Enkla brownies med kakao

Betyg: 4.11
(37)
10 juni, 2018

Kladdiga och krämiga brownies med en kraftig chokladsmak, det är bland det absolut bästa jag vet. Men för att få den där fantastiska konsistensen och smaken så går det ju åt en hel del choklad, gärna dyr choklad dessutom. Och ibland finns det inte någon choklad hemma i skafferiet när chokladsuget faller på, eller så orkar man inte vänta flera timmar på att brownies ska kallna och stelna som de bör när man bakar Fudgy Chocolate Brownies. Man kanske bara vill stilla sitt chokladsug, eller bjuda spontana gäster på något gott som inte tar flera timmar. Då är det perfekt med ett enkelt recept som bara behöver svalna något innan man kan få smaka!

Enkla bakverk för alla tillfällen

Det är alltid svårt att säga att något är ”enkelt”, för det beror såklart på hur vilka förutsättningar man har. För mig är enkla bakverk något som inte kväver massa olika ingredienser eller udda ingredienser som man oftast inte har i skafferiet. Det är också något som inte tar för lång tid eller kräver för många moment. Jag tycker också att om det ska vara enkelt att baka så ska det också vara enkelt att städa och diska upp efter sig.

Därför innehåller dessa brownies så få ingredienser som möjligt och de är dessutom bakade med kakao eftersom alla kanske inte har mörk choklad hemma. De tar inte speciellt lång tid varken att baka eller att grädda och de går att äta rätt snart efter att de är klara. Och det kanske bästa av allt, det går att svänga ihop dem i en och samma kastrull, vilket minimerar behovet av diskning. Det är enkla bakverk för mig.

Enkla Brownies med kakao

4.11 från 37 röster
Lagom kladdiga brownies med god chokladsmak. Enkelt recept med få ingredienser som går snabbt att baka.
Portioner 9 bitar
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 40 minuter

Ingredienser
  

  • 120 g smör osaltat
  • 2,25 dl socker
  • 2 st ägg
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1 nypa salt

Instruktioner
 

  • Smält smöret i en stor kastull på svag värme. När allt smör precis smält ta av kastrullen från plattan och blanda ner socker, låt det svalna något.
  • Vispa ner äggen och vaniljpulvret i smeten. Vänd ner vetemjöl, kakao och salt och rör ihop till en slät smet.
  • Smörj en form, 20×20 cm, och klä med bakplåtspapper. Häll i smeten och bred ut den jämnt i formen. Grädda i 175°C i cirka 20-25 minuter. Låt svalna i formen, ta upp och skär i nio rutor. 
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

  1. Detta ska jag testa nu😍😍

    1. Isabella Almqvist says:

      Jätte god bakar varannan dag. Bästa recept.

  2. jag är ledsen att säga det men som en ok-erfaren bakare så testade jag det här receptet till pricka men tillvägagångssättet är i värsta fal felaktigt och i bästa fal dåligt beskrivet. Värma smöret så att det blir gyllenbrunt och sedan lägga över socker skapar en sockerklump då smöret var på tok för varmt för att de skulle bindas samman. Efter det blev det ju bara “pannkaka” av det hela om man ska vara ärlig..

    1. Hej Alex, jag har bakat det här receptet flera gånger och aldrig haft problem med att sockret blir en klump. Det är viktigt att värma smöret försiktigt så att det inte bränns, det låter som att ditt smör kommit upp i för hög temperatur för snabbt. Genom att bryna smöret lite får man en lätt kolasmak, men om du tycker det är svårt att bryna smöret så räcker det att du smälter det.

    2. Elias lindgren says:

      Nejnejnejnej, smöret ska inte bli gyllende brunt! Vart fick du det ifrån? Det ska bara precis smälta

      1. Hej Elias,
        Jag har uppdaterat receptet, tidigare hade jag lätt brynt smör för att få en kolaton i receptet, men eftersom det ska vara ett enkelt recept så gjorde jag om det eftersom det verkade vara ett svårt steg. 😊

    3. Måste säga att dom blir extremt torra och det var nog det sämsta recept jag testat

      1. Hej,
        Det beror säker på hur du gräddar dem. Om du använder varmluft så kan du behöva sänka temperaturen för det här receptet är baserat på en vanlig ugn utan varmluft.

