Du kommer älska dessa dekadenta cheesecake brownies med en bas av kladdig choklad som toppas med söt och krämig cheesecake. Den lätt syrliga smaken av cream cheese passar så bra ihop med den mörka chokladsmaken och bryter också av på ett perfekt sätt.
Ingredienser du behöver till receptet
- Mörk choklad och kakao. Chokladsmaken i dessa brownies kommer från både mörk choklad och kakao. Jag rekommenderar att du använder en kakao med minst 55% kakaohalt, men gärna cirka 70%. Kvalitén på kakao spelar också roll, välj en sort med så hög kvalitet som du kan.
- Smör. Som alltid så använder jag osaltat smör och justerar salthalten i recepten själv. Jag bakar också alltid med riktigt smör och aldrig med margarin för smaken är helt enkelt inte den samma och deras egenskaper under bakningen skiljer sig också åt.
- Socker och vetemjöl. Jag använder vanligt vitt strösocker och vanligt vetemjöl i det här receptet.
- Ägg. Jag föredrar att använda ekologiska ägg när jag bakar eftersom jag tycker de har en bättre färg på gulan.
- Cream cheese. Jag använder cream cheese med 20% fetthalt i det här receptet. Det blir en krämigare och godare cheesecake med den högre fetthalten men det skulle gå bra att använda cream cheese med lägre fetthalt också.
- Vaniljpulver. Jag föredrar vaniljpulver framför vaniljsocker eftersom vaniljpulvret bara innehåller äkta vanilj och inte några smakämnen som de flesta vaniljsocker gör. Men skulle du vilja använda vaniljsocker så får du justera mängden i receptet till det dubbla eller trippla.
Tips för att baka cheesecake brownies
- Tänk på att använda rumstempererade ingredienser för cheesecakesmeten. Det är mycket lättare att vispa cream cheese som är rumstempererad med bra resultat. Om ägg och cream cheese inte är rumstempererade så kommer de inte blandas ihop lika bra och cheesecake-smeten kommer att bli klumpig.
- Kvalitet på choklad och kakao kommer påverka slutresultatet. Välj en choklad av hög kvalitet och gärna en som har en kakaohalt på 70%. Kvalitet på kakao är också väldigt viktigt, väl en kakao av så hög kvalitet som du kan.
- Som med alla brownies så är det viktigt att inte grädda dem för länge så att de blir torra och gummiaktiga. Ta ut dem ur ugnen när de fortfarande är lite dallriga men inte rinnande i mitten. De kommer sätta sig när de får vila och kylas ner.
Cheesecake Brownies
Dekadenta brownies med en rik chokladsmak som är toppade med en krämig och lätt syrlig cheesecake.
Ingredienser
Brownies
- 100 g mörk choklad
- 125 g smör
- 2 msk kakao
- 2,5 dl socker
- 0,25 tsk vaniljpulver
- 2 st ägg
- 1,5 dl vetemjöl
Cheesecake
- 200 g cream cheese
- 1 st ägg
- 0,7 dl socker
- 0,5 tsk vaniljpulver
Instruktioner
Browniesmet
- Smält smör och choklad försiktigt i en kastrull över låg värme. Ta av från plattan och blanda ner kakaon och vispa tills den blandat sig ordentligt.
- Rör ner socker och vaniljsocker i chokladsmeten tills allt blandats ordentligt.
- Tillsätt äggen och rör ihop till en jämn smet. Sila ner vetemjölet och vänd ner det försiktigt med en slickepott tills allt precis gått ihop till en jämn smet.
- Klä en form, cirka 20×20 cm, men bakplåtspapper. Häll browniesmeten i formen och bred ut den så att den täcker hela botten på formen ända ut i kanterna.
Cheesecakesmet
- Vispa den rumstempererade cream cheesen tills den är en jämn kräm. Tillsätt ägget och vispa tills allt blandat sig och smeten är jämn utan klumpar.
- Vispa ner socker och vaniljpulver och blanda tills allt gått ihop.
- Häll cheesecakesmeten över browniessmeten i formen och dra med en kniv genom båda lagren för att skapa virvlar.
- Grädda i 175 grader i cirka 40 minuter. De ska vara lite dallriga i mitten men inte helt rinniga. Ta ut och låt dem svalna helt. Ställ den sedan i kylskåpet så de kallnar helt innan du skär dem i bitar. Bitarna kommer vara mycket finare om du skär dem när kakan är kylskåpskall.
OMG!! de här ser ju helt otroligt goda ut! Mums!
Gud så gott det ser ut, jag älskar brownies!! 🙂
så tokgott det ser ut
hej! jag är ny här på din blogg o ville bara säga hej o vilken härlig blogg du har. precis som du så älskar jag att baka o du gör det så väl. gillar verkligen alla dina recept, dem verkar smaskiga, ska se till o testa nåra. alla tips på sugarpaste blommor o rosor gillade jag väldigt mycket. så den här bloggen kommer jag att följa from nu. men du en fråga bara, vad menar du när du skriver 100g cream cheese? är det nån speciell form av cheese du menar? för många andra brukar använda sig av philadelphia ost. vad använder du? skulle va jättesnällt o få svar. ha det bra o gött! rola!
Så gott!
Åh…. sååååå gott det ser ut. Det ska jag baka en dag när jag känner mig modig. Eller kommer att ha väldigt många gäster….. 🙂
Kram Pernilla
Cream cheese är en mjukostsort. Philadelphia i sin tur är ett märke av den typen av ost. Det är alltså samma sak. Jag skriver alltid cream cheese eftersom det är namnet på osttypen. På så vi är det lättare att hitta alternativ, det spelar ju ingen större roll vilket märke av cream cheese man använder.
Wow det ser helt otroligt gott ut! Dessa måste jag testa någon gång men de känns farliga att ha hemma. 😉
Vilken underbar beskrivning av dessa som också ser underbart goda ut!! Jag älskar också choklad!
Låter farligt gott.
Bakade den här kakan igår. Ska bli spännande att prova sen idag, men smeten var supergod. 🙂
Den här måste jag prova!!
Hej och tack för en underbar blogg. Du är så fantastiskt duktig!! jag tänkte baka den här kakan i portionsformar, alltså det blir att äta kakan med sked ur formen. Portionsformarmarna är i hjärtform som rymmer 1 1/2 dl ända till kanten så det blir typ drygt 1 dl kaka. Tycker du att det är en dum iden eller att det skulle funka? Kan man ha glass till den? Tack än en gång för din inspirerande sidan och tack på förhand för din hjälp! //Fariba
Det går utmärkt att baka i portionsstorlek. Jag har lite svårt att komma ihåg exakt hur mycket just det här receptet reste sig men fyller du formarna 2/3 så tror jag det klarar sig. Tänk på att korta ner baktiden rejält. Det går säkert utmärkt att servera med glass.
Detta recept fast med topping av blåbär fanns i tidningen söndag. Har fjort det ca 3 gånger och dessa blir 100 gånger godare än brownies på ett cafe,
supergott att bara strö över stora blåbär på ostdelen innan man sätter in allt i ugnen. Skall köpa ingredienser nu och baka!!
Procenthalt på chokladen? 🙂
Jag brukar oftast använda runt 55% för det tycker jag är en bra choklad att ha till mycket. 70% kan ibland bli lite bittert tycker jag. Vad man använder för typ av choklad är helt upp till en själv. Du kan använda 70% här med om du gillar det.
godaste browniesen jag lagat!