Blondies med kola

Betyg: 0.00
(0)
19 oktober, 2015

Tiden går så himla fort, dagarna och veckorna bara flyger iväg. Det är snart halloween och jag försöker förstå mig på det här med pumpa lagom innan den 31:e. I Sverige är ju inte pumpa någon favorit så jag har faktiskt aldrig ätit det. Men i USA är pumpa lika med höst så jag var ju tvungen att göra lite undersökningar. De verkar stoppa pumpapuré i det mesta men jag drog gränsen vid kaffegrädde. Pumpa och kaffe lät inte alls som en hit. Men förhoppningsvis kommer det upp lite pumparecept här under hösten! Men än så länge håller jag mig till mer traditionella bakverk, som blondies.

Brownies fast utan choklad, har man inte tagit bort själva meningen då? Nej, inte alls. Eller jo kanske, men istället har det blivit något annat kladdigt och supergott. I den svenska kulturen är vi ju väl bekanta med kladdiga kakor och allt som oftast har de också chokladsmak. Och det är ju så himla gott med choklad att det ibland kan vara lätt att glömma alla andra goda smaker som finns där ute. Som kola, en av mina absoluta favoriter. Dessa blondies är kladdigt sega men kola både i smeten och ripplad ovanpå. Galet gott! 

Blondies, en ny fikafavorit?

Det är så himla lätt att baka blondies och de är ofta riktigt uppskattade. De passar jättebra med olika kryddor som kardemumma, kanel eller rent av pepparkaka. De är också riktigt goda med bär, som dessa hallonblondies. De är också fantastiska ihop med äpplen, tro det eller ej. De är helt enkelt lite mer mångsidiga än brownies som innehåller choklad. Det går att förändra dem lite mer. De är den perfekta basen att utgå ifrån när man vill testa lite nya grejer och de passar både som fika och som dessert ihop med lite grädde.

Blondies med kola

Kolablondies

Portioner 9 st
Tillagningstid 25 minuter

Ingredienser
  

  • 113 g smör osaltat och rumstempererat
  • 1 dl mörkt muscovadosocker
  • 1 dl socker
  • 1 st ägg
  • 0,5 tsk vaniljpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2,25 dl vetemjöl
  • 1 dl karamelliserad mjölk

Instruktioner
 

  • Vispa smör och socker mjukt och krämigt. Tillsätt ett ägg, vaniljpulver och salt. Vispa till en jämn kräm. Sikta över vetemjölet och vänd ner det försiktigt med en slickepott så att allt precis blandat sig. Tillsätt till sist hälften av den karamelliserade mjölken, alltså 0,5dl, och blanda försiktigt.
  • Smörj en bakform, ca 20x20cm, och klä den med bakplåtspapper. För att pappret inte ska fastna i smeten vid gräddning kan man använda små pappersclips för att hålla fast bakplåtspappret. Häll smeten i formen och ringla över resten av den karamelliserade mjölken. Dra med en kniv försiktigt över kakan och den karamelliserade mjölken i ett rutmönster så att de blandar sig lite men inte för mycket. Grädda i 175 grader i cirka 20-25 minuter. En sticka ska komma ut ren och kakan ska ha fått färg men inte vara övergräddad. Låt svalna helt och ställ gärna kakan en stund i kylskåp innan du skär den i lagom stora bitar.
Författare: Danielle
Share the love

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close