      2. Hålller med, de blev jätte dåliga

      3. Bästa receptet jag någonsin har gjort, De som skriver dåligt om det är bara dåliga på att baka och gör fel!

    4. Ehum, jo man kan visst få smöret vackert gyllene och smakrikt, och med det tillsätta det till smöret (låt smöret svalna något först) vispa upp och med den ’basen’ kunna skapa helt makalöst läckra bakverk 😱
      Jag har svårt att förstå folk som inte kan ta ett recept, använda sunt förnuft och med kännedom om sitt eget kök kunna få till något som åtminstone smakar gott? (även om det inte alltid blir exakt som det inlägg vi lockas/frestas av så har vi all möjlighet att skapa något eget helt otroligt läckert ändå? Vissa verkar bara vilja finna anledning att klanka ner på andra, låtsas vara korkade när man faktiskt kan ”ära den som äras bör”)

    5. alexander says:

      fan va dålig du är ngl gjorde brownies flör första gången o det blev skit bra

  3. De blev så goda! Tack för recept!

  4. Den var inte god

  5. Älskar det här receptet! Har gjort det två gånger nu när sötsuget akut kickat in och båda gångerna blev det lika bra resultat. Dessutom var dem uppskattade av hela familjen och det är ju superlätt att slänga ihop! Tack för att du delat med dig av det! 🙂

    1. Vad roligt att höra att du gillar dem Ida!

    2. Det var det bästa recept som jag har gjort! Jag älskar att baka och jag bakade det till skolan också och alla gillade den!!!

  6. Glad bakare says:

    Såå bra! Jag hade tråkigt ock var sugen på något snabbt och enkelt, sökte upp det och voala! Så kom det upp brownies och jag hade inte gjort det på väldigt länge. Så jag kollade in på det och började direkt. Jag skulle rekommendera dehär receptet till någon som är ute efter något snabbt och enkelt 👍👍

  7. Sen var seg och härlig🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗🤗

  8. Jättegoda brownies, bra recept! 👍

  9. Filippa says:

    Supergoda brownies med perfekt konsistens!

  10. Caroline says:

    Så god och så enkel, stillade verkligen mitt sug efter choklad

  11. Jag följde receptet till punkt å pricka, med 20×20 form och 175 grader i 25min, ändå var smeten väldigt lös när tiden var färdig? Jag fick lägga på 10min och då blev dom bra.

    1. Hej Petra,
      Gräddningstider är alltid svårt, det beror så mycket på ugnen man använder. Det är därför man alltid ska titta så att kakan får den konsistens man vill ha. Jag gräddar gärna brownies och kladdkakor så att de är ganska kladdiga och låter dem sedan svalna till rumstemperatur och kanske till och med låter den stå i kylskåpet någon timme. Men det beror ju också på vad man själv föredrar för konsistens.

  12. Felicia says:

    Receptet var konstigt för att dem skrev inte att man skulle sätta på ugnen och deras mått var konstiga 1/5 stjärnor av mig

    1. Man kanske borde klura ut själv att man ska sätta på ugnen.

      1. Charlotte Schiöler says:

        Vad är det för knäppa människor som svarar???
        Mkt bra och enkelt recept!
        Blev jättegod!

  13. Det här blev älskat av hela familjen så gott och enkelt att göra

  14. Okej recept men förstår inte varför man ska hälla sockret i smöret. Blev lite klumpigt och sen svårt att blanda i övriga. Sen är det alltid knepigt med 120 gram smör om man inte har en våg. Och vem har osaltat smör hemma för att sen lägga till salt? Efter lite anpassningar så blev det ändå goda bakverk så därför blir betyget 4 trots detta.

    1. Danielle Författare says:

      Hej Ullis,
      Många recept är baserad på vikt för att få det mer precist, bakning är kemi och ibland är det inte tillräckligt att bara utgå ifrån strecken på smörpaketet. Att det är osaltat smör är också väldigt vanligt i bakning eftersom man ofta behöver kontrollera mängden salt bättre än vad det blir om du använder saltat smör. Nästintill alla mina recept specificerar osaltat smör av den anledningen men du får självklart använda både saltat smör eller margarin istället, men då får du själv reglera salthalten utefter just det du använder.

