Havrekakor är en riktigt klassiker. Men ibland är jag alldeles för lat för att stå och forma runda bollar och trycka till dem. Jag vet, det är inte speciellt besvärligt. Men ibland när jag står med bunkar, slevar och mjölpåsar över hela köket så inser jag att jag faktiskt måste städa upp också. Att diska är bland det tråkigaste jag vet. Energin går liksom lite ur mig då och alla genvägar tages emot tacksamt. Det blev alltså havrerutor, inte havrekakor. Och jag måste säga, vilket grymt bra alternativ!
Havrerutorna är oändligt varierbara. Jag gjorde mina med lite hackade hasselnötter och russin eftersom det kändes som klassiska havrekakor. Men man kan lika gärna hälla i tranbär, andra nötter, hackad choklad eller göra dem helt utan något extra. Man skulle kunna krydda dem med kanel, kardemumma, pepparkakskryddor, ingefära, syltade apelsinskal. You name it! De är perfekta skafferirensare. Ta vad du har och vad du gillar helt enkelt.
Eftersom de inte innehåller så mycket socker och inte speciellt mycket vetemjöl heller så är de faktiskt inte helt onyttiga. Jag tror de skulle kunna vara ett utmärkt mellanmål och beroende på vad du stoppar i dem kan de innehålla många nyttigheter också. Jag tror också att de är perfekta i matsäcken på skogspromenaden tillsammans med kaffe eller varm choklad på termos. De ger lite ny energi helt enkelt. Jag hade dem som pluggtilltugg. Det behövs alltid lite extra energi till hjärnan när man sitter och skriver hemtentor.
Havrerutor
Ingredienser
- 125 g smör
- 6 dl fiberberikade havregryn
- 1 dl fullkornsvetemjöl
- 55 g hasselnötter, hackade
- 1 dl russin
- 1 dl farinsocker
- 2 msk ljus sirap
- 1 st ägg
- 1 tsk kanel
Instruktioner
- Smält smöret och ställ det åt sidan. Blanda samman havregryn, vetemjöl, socker, russin, hasselnötter och kanel. Tillsätt smöret, ägget och den ljusa sirapen. Blanda samman till en kletig massa. Klä en form, ca 20x20cm, med bakplåtspapper. Tryck ut smeten i formen. Jämna till ovansidan av smeten. Grädda i 175 grader i cirka 20 minuter. Låt kakan svalna och skär sedan i bitar. Jag fick till 12st bitar. Självklart kan du även använda vanliga havregryn och vanligt vetemjöl. Jag använde fiberberikade och fullkorn för att få upp fiberhalten och därför också mättnadskänslan.
Hej!
Älskar din blogg!!
Jag vill baka dina hallon och lakrits muffins, men små. Undrar över baktiden?
mvh
Nathalie
Jag har svarat på din fråga under det inlägget! 🙂
Kryddade dom med ingefära och de blev riktigt goda! (utan kanel då) De blev lite kryddiga men ändå söta, hade i lite extra sirap.. Hade ingen färsk ingefära så tog sån torkad malen, typ 2-2,5 tsk. 🙂
Jag kom i kardemumma och lite vanilj, använde solrosfrön istället för nötter pga allergi och gjorde dom i muffinsplåt istället 🙂 blev jätte goda
Vad kul att höra! Jag brukar också använda solrosfrön istället för nötter, supergott!
Hej! Vad tror du om att göra dessa med vanligt socker och med färska jordgubbar i? Hade det funkat tror du?
Hej! Ja, det tror jag hade gått bra. Eventuellt kan de färska jordgubbarna ge ifrån sig en del vätska så blanda dem med lite potatismjöl eller majsstärkelse innan du lägger ner dem i formen. Jag hade också lagt typ 2/3 av degen i formen först, lagt över jordgubbarna och sedan smulat över resten av degen och gräddat. Lycka till!