Black Bean Brownies

Betyg: 0.00
(0)
3 januari, 2015

Starten på ett nytt år brukar innebära en hel del löften och förhoppningar. Det är något speciellt hoppfullt med ett avslut och en nystart. Men alla goda intentioner behöver ibland en hjälp på traven. Många, inklusive jag själv, lovar sig själva hälsosammare vanor och där kan det verkligen behövas lite stöttning när sötsuget sätter in hårt. För något år sedan bakade jag Black Bean Brownies och bjöd folk hit och dit att smaka och gissa ingredienserna. Alla, och då menar jag verkligen ALLA, var helt förundrade över att bönor kunde vara så gott och tillfredställa chokladsuget så bra.

Sedan dess har jag finslipat receptet och testat det till max. Nu är dessa Black Bean Brownies ännu godare och ännu mer nyttiga. Det är verkligen en prestation, att vara både goda och nyttiga på en och samma gång. Jag har testat dem på massor med människor och till och med dem som inte gillar ”konstiga saker” eller böner i vanlig form älskar dem. De tror jag skojar när jag säger att det varken är mjöl, vitt socker eller smör i dem. De tror absolut att jag är helt galen när jag berättar att de äter svarta bönor. De gillar ju inte bönor och skulle definitivt veta om de åt sådana. Nope.

Det är något som händer när man mixar bönor till en kräm och blandar med massa andra smaker. Deras annars kanska karakteristiska smak försvinner och istället blir det bara riktigt saftigt. De är verkligen perfekta för alla som vill skippa mjöl i kakor. Dessutom är det här receptet sötat med den naturliga sötman från dadlar med en liten skjuts från agavesirap. De får sin krämighet från bönorna och kokosoljan. Kakaon och vaniljpulvret hjälper till att ge en djup chokladsmak med en söt kick.

Och det bästa? Det räcker med en liten bit för att tillfredsställa sitt chokladsug och de går alldeles utmärkt att frysa. På så vis kan man alltid vara förbered med ett nyttig alternativ när suget sätter till. Sen skadar det ju inte heller att de är superenkla att baka. Bara att mixa i en matberedare, grädda och sen är det klart. Ett ess i rockärmen när man vill hålla sina hälsosammare vanor!

Brownies med svarta bönor

Black Been Brownies

Nyttigare brownies gjorde på svarta bönor som är saftiga och mörkt chokladiga.
Portioner 16 st
Tillagningstid 30 minuter
Total tid 45 minuter

Ingredienser
  

 • 12 st dadlar
 • 0,5 dl agavesirap
 • 300 g svarta bönor 1 pkt avrunnet
 • 4 st ägg
 • 1 dl kakao
 • 1 msk kokosolja
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 1 tsk bakpulver

Instruktioner
 

 • Kärna ur dadlarna och lägg dem i en matberedare. Mixa dem tillsammans med agavesirap till en jämn kräm. Skölj bönorna ordentligt i kallt vatten och häll sedan i dem i matberedaren och mixa. Tillsätt ett ägg i taget och mixa till en slät och jämn smet. Skrapa kanterna på matberedaren så allt mixas ordentligt. Tillsätt kakao, kokosolja, vaniljpulver och bakpulver och mixa samman. Om du vill kan du variera receptet här med olika smaksättningar, se nedan. Klä en form, ca 20x20cm, med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 175 grader i cirka 30 minuter. Låt svalna helt och skär sedan i bitar. Förvaras i kylskåpet. Går också bra att frysa och tina upp i kylskåp eller rumstemperatur. Jag rekommenderar inte att tina dem i mikrovågsugnen.

Anteckning

Jag har testat flera olika smaker på dessa Black Bean Brownies och här är några:
– 1dl chocolate chips för en extra chokladkick (min favorit).
– Istället för kokosoljan, 0,5-1dl jordnötssmör beroende på hur mycket jordnötssmak du vill ha.
– 11/2msk pepparkakskryddor och 1dl kokosmjöl istället för kakao så blir det mjuk pepparkaka.
– 2 tsk snabbkaffepulver uppblandat i lika mycket varmt vatten för en mild kaffesmak
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

 1. Spännande recept!

 2. Kanongoda! En vuxen chokladig smak och lagom söta. Jag ger det här receptet toppbetyg o tackar för att du sparkar igång tankarna på vad man behöver för att få till en god kaka! Och till er som undrar – jag känner ingen bönsmak alls… Så våga testa! Kram Jennifer

 3. Wow vad bra du säljer in det, måste testas!! Återkommer efter testet 🙂

 4. Fantastiskt goda och så enkla. Barnen tyckte också att de smakade jättegott.

 5. Martina says:

  Jättegoda, om jag inte visste skulle jag inte tro de innehöll bönor och inget mjöl!

 6. Å gud dette ser godt ut, denne må jeg absolutt prøve 🙂 kjempefin blogg!

 7. Rebecca says:

  Gjorde just dessa och ”innehållet” blev gott! 🙂 Men fick ta ut kakan efter 24 minuter för att den var totalt bränd på ytan och hade börjat ryka (hade den i mitten av ugnen) Vad kan jag ha gjort för fel?

  1. Jag också märkt att ytan på dessa är lite känslig. Det har hänt någon gång att jag fått lägga folie över. Jag vet inte vad det beror på för det har inte hänt mer än en eller två gånger av alla de gånger jag bakat dem. Men jag sätter alltid mina längst ned i ugnen efter det. Det kan också bero på ugnen såklart. Alla ugnar är ju olika och jag har inte haft problem med ytan i min nya ugn. Prova att sänka temperaturen något och ställa browniesarna i nedre delen av ugnen. Så hoppas jag att det blir bättre nästa gång!

   1. Rebecca says:

    De blev så goda ändå när det brända var bortpillat så hela kakan är uppäten

 8. Rebecca says:

  Hela kommentaren kom inte med. Måste testa att göra dessa igen för de blev så goda när det brända var bortpillat så kakan är redan slut 😉 Kan bli ett nytt favoritrecept, så glad att jag hittade hit! Tack!

 9. Super gott! Gillades av min 2-åring också. Kommer att göras många ggr. 🙂

 10. Ann-Louise Sandblom says:

  Använder du naturell eller virgin kokosolja?

  1. Jag använder virgin för jag gillar kokossmaken men det spelar ingen större roll för receptet

 11. Fasen vad jag känner smaken av bönor. Har gjort olika sorters brownies med bönor i men detta är nog första gången som jag känner att de är i. Vet inte riktigt hur jag ska rädda den heller

  1. Det var tråkigt att du känner så Jenny. Jag har bakat receptet massor med gånger och bjudit personer som verkligen i te gillar bönor och de har aldrig märkt något alls. Det som är viktigt är att mixa smeten ordentligt, om det är grovt mixat så blandar sig inte smakerna och då kan kanske bönsmaken komma fram mer. Sen är det också skillnad innan och efter man gräddar smeten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close