Polentakaka med citron

Betyg: 0.00
(0)
6 juni, 2014

Jag är övertygad om att vi alla behöver någon typ av kreativt utlopp för att må bra. Det kan vara sådant vi typiskt kallar kreativt som att måla en tavla eller skriva en sång. Men jag anser att det kan vara så mycket mer. Det kan vara att hitta det perfekta spelet i fotbollsmatchen, att använda sitt kreativa sätt att tänka och visualisera för att hitta nya möjligheter på planen. Det kan vara att kombinera ihop en ny snygg outfit från garderoben eller laga en riktigt god middag.

Det handlar om att skapa något. I vilken form det än artar sig så handlar det i grund och botten om att skapa något. Det ligger en kraft och en självkänsla i att skapa något. Så det säger ju sig själv att när man tappar den biten så tappar man också en del av sig själv. Just nu är det precis så det känns för mig. All min inspiration har försvunnit. Gnistan är liksom borta. Idéerna kommer inte längre. Det är helt tomt i huvudet. Det är som att en del av mig själv är borta.

Nu råkar det ju också vara så att det är en del jag verkligen gillar så det är ju något jag vill hitta tillbaka till. Men försvunnen inspiration är inte det lättaste att återfinna. Jag frågade andra och läste artiklar på nätet för att se om jag kunde hitta några tips. En av sakerna som jag kände var viktig var att inte tvinga fram något och att inte sätta ribban för högt för sig själv. Därför satte jag mig inte ner och försökte tvinga fram något nytt och spännande. Istället tog jag fram ett önskemål från en läsare som jag haft lite i bakhuvudet.

Jag fick ett mejl för några veckor sedan om önskemål på en Polentakaka. Först var jag väldigt misstänksam. Jag mindes att jag faktiskt hade en påse Polenta i skafferiet eftersom jag fått för mig att testa ett recept på polenta som skulle passa till mat. Det blev bara en gummiaktig kaka som inte alls smakade bra. Men i mejlet beskrev läsaren en fluffig och god kaka man fikade. Min nyfikenhet väcks av allt konstigt och annorlunda som man kan stoppa ner i kakor så jag undersökta möjligheterna lite. Och det öppnades en helt ny värld av polentakakor som inte alls verkade gummiaktiga. När jag nu skulle försöka kickstarta min inspiration igen tog jag alltså fram den här idén och gjorde min egen variant.

Jag bestämde mig för en polentakaka med citronsmak och för att använda ett finmalt polentamjöl (majsmjöl). Jag köper alltid det mjölet som finns på hyllan för Världens mat eftersom jag tycker det är både bättre och mer prisvärt än typ Risentas eller liknande. Men ett finmalt polenta eller majsmjöl ska fungera fint. Kakan kommer bli saftig men krispig, en fantastiskt god variant tillsammans med citronsmak. Men jag ser också att man skulle kunna göra en äpplevariant eller kanske en med rabarber. Allt går! Med citron är det en fantastiskt god och somrig kaka som passar perfekt varma dagar med ett glas iste eller riktigt kall jordgubbssaft. 

Polentakaka med citron

Ingredienser
  

 • 250 g smör rumstempererat
 • 250 g socker
 • 4 st ägg
 • 150 g polenta finmalt
 • 100 g vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • 2 citroner saft och skal

Instruktioner
 

 • Vispa smör och socker vitt och luftigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa noga mellan varje. Riv ner skal från citronerna och pressa ner saften. Blanda vetemjöl, polenta och bakpulver i en annan skål. Vänd försiktigt ner mjölmixen i smeten. Blanda tills smeten precis gått ihop. Det blir en ganska tjock smet. Smöra en form, ca 20cm i diameter, och bröa den med polentamjöl. Häll i smeten och se till att den lägger sig jämnt i formen. Grädda i 175 grader i cirka 40-45 minuter. Om den börjar få lite för mycket färg kan du efter halva tiden lägga över lite folie. Låt kakan svalna och ställ den därefter i kylskåpet för att den ska bli helt kall. Sikta över florsocker och servera kakan med färska bär och vispad grädde eller precis som den är.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

 1. Jag hoppas verkligen att du får tillbaka din inspiration för du har den absolut bästa bakbloggen. Jag bara dör av avund för att du är så duktig och det ser ut att alltid smaka sååå gott! Du är jättebra på inspiration lilla tös!
  Kram på dig och ha en underbar sommar!
  Anna

 2. Martina says:

  Hej, jag kan bara hålla med ovanstående skrivare; hoppas verkligen att du får tillbaka din inspiration!

  Den här bloggen är verkligen super bra; Trevlig, lätt att förstå, lite varierat, goda välprovade recept (dör lite gran när jag äter majsbrödet du la upp recept på, såååå gott!) och trevliga inlägg.

  Hoppas du njuter av dessa varma soliga sommardagar och inspirationen kommer tillbaka i och med detta, du kanske bara behöver lite bloggsemester 😀

  Kram

 3. Hej hej,

  Ville bara ge en tumme upp för din blogg och alla recept. Verkligen jätte fina fotografier.

  Ha en fortsatt bra dag !

  / Jennie

 4. Håller med Anna- bästa bästa bakbloggen! Du fick mig att köpa en Kitchen Aid! Och jag har haft så himla många härliga timmar i köket med dina recept!
  Stor kram!

  1. Åh, vad roligt! Vad glad jag blir! Jag gör allt för att komma på fötter igen men det går inte så snabbt som jag tänkt mig tyvärr.

   1. Du kommer snart igen! Kram på dig!
    //Anna

 5. Vilket spännande recept, detta ska jag testa!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close