Brownies är ett av mina absoluta favoritbakverk, jag älskar den lätt kladdiga texturen och chokladsmaken. Mums! Men för att göra dem snäppet bättre kombinerade jag dem med min favoritkrydda, kardemumma. Kardemumman kan försvinna lite om man tillsätter den ihop med chokladen eftersom choklad är en intensiv smak som gärna tar överhanden. Så för att kardemumman verkligen skulle komma till sin rätt så tillsatte jag den i en kola som sedan fick toppa browniesarna. Så. Himla. Gott.
Mala kardemumma
Självklart går det bra att använda färdigmald kardemumma, men har man väl börjat mala sin egen kardemumma så är det svårt att gå tillbaka till den färdiga sorten. Skillnaden är faktiskt större än vad man kan tro. Jag använder så mycket kardemumma så jag har investerat i en kardemummakvarn vilket är väldigt smidigt när man bakar. Investering kanske är att ta i, de är faktiskt inte så dyra, men eftersom man bara kan använda den till en krydda i taget så känns det lite som en lite lyxigare kökspryl.
Vill man inte investera i en kardemummakvarn så är en mortel i sten ett bra alternativ. De har man nytta av till många olika kryddor och recept så det är verkligen något att rekommendera i köket. Ofta kan man också hitta dem till bra pris på loppis, så håll utkik där.
Brownies med kardemummakola
Ingredienser
Brownies
- 100 g mörk choklad
- 125 g smör
- 3 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 st ägg
- 1,5 dl vetemjöl
- 2 msk kakao
Kardemummakola
- 100 g smör
- 2 dl muscovadosocker
- 0,7 dl sirap, ljus
- 2 msk vispgrädde
- 0,5 tsk kardemumma, nymald
Instruktioner
Brownies
- Smält smör och choklad i en kastrull på låg värme. Ta av från plattan och rör ner socker och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget. Vänd försiktigt ner vetemjöl och kakao. Klä en form, ca 20x20cm, med bakplåtspapper. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i cirka 25 minuter.
Kardemummakola
- Lägg alla ingredienser till kardemummakolan i en kastrull. Koka på svag värme tills smeten tjocknat något. Tar ungefär 10-15 minuter. Jag kokade min tills mina brownies gräddats klart i ugnen. Kolan ska vara tjock och seg, men inte ha kokat så länge att den stelnar och blir hård. Häll kolan över browniekakan direkt när den kommer ut från ugnen. Låt stå och svalna. Skär sedan i lagom stora bitar. De är ganska mäktiga så jag rekommenderar att skära kakan i 12-16st bitar.
De ser supergoda ut! Är också väldigt förtjust i kardemumma 🙂
Tänkte baka dessa tills på långfredagen, men hur serverade du dom? Bara som de är eller med glass eller grädde till? 🙂
Jag serverade dem bara som de är, men du kan ha grädde eller glass till om du vill det. Det blir kanske mer efterättsaktigt då istället för fika
Åh men så sjukt goda de ser ut. Ska testa de här till helgen!
Kardemumma är en av mina favoriter också.
Ska testa dessa. Men använder du mörkt eller ljust muscovadosocker??
Jag använder ljust!
Smakade dessa igår av en kompis som bakat dom. Sjuuuuukt goda. Gick nästan inte att sluta äta dom