Dessa kladdiga brownies med choklad är det ultimata receptet för chokladälskare. Kladdiga i mitten, sega kanter och intensiv chokladsmak – de erbjuder allt du letar efter i en brownie. De pasar lika bra att baka till kalas, när det är din tur att ta med fika på jobbet eller bara när chokladsuget faller på. Receptet är enkelt och de är dessutom gjorda med riktig choklad, inte bara kakaopulver, vilket ger dig en rik, dekadent smak som är omöjlig att motstå. Du kommer att älska hur enkla de är att göra och hur de blir perfekta varje gång!
Men om du inte skulle ha mörk choklad hemma – kolla in receptet på brownies med kakao. Ett ännu enklare recept som ger riktigt goda brownies även om de inte har samma intensiva chokladsmak som dessa.
Välja och ersätta ingredienser
Choklad: Jag rekommenderar en mörk choklad med en kakaohalt mellan 50-70% till dessa brownies. Jag använder oftast en choklad med 55% kakaohalt eftersom det brukar falla de flesta i smaken, även de som inte gillar mörk choklad. Mjölkchoklad kommer inte ge en tillräcklig chokladsmak så det rekommenderar jag inte.
Socker: Du kan baka dessa brownies helt med vitt socker, men det går också bra att blanda med farinsocker eller ljust muscovadosocker för att få en lite mer kolaton i dina brownies. Jag rekommenderar att du byter ut högst hälften av det vita sockret.
Mjöl: Det går bra att byta ut vetemjölet mot en glutenfri mjölmix. Texturen kan upplevas lite annorlunda men de är fortfarande riktigt goda!
Tips för att baka perfekta brownies
- Blanda inte för mycket. När du blandar smeten efter att ha tillsatt mjölet börjat glutentrådar att formas. Glutentrådarna gör att brownies blir gummiaktiga i konsistensen vilket inte är den upplevelsen du är ute efter. Sikta och vänd istället ner mjölet försiktigt i smeten så undviker du både klumpar och överblandning.
- Klä formen med bakplåtspapper. För att få riktigt snygga kanter och göra det lättare att plocka ut dina brownies ur formen så är det bäst att klä den ordentligt med bakplåtspapper. Du kan klippa jack i hörnen för att undvika att det vikta pappret sticker ut i hörnet på dina brownies.
- Välj rätt storlek på formen. En för liten form gör att dina brownies har svårt att gräddas i mitten och kan bli rinniga när kanterna är överbakad. En för stor form gör att de blir platta och lätt övergräddas.
- Håll koll på gräddningen. Gräddningstider är alltid uppskattningar, inte regler. Så kontrollera dina brownies genom at sätta in en tandpetare i mitten; den ska komma ut med några fuktiga smulor, inte helt ren. Du kan också titta på kanterna. De är klara när de börjar lossa från formen.
- Låt svalna innan du skär. Det är jobbigt att vänta på att brownies ska svalna när köket doftar så himla gott, men du kommer få mycket finare bitar om du väntar med att skära dem. Jag tycker de är allra bäst när de också fått stå en stund i kylskåpet innan jag skär dem för då har de satt sig ordentligt.
Kladdiga brownies med choklad
Ingredienser
- 200 g mörk choklad
- 100 g smör
- 3 dl socker
- 3 st ägg
- 1,5 dl vetemjöl
- 0,5 tsk bakpulver
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk vaniljpulver
Instruktioner
- Smält smör och choklad i en kastrull över låg värme.
- Mät upp sockret i en bunke och häll över den smälta chokladblandningen. Rör om tills allt bladat sig och svalnat lite.
- Tillsätt ett ägg i taget och rör ner det i smeten tills det blandat sig.
- Sila ner vetemjöl, bakpulver, salt och vaniljpulver. Vänd försiktigt ner det i smeten med en slickepott. Blanda bara så att det precis går ihop.
- Klä en form, 20cm x 20cm, med bakplåtspapper. Häll i smeten och jämna ut den i kanterna med slickepotten.
- Grädda i 175℃ i cirka 25 minuter. Kanterna ska ha släppt från formen och mitten ska vara mjuk med inte rinnig. En sticka ska komma ut med fuktiga smulor på, men inte rinnig smet.
- Låt svalna helt i formen och ställ sedan in en stund i kylskåpet innan du skär i bitar.