Blondies med pepparkaka

Rating: 0.00
(0)
22 december, 2013

Mitt kök är i uppror den här helgen. Här reduceras svagdricka på spisen och surdegen står till sig på köksbänken. Mammas hemliga recept på laxpaté lagas med stor spänning för första gången och det bakas tårta. Självklart ackompanjeras allt detta av julmusik. Men det är inte bara julen som trängs här i mitt kök för här har vi inget jullov. På köksbordet trängs därför glöggen och pepparkakorna med uppsatslitteratur och förvirrade anteckningar. Mitt i allt juligt ska jag ta examen är det tänkt. Väldigt dålig planering måste jag säga. Julstress blandat med uppsats och examensångest. Inget att rekommendera.

Och så mitt uppe i allt det här så fick jag en idé i huvudet som inte ville försvinna. Brownies med crème fraîche-glasyr. Idén kom egentligen ur två tidigare recept, pepparkaksblondies och saffranscheesecake. Glasyren på min saffrans cheesecake är riktigt god och jag funderade på vad jag mer hade kunnat använda den till. Så slog det mig att brownies borde vara fantastiskt gott med den lite syrliga crème fraîche. För att göra det lite mer juligt blev det pepparkaka och clementin som smaksättning istället för choklad och vanilj. Galet gott!När dessa blondies underbakas lite smakar de precis som pepparkaksdeg. Och vem gillar inte pepparkaksdeg? Att ha clementin i glasyren var också en lyckad tanke. Det gav precis tillräckligt med citrussmak men ändå lite sötma för att passa perfekt ihop med pepparkakan. Perfekta blondies för uppesittarkvällen!

Pepparkaksblondies med glasyr 04

Pepparkaksblondies med clementinglasyr

Ingredienser
  

Pepparkaksblondies

  • 100 g osaltat smör rumstempererat
  • 3 dl ljust muscovadosocker
  • 1,5 msk pepparkakskrydda
  • 2 st ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver

Clementinglasyr

  • 2 dl crème fraîche
  • 1 st clementin saft och skal
  • 1 msk socker
  • 2 tsk vetemjöl

Instruktioner
 

  • Vispa smör och socker fluffigt. Tillsätt kryddor och äggen. Vispa till en jämn fluffig kräm. Vänd försiktigt ner vetemjöl och bakpulver. Klä en form, ca 20x 20cm med bakplåtspapper. Fördela smeten jämnt i formen och släta ut den. Ta försiktigt en slickepott och tryck ner kanterna lite så att det blir lite lägre än resten av kakan. Det kommer hjälpa den att bli mer rak sen. Grädda kakan i 175 grader i cirka 15 minuter.
  • Under tiden vispar du ihop glasyren. Blanda samman alla ingredienser och vispa till en jämn och slät kräm. Ta ut kakan och bred över glasyren direkt. Bred ut den jämnt och ställ tillbaka kakan i ugnen. Grädda i ytterligare cirka 10 minuter tills glasyren stannat ordentligt men inte fått allt för mycket färg. Ta ut och låt svalna. Ställ sedan kallt och låt kakan bli helt kylskåpskall innan du skär den i lagom stora bitar.
Författare: Danielle

 

Share the love

Join the Conversation

  1. Vad spännande med clementin i glasyren. Låter smarrigt. =)

  2. Hur många bitar blir det av en satts?

    1. Det blir nio lite större bitar eller 12st mindre

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close