Jag älskar jul! Enligt mig är det typ den bästa tiden på hela året. Det är så vacker och åka runt i ett vintermörkt Sverige och se ljusstackar och stjärnor i varenda fönster. Det är så stämningsfullt och ger hopp om att det faktiskt finns ljus även i vårt kalla vintermörker.
Men även om jag alltid gillat jul och våra familjetraditioner så tycker jag faktiskt att det är snäppet roligare att skapa sina egna traditioner. Så hemma hos mig kläs julgranen redan första advent eftersom jag tycker det är roligare att ha den framme under julförberedelserna än efter julafton.
Julförberedelser
Julförberedelserna är för övrigt det jag gillar bäst. Jag brukar säga att det är helt lagligt att börja lyssna på julmusik någon gång i slutet av oktober. Det är du jag brukar börja planera julklappar, kakor som ska bakas och godis som ska kokas. Jag tycker det är viktigt att vara förberedd så att inte julstressen blir så stor. Det finns massor med goda kakor man kan baka i förväg och stoppa ner i frysen. Den här Julsockerkakan är en av dem.
Saffran och pepparkaka
Oftast brukar saffran och pepparkaka toppa listan på julsmaker. Men det är inte så ofta som man blandar de två utan det är antingen eller som gäller. Det tycker jag är lite tråkigt för de passar utmärkt ihop med varandra. Saffran får en lite söt smak och pepparkakassmaken ger djup och kryddighet. Det passar perfekt i en saftig sockerkaka!
För att göra den extra saftig så har jag kvarg i min sockerkaka och lite extra smör. Det blev verkligen supergott! Den här sockerkakan passar till adventsfikat och på kakbordet på julafton. Den går jättebra att förbereda och frysa in för att sedan ta upp och tina dagen innan servering. Jag pudrade över lite florsocker vid servering för att få en känsla av snöpuder.
På bilderna har jag dekorerat med lummer och ett gammalt metallfat jag hittat på loppis. Jag gillar när julen är lite rustik, gör-det-själv och second hand. Det tycker jag ger ett så hemtrevligt intryck!
Julsockerkaka
Ingredienser
- 3 st ägg
- 2 dl socker
- 1 dl farinsocker
- 0,5 tsk vaniljsocker
- 125 g kvarg
- 100 g smör
- 3,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 g saffran
- 1 msk pepparkakskrydda
Instruktioner
- Smält smöret och vispa ner saffran och pepparkakskryddor, ställ åt sidan. Vispa ägg, socker, farinsocker och vaniljsocker vitt och fluffigt. Det ska vispas riktigt länge så när du tror att du är klar, vispa någon minut till. Vispa ner kvargen i det avsvalnade smöret och blanda sedan ner det i äggsmeten. Sila ner vetemjöl och bakpulver. Vänd försiktigt ihop smeten med en slickepott så att allt precis blandat sig till en jämn smet.
- Smörj en sockerkaksform och mjöla den. Du kan också använda kanel istället för mjöl, det blir både snyggt och gott. Häll i smeten och grädda i 175 grader i cirka 45 minuter. Sockerkakans ska vara helt genombakad och en sticka ska komma ut ren när man provsticker den. Vänd formen upp och ned över ett fat och låt svalna. När kakan svalnat helt kan man pudra lite florsocker över och servera. Det går också bra att frysa kakan. Ta upp den dagen innan och låt den tina långsamt på köksbänken.
Men så god den ser ut! Har aldrig ens tänkt tanken att blanda saffran med pepparkakskryddor men när du presenterar det så tänker jag att ja, det borde gifta sug bra. Måste testas helt enkelt, tusen tack Danielle för att du vidgar min något snäva smakvärld!
Kram P
Vilken spännande och annorlunda kombination av två klassiska julsmaker. Jag har själv aldrig testat att kombinera dom men gissar att det blir riktigt gott! Kul att du vågar experimentera!
Kram Karin
Jätte god kaka! Jag gjorde som du föreslog och använde kanel istället för ströbröd till formen, vilket gav kakan en mörk fin färg! I min ugn så behövde kakan lite kortare tid på sig att bli klar.
Vad roligt att du gillade den!