Mjuk pepparkaka med cream cheese-frosting och frysta lingon är en tradition i min familj som vi bara måste ha tillsammans med Strassburgare till Kalle Anka varje julafton. Det är liksom inte riktigt jul utan Benjamin Syrsa, en bit mjuk pepparkaka och en strassburgare.
För att den mjuka pepparkakan ska bli riktigt saftig är det viktigt att tänka på hur man bakar den och också vad man använder för ingredienser. Det blir inte samma goda resultat om man bakar den på samma sätt som en traditionell sockerkaka där man vispar ägg och socker riktigt vitt och fluffigt.
För att få den riktigt saftig ska man istället vispa smöret och sockret ljust och krämigt, sedan tillsätta äggen ett i taget och vispa noga mellan varje. Det är ockås viktigt att inte bara använda mjölk som vätska, det behövs något krämigare med lite högre fetthalt. Turkisk youghurt eller gräddfil är perfekt att använda när man bakar mjuk pepparkaka. Det ger en lite syrlighet också som passar riktigt bra ihop dem kryddigheten från pepparkakskryddorna.
Och när det kommer till kryddningen så kan man såklart använda färdigblandad pepparkakskrydda (jag har ett jättebra recept på pepparkakskryddor) istället för att mäta ut kryddorna som i receptet. Då kan du ersätta kryddorna med 3 msk pepparkakskryddor för samma goda smak.
Fluffig cream cheese-frosting
Jag vill gärna ha massor med fluffig cream cheese-frosting på min mjuka pepparkaka. Ibland tycker jag cream cheese-frosting blir för söt och nästan lite klistrig. Jag vill ha den lätt och fluffig med lagom sötma så man fortfarande känner lite av syrligheten från färskosten. För att få rätt smak och konsistens på frostingen är det väldigt viktigt hur man gör den:
- Vispa rumsvarmt smör så det blir mjukt och krämigt.
- Tillsätt cream cheese och vispa till en jämn och slät kräm.
- Sila ner florsocker och vispa samman till en slät smet. Det är viktigt att sila florsockret för det klumpar sig lätt annars och klumparna är väldigt svåra att vispa bort i frostingen.
- Tillsätt lite vispgrädde i taget under omrörning. Bara en skvätt åt gången och så vispa till det är fluffigt och sedan tillsätta lite till. Det är väldigt viktigt att tillsätta grädden i omgångar och vispa det fluffigt mellan varje. Om man tillsätter allt direkt så kommer man inte kunna vispa upp ett bra fluff utan frostingen blir rinnig och går inte att breda på.
Förbereda mjuk pepparkaka
Det går bra att baka den mjuka pepparkakan i förväg och förvara den i frysen. Ta upp den dagen innan servering och låt den tina långsamt i rumstemperatur. Frostingen görs dock bäst samma dag som servering. Det går bra att breda på den några timmar i förväg och förvara kakan i kylen. Ta ut kakan en stund innan servering och lägg på frysta lingon, låt den gärna stå i cirka 30 minuter så lingonen tinar lite och kakan inte är helt kylskåpskall. Det går också bra att servera direkt från kylskåpet.
Mjuk pepparkaka
Ingredienser
- 150 g smör, osaltat
- 3 st ägg
- 3,5 dl socker
- 2,25 dl yoghurt, grekisk
- 4 dl vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 3 tsk bakpulver
- 1 msk kanel, mald
- 1 msk ingefära, mald
- 0,75 tsk nejlika, mald
- 1 tsk kardemumma, mortlad
Frosting
- 50 g smör
- 200 g cream cheese
- 2 dl florsocker
- 2 dl vispgrädde
- lingon, frysta till dekoration
Instruktioner
- Vispa smör och socker ljust och krämigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa noga mellan varje. Vispa ner yoghurten. Tillsätt vetemjöl, bakpulver och kryddor. Vänd försiktigt ner med en slickepott tills allt blandat sig. Smörj en form med löstagbar kant. Klä botten med bakplåtspapper och mjöla kanterna. Fördela smeten jämnt i formen. Grädda i 175 grader i cirka 45 minuter eller tills en sticka kommer ut ren. Låt svalna helt i formen.
Frosting
- Vispa smöret tills det är vitt och krämigt. Tillsätt cream cheese och vispa till allt blandat sig. Sila ner florsockret och vispa försiktigt ner det i frostingen. Tillsätt grädden lite i taget under vispning och vispa tills det blivit fluffigt och fast, som en tjockare vispgrädde. Bred frosting över den avsvalnade kakan och dekorera med frysta lingon.
Hej. Denna kaka ser så god och julig ut. Jag tänkte baka denna till min sons december dop istället för tårta. Jag kommer göra tre stycken för det ska räcka och undrar då om jag kan göra frosting för alla tre samtidigt genom att trippla receptet eller du rekommenderar att jag gör en åt gången? Tacksam för svar! Hälsning Emmy
Hej Emmy,
Jag tror det ska gå bra att göra frostingen i en sats om du har en tillräckligt stor bunke och stark visp. Jag gör alltid min i min KitchenAid, och om du ska trippla receptet så tror jag inte en vanlig elvisp skulle klara av det. Var noga med att tillsätta grädden lite i taget och inte allt på en gång! Den behöver få vispas upp emellan för att frostingen ska bli tjock och fluffig vilket är extra viktigt när du ska ha den till tårta. Om du tillsätter all grädde direkt så kommer den inte gå att vispa upp och då blir frostingen rinning. Lycka till!
Tack snälla för svaret. Jag gör den nog en åt gången för att vara på säkra sidan. Men visst skulle det gå bra att lägga på frosting kvällen innan? Att stå på dopdagen och göra det blir nästan för mycket att hinna med, är rädd att man misslyckas och behöver göra om. Jag tänker att man gör det kvällen innan.. Kan det bli så mycket skillnad? Trevlig advent!
Eftersom det är vispad grädde som ger fluffigheten så kan frostingen sjunka ihop något men jag tror inte det är någon fara. Jag har haft den i kylen över natten och det har funkat bra tycker jag. Eventuellt har frostingen satt sig lite, men det är inget du märker i smaken. Om du ska dekorera med bär så skulle jag dock vänta med att lägga på dem till samma dag.