Jag älskar klassiska, spröda pepparkakor, men dessa pepparkakscookies är något helt annat – de går inte att jämföra! Med en mjukare textur och fyllda med hackad vit choklad och torkade tranbär har de en perfekt balans mellan sötma och syrlighet som lyfter fram den kryddiga pepparkakssmaken. Smultoppingen och glasyren kan du hoppa över, men de förvandlar dessa juliga kakor till något alldeles extra. De kommer garanterat bli julfikats stora favorit!
Ingredienser och utbyten
- Smör: I det här recptet använde jag saltat smör, om du använder osaltat kan du behöva justera salthalten något. Jag tycker alltid cookies blir bättre med smör än med margarin, både i konsistensen och smaken, men det går bra att baka dem med margarin också.
- Farinsocker: Det går bra att baka med vanligt socker också, men farinsockret ger en lite mer kolaton till kakorna som passar så bra med pepparkakskryddorna.
- Mörk sirap: Du kan använda ljus sirap, brödsirap eller honung också, men den mörka sirapen ger en mustigare ton som passar riktigt bra i receptet.
- Pepparkakskryddor: Jag blandar mina egna pepparkakskryddor, det är jättenenkelt! Men du kan också använda färdigköpta pepparkakskryddor. De innehåller inte alltid malda pomeransskal och den apelsintonen gör så mycket för smaken.
- Vit choklad och tranbär: Den söta vita chokladen och de syrliga torkade tranbären passar så bra ihop med den kryddiga pepparkakssmaken. Men du kan utesluta den ena eller båda om du vill. Det hade också varit gott att testa med mörk choklad och kanderade apelsinskal!
Förbereda och förvara
Att förbereda pepparkakscookies är både enkelt och praktiskt, särskilt under den hektiska juletiden. Du kan göra degen upp till tre dagar i förväg och förvara den i kylskåpet, inlindad i plastfolie. Om du vill planera ännu längre fram kan du frysa degen i upp till en månad. När du är redo att baka, låt degen tina i kylskåpet över natten.
Pepparkakssmulet kan också förberedas i förväg och förvaras i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till tre dagar. Det gör att du snabbt kan få nybakade kakor när du är sugen! När kakorna är bakade och helt avsvalnade, förvara dem i en lufttät burk. De håller sig mjuka och saftiga i 3–4 dagar i rumstemperatur.
För längre förvaring kan du frysa kakorna i upp till tre månader. Frys dem först i ett lager på en plåt och lägg dem sedan i en fryspåse eller låda. Låt kakorna tina i rumstemperatur innan servering eller värm dem lätt i ugnen för en nybakt känsla. Frys aldrig kakorna med glasyr eftersom det blir kladdigt när du tinar dem, frys den istället oglaserade och glasera dem när de är tinade.
Pepparkakscookies
Ingredienser
Pepparkakscookies
- 225 g smör, rumstempererat
- 2,5 dl farinsocker
- 1 st ägg
- 2 msk sirap, mörk
- 1 tsk vaniljsocker
- 6 dl vetemjöl
- 2 msk pepparkakskrydda
- 1 nypa salt
- 0,5 tsk bikarbonat
- 0,5 tsk bakpulver
- 150 g vit choklad, hackad
- 1,5 dl tranbär, torkade och hackade
Pepparkakssmul
- 100 g smör
- 1 dl socker
- 2 dl vetemjöl
- 1 msk pepparkakskrydda
Glasyr
- 2 dl florsocker
- 1 msk mjölk
Instruktioner
- Vispa det mjuka smöret tillsammans med farinsocker och mörk sirap tills det är en jämn kräm. Tillsätt ägget och vispa tills allt blandat sig ordentligt till en jämn smet.
- Tillsätt vaniljsocker, pepparkakskryddor, salt och vetemjöl och blanda samman tills det nästan går ihop till en deg.
- Tillsätt hackad vit choklad och hackade, torkade tranbär till degen och blanda det sista tills degen håller ihop. Tänk på att inte överblanda!
- Blanda samman alla ingredienser till pepparkakssmulet i en bunke. Nyp ihop det till en smulig deg.
- Rulla degen till bollar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Tänk på att inte lägga dem för tätt. Tryck till i mitten på degbollen med en sked eller glasskopa så att det blir en rund grop. Fyll gropen med smuldeg.
- Receptet räcker till cirka 12 st stora cookies eller 24 st medelstora cookies.
- Ställ kakorna kallt i cirka 30 minuter innan gräddning. De flyter inte ut lika mycket om de gräddas kalla utan håller sig lite högre. Värm ugnen till 175℃ medan dina cookies kallnar.
- Grädda tills kakorna fått lite färg och är gyllenbruna men fortfarande är lite mjuka, cirka 10-12 minuter för stora cookies och 8-10 minuter för mellanstora. Låt kakorna svalna på plåten i 10 minuter innan du för över dem till ett galler för att svalna helt.
- När kakorna svalnat, vispa ihop ingredienserna till glasyren och ringla över kakorna. Låt glasyren stelna innan servering.