Pepparkakasblondies med crème fraîche-glasyr

Betyg: 0.00
(0)
22 december, 2013

Med traditionella julsmaker som pepparkaka och clementin så är dessa blondies är ny twist på den klassiska mjuka pepparkakan med cream cheese-frosting. I botten är det en härligt kladdig pepparkakasblondie som sedan är toppad med en bakad crème fraîche-glasyr med clementin.

Blondies är lätt underbakade och blir kladdiga på samma sätt som brownies. Det är så gott tillsammans med pepparkakskryddor för det smakar nästan lite som pepparkaksdeg, och vem gillar inte att småäta lite deg under pepparkaksbaket?!

blondies med creme fraiche-glasyr skurna på skärbräda

Vad du behöver:

  • Pepparkakskrydda. Jag gillar att blanda mina egen pepparkakskrydda för jag tycker om att ha lite malda pomeransskal i min blandning. Men det går bra med färdigblandad pepparkakskrydda också såklart. 
  • Smör. Jag använder alltid osaltat smör när jag bakar, men det går bra att använda saltat smör också. Om du använder saltat smör behöver du justera saltmängden i receptet så det inte blir för salt. 
  • Ägg. Jag brukar använda medelstora ägg när jag bakar och gärna ekologiska också eftersom jag tycker de har en bättre färg. 
  • Vetemjöl. Det ska vara helt vanligt vetemjöl i det här receptet.
  • Socker. Jag använder ljust muscavadosocker i dessa blondies för att få en lätt kolaton som passar så bra ihop med pepparkaka. Men det går bra att byta ut till farinsocker eller vanligt vitt strösocker också. I glasyren har jag vanligt strösocker för att behålla den ljusa färgen på crème fraîchen. 
  • Crème fraîche. Eftersom glasyren med crème fraîche ska bakas är det viktigt att använda något som är kokbart, därför kan det vara svårt att byta ut mot yoghurt eller något annat krämigt. Jag har använt  både lättare crème fraîche och laktosfri och det fungerar jättebra. 
  • Clementin. Skal och saft från en clementin ger lite smak till glasyren. Det går bra att byta ut mot apelsin också.
  • Bakpulver. Bakpulvret är mest till för texturen på kakan, det kommer inte ge något direkt lyft till den eftersom vi vill underbaka den så den är kladdig. 
  • Salt.
blondies med pepparkakssmak och glasyr

Förbereda och förvara pepparkaksblondies

Blondies bakas alltid bäst dagen innan de ska serveras. Då har de en chans att verkligen sättas sig och blir både godare och lättare att skära. De håller sig cirka 3-4 dagar i kylskåpet. 

Du kan frysa ner dem också, men då behöver vara försiktig när du tinar dem. Separera bitarna med bakplåtspapper eller smörpapper och plasta in dem ordentligt innan du lägger dem i frysen.  Tina dem aldrig med värme från microvågsugnen eller din vanliga ugn. Lägg upp dem på ett fat, täck med lite plastfolie och låt dem tina långsamt på köksbänken.

Skurna blondies med pepparkaka

Pepparkaksblondies med crème fraîche-glasyr

Kladdiga blondies med smak av pepparkaka som toppats med en bakad crème fraîche-glasyr.
Portioner 9 bitar
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 20 minuter
Total tid 40 minuter

Ingredienser
  

Pepparkaksblondies

  • 100 g osaltat smör rumstempererat
  • 3 dl muscovadosocker ljust
  • 1,5 msk pepparkakskrydda
  • 2 st ägg
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 krm salt

Crème fraîche-glasyr

  • 2 dl crème fraîche
  • 1 st clementin saft och skal
  • 2 msk socker
  • 2 tsk vetemjöl
  • 1 nypa salt

Instruktioner
 

  • Smält smöret i en kastrull på låg temperatur och ta av det från plattan. Tillsätt sockret och pepparkakskryddorna. Rör ihop så att det blandar sig ordentligt. Se till att det inte är för varmt innan du tillsätter äggen.
  • Tillsätt äggen ett i taget och vispa mellan varje. Sikta ner vetemjöl, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ihop allt till en jämn smet.
  • Klä en form, 20x20cm, med bakplåtspapper. Häll i smeten och fördela den jämnt i formen. Grädda i 175°C i cirka 10 minuter.
  • Under tiden kakan är inne på sin första gräddning så vispar du ihop crème fraîche-glasyren. Riv skalet från en clementin och pressa ut saften. Du behöver cirka 1 tsk rivet skal och cirka 2 msk saft. Blanda ner skalet och saften i crème fraîchen tillsammans med socker och vetemjöl. Vispa ihop allt till en jämn kräm och ställ åt sidan.
  • När kakan varit inne i 10 minuter, ta ut den från ugnen och häll över crème fraîche-glasyren. Försök fördela den jämnt över formen. Ställ tillbaka kakan i ugnen och grädda i ytterligare 10 minuter på 175°C. Glasyren ska ha stelnat med inte fått för mycket färg.
  • Ta ut kakan ur ugnen och låt den svalna helt. Ställ därefter in den i kylskåpet och låt den bli helt kylskåpskalla, minst 30 minuter. Då blir den mycket enklare att skära i snygga bitar.
  • När du skär den kan du värma en kniv med varmt vatten och torka den torr mellan varje snitt, då blir kanterna riktigt fina.

Anteckning

Det går bra att byta ut clementin mot apelsin eller blodapelsin.
Författare: Danielle

 

Dela

Skriv en kommentar

  1. Vad spännande med clementin i glasyren. Låter smarrigt. =)

  2. Hur många bitar blir det av en satts?

    1. Det blir nio lite större bitar eller 12st mindre

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close