Brownierutor med nutellatopping

Betyg: 0.00
(0)
30 oktober, 2023

Dessa brownierutor är tre fantastiska lager som smälter samman till en smakupplevelse som varje chokladfantast kommer älska! En frasig mördegsbotten ger lite stadga till dessa rutor och hjälper till att bryta av den intensiva chokladsmaken från det kladdiga brownielagret i mitten. Och som pricken över i, en krämig ganache som är smaksatt med nutella för en extra chokladkick.

Det här receptet är anpassat för att baka i långpanna och det räcker till många bitar. Om du vill baka det i en 20x30cm bakplåt kan du halvera receptet. Och för en 20x20cm bakform är en 1/3 av receptet lagom.

Låt dessa brownierutor kallna helt i kylskåpet innan du skär dem i bitar så blir det lättare att skära dem snyggt och prydligt. Det är viktigt att torka av kniven mellan varje snitt och det kan också hjälpa att spola den under varmt vatten. Då får du riktigt rena snitt och snygga rutor.

Vad behöver du för att baka brownierutor?

  • Vetemjöl: Jag använder vanligt vetemjöl i dessa. Jag har tyvärr inte provat att göra dem glutenfria. Jag skulle tro att det fungerar bra i brownielagret, men att det kan vara svårt att få till en bra mördegsbotten med glutenfri mjölmix utan att justera receptet.
  • Socker: Vanligt vitt socker fungerar jättebra och är det som jag använt när jag bakat dessa. Men jag tror också det hade varit riktigt gott att byta ut delar mor ljust muscovadosocker eller farinsocker för en ton av kola.
  • Rapsolja: En neutral olja är bäst här och vill du byta ut rapsoljan kan du testa matolja, solrosolja eller kokosolja. Kokosoljan kan ge lite kokossmak till kakan.
  • Smör: Jag använder alltid osaltat smör när jag bakar för jag vill kunna kontrollera salthalten mer precist. Men du kan använda saltat smör eller margarin också.
  • Ägg: Jag använder mellanstora ägg när jag bakar, så mellan 53-63 gram per styck.
  • Kakao: Browniesmeten får sin chokladsmak från kakao. Jag försöker alltid välja en ekologisk kakao när jag bakar.
  • Mörk choklad: Till toppingen behövs choklad. Jag gillar att använda choklad med en kakaohalt mellan 50-70% när jag gör den här typen av ganache. Högre kakaohalt blir lite bittert och lägre kakaohalt har lite svårare att stelna.
  • Vispgrädde: Jag tycker det blir bäst att använda 40% vispgrädde till det här, men det går bra att göra med laktosfri vispgrädde med som brukar ha en fetthalt på 36%. Lägre fetthalter kan påverka konsistensen.
  • Nutella: Nutella ger en god smak till ganachen och det behövs inte jättemycket för att ge en riktigt bra smak.
  • Vaniljpulver: Jag föredrar att använda vaniljpulver framför vaniljsocker när jag bakar eftersom det är 100% vaniljstång och inte kemiskt framställd vanillin. Du behöver inte så mycket för att få en riktigt god smak. Jag brukar ta ungefär 1/3 av mängden vaniljsocker när jag använder vaniljpulver.
  • Salt: Eftersom jag använder osaltat smör så använder jag alltid lite salt när jag bakar. Om du använder saltat smör kan du behöva justera mängden salt eller utesluta det helt.
brownierutor med mördegsbotten

Förvara och förbereda brownierutor

Dessa bars smakar bäst när de fått gotta till sig lite så jag rekommenderar att göra dem dagen innan.

Det går bra att förbereda mördegen flera dagar i förväg. Efter att du blandat ihop degen kan du plasta in den och förvara den i kylskåpet i upp till tre dagar. Plocka fram den lite innan du ska använda den så så blir den lättare att trycka ut.

Det går också bra att förbereda mördegsbotten med brownie-lagret på och antingen förvara dem in kylen eller frysa in dem om du behöver förvara dem längre. Jag rekommenderar inte att frysa in dem med nutellaganachen på. Plocka fram från frysen och låt tina helt så de är rumstempererade när du breder på nutellaganachen.

Förvara helt färdiga brownierutor i kylen. De behöver kylas ordentligt för att det ska bli lättare att skära riktigt fina bitar. I kylskåpet kan du förvara dem i tre till fem dagar.

brownierutor med mördegsbotten

Brownierutor med nutellatopping

Kladdiga brownierutor på en frasig mördegsbotten och toppade med en silkeslen nutellatopping. Magiskt goda!
Portioner 35 bitar
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 30 minuter
Svalningstid 2 timmar
Total tid 50 minuter

Ingredienser
  

Botten

  • 10,5 dl vetemjöl
  • 2,25 dl socker
  • 3 dl rapsolja
  • 3 tsk salt

Brownie

  • 360 g smör osaltat
  • 6,75 dl socker
  • 6 st ägg
  • 1,5 tsk vaniljpulver
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 dl kakao
  • 1 tsk salt

Nutellaganache

  • 450 g mörk choklad
  • 3 dl vispgrädde
  • 100 g nutella

Instruktioner
 

Botten

  • Blanda ihop vetemjöl, socker och salt i en skål,
  • Tillsätt rapsolja och blanda tills ingredienserna är en smulig massa som håller formen när du trycker ihop den.
  • Tryck ut degen jämnt i botten av en långpanna, ca 30×40 cm.
  • Grädda bottenlagret i 175 grader i cirka 10 minuter eller tills det är lätt gyllenbrunt.

Brownie

  • Smält osaltat smör på låg värme i en kastrull. Ta av från värmen
  • Tillsätt socker, ägg och vaniljpulver i kastrullen och rör om tills ingredienserna är väl blandade.
  • Tillsätt vetemjöl, kakao och salt i kastrullen och blanda försiktigt tills en slät smet.
  • Häll browniesmeten över bottenlagret och jämna ut det..
  • Grädda i ugnen i cirka 20 minuter. Brownie-lagret ska vara lätt underbakat men inte direkt rinnigt. Låt den svalna helt.

Nutellaganache

  • Hacka den mörka chokladen och lägg den i en värmetålig skål.
  • Värm vispgrädden i en kastrull på medelhög värme tills den börjar sjuda lätt.
  • Häll den varma vispgrädden över den hackade chokladen och rör om tills den blir slät och blank.
  • Tillsätt nutella i blandningen och rör om tills allt är ordentligt blandat.
  • När ganachen har svalnat, bred den försiktigt över brownie-lagret och låt stelna innan du skär och serverar den. Över natten är bäst för att få riktigt fina bitar.
Författare: Danielle
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close