli dyrt. Jag föredrar att baka med ekologisk, fairtrademärkt choklad med en kakaohalt på 70%, men jag har bakat dessa med 55% vanlig choklad också. Gör det som känns bäst för dig!
  • Skimpa inte på chokladen. Om du ska göra dessa cookies, dra inte ner på mängden choklad för att det känns mycket. Jag lovar att det är värt det smakmässigt!
  • Chokladknappar gör det enkelt att baka och ger ett snyggt resultat, men det blir lika gott med grovt hackad choklad så välj det du har tillgång till. 
chocolate chip cookies

Lätthanterligt med glasskopa

När man gräddar cookies är det viktigt att alla kakor är lika stora. Detta för att de ska gräddas lika snabbt. Om man har olika stora kakor på samma plåt så är de färdiggräddade vid olika tider och då kommer du få övergräddade och undergräddade på samma plåt. 

För att se till att alla mina kakor är lika stora, och för att minska kladdet, så använder jag en glasskopa. Min glasskopa har en skrapa som gör att jag med ett enkelt handtryck kan få ut perfekta kulor i samma storlek. Det finns glasskopor i olika storlekar som ger dig olika stora kakor. Den jag använder mest är 6 cm i diameter. Helt ärligt använder jag mest mina glasskopor till kakor och cupcakes nuförtiden. 

Grädda cookies

När man gräddar chocolate chip cookies är det viktigt att inte placera degen för nära varandra på plåten, den flyter ut lite och snyggast kakor får man om de inte flyter ihop. Det är också bra att kyla degen i cirka 30 minuter innan gräddning, ett varmare smör gör att kakorna flyter ut mer.

Grädda kakorna i mitten av ugnen. De är klara när de fått fin färg men fortfarande är lite ljusa i mitten. Lyft försiktigt på kakorna och håller de ihop så är de klara. Låt dem svalna en stund på ugnsgallret och flytta sedan över kakorna till ett galler för att svalna helt. Jag brukar lägga ett bakplåtspapper över gallret innan jag lägger på kakorna så att de inte faller igenom gallret eller går sönder. 

chocolate chip cookies

Hur förvarar jag chocolate chip cookies?

Bakade chocolate chip cookies förvaras bäst i en lufttät burk med lock i kylskåpet. Då håller kakorna bra i upp till en vecka. Färdiggräddade kakor kan också frysas och behöver då tinas i rumstemperatur en stund innan servering. Det går att värma dem några sekunder i mikronvågsugnen eller någon minut i ugnen för att ge dem en nygräddad känsla.

Det går också bra att frysa degen. Rulla degen till lika stora bollar och styckfrys dem på en plåt med bakplåtspapper. När de blivit genomfrysta kan man sedan lägga dem i plastpåsar utan att de klumpar ihop sig. På så sätt är det lättare att plocka upp precis så många som man vill ha vid ett senare tillfälle. Plocka upp dem och låt dem tina på en plåt med bakplåtspapper medan ugnen blir varm och grädda sedan som vanligt. Om de fortfarande är lite frysta kan gräddningstiden behöva förlängas lite så att de blir genomgräddade. 

chocolate chip cookies
chocolate chip cookies

Chocolate Chip Cookies

Portioner 20 stycken
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Kylning 30 minuter
Total tid 1 t

Ingredienser
  

  • 225 g smör osaltat och rumstempererat
  • 2 dl socker
  • 2,5 dl farinsocker eller ljust muscovado
  • 2 st ägg
  • 7 dl vetemjöl
  • 0,5 msk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 450 g choklad !

Instruktioner
 

  • Ta upp smöret i god tid så att det är rumsvarmt och mjukt.
  • Sikta samman vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, salt och vaniljpulver och ställ åt sidan.
  • Vispa det mjuka smöret med socker och farinsocker till en jämn smet. Tillsätt ett ägg i taget och vispa ordentligt mellan varje.
  • Tillsätt mjölblandningen lite i taget och vispa på låg hastighet. Blanda samman det sista med träslev tills det är en smulig deg.
  • Hacka chokladen grovt och knåda ihop till en deg. Täck med plastfolie och kyl degen i kylskåpet i cirka 30 minuter. Degen kan också göras en dag i förväg och förvaras täckt med plastfolie i kylskåpet.
  • Skopa upp deg med en glasskopa på plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda i 175 grader i 15-20 minuter. Låt svalna lite på plåten innan du för över dem till ett galler för att svalna av helt.

Anteckning

Anpassat från Jacques Torres
Författare: Danielle
Dela

Ta del av konversationen

  1. mmmmmmmmmmmm…
    de både såg o lät ju jätte goda..
    MÅSTE PROVAS!!!!
    tack för recept!! millan

  2. Haha, ja om det var dubbla mängden choklad från början så var det verkligen mycket choklad, men det ska man ju inte klaga på =). Dom låter iaf ljuvliga.

  3. 1. MÅSTE testas 🙂
    2. Skillnaden mellan pastry flour och bread flour skulle jag tro är proteinhalten. Vi kallar vårt brödmjöl för Vetemjöl special vilket är det med mer protein.

  4. åh mums så goda dessa lät!! och mycket choklad var det faktiskt men det var det säkert värt. 🙂

    bread flour är som vetemjöl special, och jag har för mig att jag läste nånstans för länge sen att man kan blanda i 2 msk maizena i vanligt vetemjöl i recept som vill ha pastry flour, det ska ge en fluffigare och lättare konsistens, alltså tvärtom från bread flour som ger segare, mer kompakt konsistens. 🙂

  5. Det var ett kanon recept, jag ska säga till Amanda som letat efter ett bra recept till Chocolate Chip Cookies..
    Mums Mums Kram Anne

  6. Smaskigt!!!!
    Saknar min bakande dotter!!!
    Du får baka upp ett lager, när du kommer hem nästa gång.
    1.DITT GODA BRÖD
    2.”
    3.”
    Kram Mamma

  7. Jösses så goda de där kakorna såg ut! tack för receptet!

  8. Detta program såg jag också faktiskt och so mdu säger ingen fick byta kanal eller störa. Jag skrev ner receptet men den försvann spårlöst…Vilken tur att du har den…tack!

    Nadja

  9. Bakade dessa lagom till jul och jag måste säga att de utan tvekan ä de godaste kakor jag någonsin ätit, alla kategorier!!! Så tack snälla för receptet!

  10. Jonas Bergman says:

    Haha, urutinerad som jag är tänker jag att det kanske borde stå ”fördela smeten på flera plåtar”. Nu lyckades jag baka en enda gigantisk cookie 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close