      Smöret smältes innan du blandar ner sockret och jag har inte upplevt att det blir klumpigt då, sockerkristallerna är ju kvar men genom att blanda ner sockret i smöret så tempererar du det lite bättre innan äggen tillsätts och då minskar chansen att äggen tillagas i det varma smöret. Jag har skrivit receptet så på grund av det och också för att man ska kunna göra det direkt i kastrullen utan att behöva smutsa ner extra bunkar. Mindre disk är för mig en viktig del av enkelheten.

  15. Rebecka Lagergren says:

    Jag dubblade receptet och körde i långpanna. Det blev en väldigt god och saftig insida och toppen blev sådär knackigt seg. Ett recept som jag kommer spara och göra om. SUPERGOTT

    1. Vad roligt att höra att du gillade receptet!

  16. Ingabritt says:

    alex… måste berätta en sak. det är du som inte kan baka

  17. Super bra recept! Jag är ett barn men jag är inte bra på att baka. Men det här receptet är jätte enkelt du borde prova.

  18. Så enkelt och såååå gott! Ni som klagar på receptet gör förmodligen fel själva, att baka brownies kan inte bli enklare än såhär ^-^

  19. Glömde du bakpulver i receptet? Eller är det medvetet uteslutet?????

    1. Hej Jen, Det ska inte vara bakpulver i dessa då de ska vara lite kladdiga.

  20. Britt-Marie Stenkvist says:

    Hej! Antagligen en jättekorkad fråga, men jag frågar ändå😊: Var i ugnen ska jag placera formen?

    Vänliga hälsningar
    BM

    1. Hej Britt-Marie,
      Inte alls en dum fråga! Jag brukar sätta mina i mitten, det brukar vara lagom 🙂

      1. Britt-Marie Stenkvist says:

        Tack snälla! Ska pröva redan imorgon😀

  21. God och lätt att baka 🙂

  22. Det funkade okej men inget jag kommer göra fler gånger

  23. Hej. Följde allt som stod men blev verkligen det samsta receptet. Allt åkte i sopporna

  24. charlotta says:

    ett fantastiskt recept, så enkelt att min 12 åring fixade det helt själv. Du skall vara väldigt stolt över det recept du delar med oss. Det kommer alltid att finnas de som måste hacka ned på andra. Lägg det inte inpå dig. Precis som många andra sagt så skadar det inte med lite sunt förnuft när man bakar eller gör annat i livet. Önskar dig all lycka till i fortsättningen. Sluta inte baka det är terapi för själen och glädje för munnen. Fortsätt dela med dig. Kram

    1. Danielle Författare says:

      Tack Charlotta för de fina orden! De värmer verkligen. <3 Jag hoppas du och din 12 åring hittar många spännande saker att testa här framöver. Bakning är precis som du säger terapi men det är också ett fantastiskt sätt att skapa gemenskap genom att bjuda nära och kära.

  25. Jag har läst lite i kommentarstråden och blir lite förvånad av att de misslyckas… Jag testade och de blev jättebra. Lite udda mått men funkar bra.

    Jag hade inte vaniljpulver hemma utan bytte ut det mot 2 tsk vaniljsocker (obs ej vanillinsocker)

    Jag körde i varmluft på 175 grader i mitt av ugnen och det fungerade. Körde 20 min i en något större form för jag hade ingen 20×20.

    Lite knapriga på ytan och mjuka inuti. Vill man ha något mer kolasmak kan man byta ut delar av sockret mot cocossocker eller Muscovadorörsocker (finns i ljus och mörkt)

  26. Milena says:

    Kanterna blev SÅ GODA! sega, söta och chokladiga.

  27. Charlotte says:

    Åh så gott och enkelt. Tack. Jag förstår inte kommentarerna ovan, för det var enkelt snabbt och jätte gott. Perfekt med rör-ned-allt-i-en-kastrull. Jag använde vanligt smör och lite flingsalt ovanpå. Funkar troligen även att göra glutenfria, jag ska testa med Lailas mjöl.

