Coffee Cake med kanelsmul

Betyg: 0.00
(0)
23 maj, 2021

Coffee cake är något jag verkligen gillar. Sockerkaka i all ära, men en riktigt saftig och mer kompakt coffee cake som man kan bryta i bitar och äta är snäppet bättre. Ofta har coffee cake mycket smak med kryddor och kanske blåbär eller choklad, men det här receptet är en enkel och traditionell coffee cake med kanelsmul som ger kakan både fantastiskt god smak men också lite krisp.

Jag älskar verkligen den här kakan och har bakat den flera gånger. Det blir en riktigt stor sats och eftersom kakan blir hög så blir bitarna riktigt rejäla. Det gör den perfekt att baka när man är många eller om man vill frysa ner och spara. Jag brukar lägga bitarna platt i en plastpåse och frysa dem vilket gör det enkelt att plocka fram så många som man behöver.

Det är viktigt att inte glömma att göra den här kakan i lager. Först halva smeten och sedan nästan hälften av kanelsmulet. Sedan brukar jag försöka ringla över resterande smet så att det täcker så bra som möjligt och på det strö över massa kanelsmul. Glöm inte kanterna! Det är lätt hänt att kanterna inte får lika mycket smul och det är hela grejen med den här kakan så försöka sprida ut det så bra det går. Mittenlagret med kanelsmul gör att kakan får mycket smak, men utan att den blir mer smulig att äta. Smulet på toppen blir lite krispigt och trillar lätt av när man äter så genom att göra olika lager i kakan kan man få in mer smak utan att smulet faller av.

Coffee cake var från början en kaka som smaksatts med kaffe, men i USA så har det kommit att betyda en söt kaka som man äter tillsammans med kaffe eller te. Det här receptet innehåller därför inte något kaffe, trots att namnet antyder det. Receptet är helt enkelt inspirerat av amerikanska kaffekakor. Den passar riktigt bra till en kopp kaffe eller te, men smakar lika gott ensam.

Coffee Cake med kanelsmul

Inget betyg än
Portioner 24 bitar
Förberedelser 30 minuter
Tillagningstid 50 minuter
Total tid 1 timme 20 minuter

Ingredienser
  

  • 5,75 dl vetemjöl
  • 3 dl socker
  • 1 msk bakpulver
  • 0,75 tsk bikarbonat
  • 0,75 tsk salt
  • 0,75 tsk vaniljpulver
  • 170 g smör, osaltat och mjukt
  • 3,25 dl gräddfil
  • 4 st ägg, stora

Kanelsmul

  • 7 dl vetemjöl
  • 2,25 dl farinsocker
  • 1 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 2 msk kanel, mald
  • 225 g smör, osaltat och smält

Instruktioner
 

  • Blanda samman vetemjöl, socker, bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljpulver till kaksmeten i en bunka och ställ åt sidan.
  • Vispa smör och gräddfil till en mjuk kräm, tillsätt ett ägg i taget och vispa noga mellan varje så att det blandar sig ordentligt. Tillsätt mjölmixen och rör ned den försiktigt med en slickepott. Mixa inte för mycket, bara så att det precis blandat sig.
  • Smält smöret till kanelsmulet. Blanda övriga ingredienser i en bunke och tillsätt det smälta smöret. Blanda ihop allt ordentligt och krama till en smulig deg.
  • Lägg bakplåtspapper i en form, 20×30 centimeter. Häll hälften av smeten i formen och bred ut med en slickepott så det täcker hela formens botten. Strö över lite mindre än hälften av kanelsmulet. Toppa med resten av smeten och därefter det resterande kanelsmulet.
  • Grädda i 175 grader i cirka 50 minuter eller tills en sticka kommer ut ren. Låt svalna och skär sedan i 24 st bitar.

Anteckning

Det här receptet går utmärkt att frysa!
Författare: Danielle
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close