Fikaklassiker! Vet ni vad det allra bästa är med klassiska bakverk? De är nästintill säkra kort och de går att göra om i all oändlighet. Jag är ju en sådan där jobbig bakmänniska som aldrig riktigt fixar att baka samma sak igen om det inte är för att förbättra receptet, var helt galet gott så jag inte kan sluta tänka på det (Hello Black Bean Brownies, I’m talking to you!). Jag inser ju att de flesta liksom nöjer sig lite med att klassiker är klassiker och att man inte bör jäklas med ett vinnande koncept. Men jag kan inte hjälpa mig själv! Jag kan sitta och äta en fantastiskt god havrekaka och tänka ”Gud, vad gott det hade varit med lite flingsalt på!” och sen kan jag inte sluta tänka på det. Inte förens jag har gjort det och smakat på resultatet. Än så länge har mina smaklökar sällan gjort mig besviken. Och flingsalt på havrekakorna? Riktigt bra.
Så jag tog mitt absolut bästa recept på havrekakor och plockade bort russinen för saltade russin lät inte riktigt lika underbart. Det här receptet är ett sådant där som jag trots min aversion mot att baka samma sak om och om igen faktiskt gjort precis just det. Jag har bakat det framlänges och baklänges och det är galet enkelt och himla gott. Ibland har jag bytt ut vattnet mot kaffe och det ger en riktigt god ton i kakorna också. Jag gillar russin men jag kan faktiskt helt ärligt säga att jag inte riktigt saknade dem. Vill man ändå ha russin och baka riktigt klassiska havrekakor så är det lagom med 2 dl russin i det här receptet. Eller så går man lite crazy och byter ut russinen mot torkade blåbär, så himla gott det med! Men saltet gjorde verkligen de här kakorna riktigt, riktigt bra. För att reglera salthalten i så kan det vara bra att använda osaltatsmör i degen. Det räcker med det saltet man strör på.
Havrekakor med flingsalt
Ingredienser
- 200 g smör
- 1 dl socker
- 2,5 dl farinsocker
- 1 st ägg
- 2 msk vatten
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk kanel
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk bikarbonat
- 7 dl havregryn
- flingsalt
Instruktioner
- Vispa smör och socker mjukt och krämigt. Tillsätt ägg och vatten och vispa till en jämn kräm. Blanda ner resten av ingredienserna utom flingsalt och knåda samman till en jämn deg. Rulla till bollar och lägg dem på plåtar täckta med bakplåtspapper. Platta till dem lite lätt och strö flingsalt över. Grädda i 175 grader i cirka 12 minuter.Kakorna ska ha fått fin färg men fortfarande vara lite mjuka. Låt svalna helt på galler.
Jag har bakat dom här flera gånger dom är galet goda. Eftersom jag är glutenintollerant så byter jag bara ut allt till glutenfria alternativ och det går alldeles utmärkt. Tack för receptet.
Tack för att du delar med dig av din erfarenhet att baka dessa i en glutenfri version!