  28. Bästa kakan ever!

  29. Funkar det med saltatsmör?

    1. Det går jättebra, uteslut saltet i receptet då. Eventuellt kan de smaka lite mer salt, men det är nog inget du kommer tänka på.

  30. Super duper goda ska kanske, testa till barnbarnen där hemma tack mig.

  31. Har inte testat receptet men tack för att du tar din tid att skriva ner och dela med dig! Det är otroligt fint att kunna ta del av folks idéer och recept — helt gratis. Tyvärr finns det en del otacksamma stackare här som klagar på en produkt som är helt gratis.

    1. Tack för de fina orden!

  32. Helt perfekta på 20 minuter! Enkelt att göra tillsammans med barn, vi hade även i osaltade jordnötter och lite chokladknappar som vi redan hade hemma! Rekommenderas varmt!

  33. Lätta och goda, uppskattades av kollegorna! Mina blev inte så kladdiga, jag tog ut dem efter 20 min men nästa gång ska jag nog ta ut dem lite tidigare.

  34. Så goda!Älskar detta recept!
    Men har i de i kanske 17 min.
    Och tänk på att låta smöret svalna 🙂
    Tack för en underbar blogg!

    1. Vad roligt att höra Anna! Tack för att du delar med dig av din erfarenhet av det här receptet, gräddningstider är alltid så svårt eftersom alla ugnar är olika och din erfarenhet hjälper andra hitta vad som funkar bäst för dem och deras ugn!

    2. La i en form som var exakt 20×20 cm mitt i ugnen i 19 minuter på 175C och den blev snustorr. Skulle rekommendera att ha den inne endast kanske 10-14 min om du inte tycker om torra brownies.

      1. Hej William,
        Om du gräddar dessa med varmluft så behöver du justera ner temperaturen till cirka 160 grader. Sen är gräddningstider aldrig något man kan säga exakt eftersom alla ugnar är olika, 20 minuter i en ugn kan vara för lite i en annan eller för mycket i en tredje. Därför är det alltid viktigt att hålla koll när man bakar och lära känna sin egen ugn.

  35. Superbra! Jag brynte smöret gyllene först. Inga problem med det, men det är klart att man får ta det lugnt med värmen, passa och röra i botten. Inte enkelt för alla men bra att lära sig för det blir väldigt gott! Den här brownien kommer att bli standard här hemma!😋

  36. Det står: Vispa ner äggen och vaniljpulvret i chokladsmeten!
    Vilken chokladsmet? Det står ingenting om det innan..
    Tack på főrhand
    LS

    1. Hej Linda, det har smugit sig in ett litet fel i receptet. Det ska bara stå smeten där eftersom kakaon mycket riktigt ska vändas ner i nästa steg.

  37. 20 minuter är inte en bra grädd tid blev nästan kolsvart efter 13 minuter?

    1. Jag har bakat det här receptet flera gånger och då har 20 minuter varit alldeles lagom, på 13 minuter har jag svårt att tro att den hinner bakas klart i mitten. Om du använder varmluftsugn så blir den varmare än en vanlig ugn och då kan man behöva justera ner temperaturen med ungefär 20-25 grader. Det kan också vara så att den stått väldigt högt upp i ugnen så prova att sätta kakan längre ned. Den får mycket färg tack vare chokladen, men upplever du ändå att den blir bränd och inte bara färgad så kan du testa att lägga lite folie över så att den hinner gräddas klart.

    2. Kan en nio åring gör det själv

  38. Min nioåring gjorde dessa nästan helt själv och lade till minimarshmallows och hackade hasselnötter. Succé!

  39. Tack för ett enkelt recept på en jättegod brownie, den blev perfekt!😋

  40. Jättegoda men för ett barn så tar det typ 1,20 minuter med tillagning.

  41. Enkelt recept! Svårt att inte lyckas.. gjorde dubbel sats i långpanna (nästa gång får det bli trippel sats) 150grader på varmluft i 18min. Tack för ett enkelt och snabbt recept som stillade chokladsuget! En chokladkräm på toppen om man har den tiden hade nog inte varit fel 😍

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close