Jag tycker det är intressant med vegansk och glutenfri bakning. Det är en utmaning att få till ett gott bakverk utan ägg och vetemjöl. Mjölkprodukter tycker jag det numera finns riktigt många bra alternativ till och så länge man inte behöver smörsmaken så märks det faktiskt inte så stor skilland. Men ägg tycker jag ofta är svårare, linfrön och chiafrön fungerar såklart att byta ut mot men det blir inte riktigt samma alltid.
Vetemjöl har ju inget med veganism att göra, men det är ytterligare en sån där ingrediens som kan vara lite trixig att byta ut. Glutenfria mjölmixer är rätt bra som bas, men jag tycker de behöver lite andra mjölsorter för att smaka riktigt gott och i den här kakan blev del mandelmjöl som är min favorit. Mjuka kakor tycker jag är lättare att göra glutenfria än hårda, för då måste man tänka om helt med mjölmängden – 50% mer glutenfritt mjöl än vanligt. Läs mer om det i mitt recept på glutenfria kolasmittar.
I min veganska mandelkaka med hallon har jag använt glutenfrimjölmix och mandelmjöl. Jag hade bara 50 gram kokossocker var hemma så resten blev vanligt vitt socker, men det kan man ju självklart byta ut om man vill och köra helt på kokossocker. Självklart man man byta ut hallonen mot något annat gott som t.ex. blåbär, jordgubbar eller persikor. Det här är ett bra grundrecept som du kan variera efter tycke och smak!
Vegansk mandelkaka med hallon
Ingredienser
- 200 g glutenfri mjölmix
- 150 g mandelmjöl
- 50 g kokossocker
- 150 g socker
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 105 g kokosolja, smält
- 3 dl mandelmjölk
- 1 msk citronsaft
- 100 g hallon, frusna eller färska
- 1 näve mandel, flagad till topping
Instruktioner
- Tillsätt samman alla torra ingredienser i en skål och vispa ihop dem så att de är ordentligt blandade. Smäält kokosoljan försiktigt så att den är flytande, blanda ner alla den tillsammans med mandelmjölk och citronjuice. Rör ihop alla ingredienser till en jämn smet. Tillsätt hallonen och rör om igen. Lägg papper i botten på en springform (ca 24 cm i diameter). Smörj in kanterna och bröa dem med mandelmjöl. Häll smeten i formen och strö över flagad mandel. Grädda i 180 grader i cirka 45 minuter eller tills en sticka kommer ut ren. Låt svalna helt innan du skär den i bitar.
Bakade denna kaka till fikastunden och den vart så god!!! Så kul att baka något som dom flesta kan äta. Jag har aldrig bakat något veganskt eller glutenfritt tidigare och det var super lätt att följa receptet. Jag bakade kakan dagen innan och hade den i kylskåpet tills fikastunden.Ska definitivt baka den igen. Tack för att du delade med dig av receptet.
Hej Yasmina, vad roligt att höra att du uppskattade receptet!
Tack för att du delat med dig av detta recept. Lätt att följa din beskrivning och kakan blev verkligen jättegod 🙂 Så roligt att det verkligen går att baka glutenfritt/veganskt.
Vad roligt att höra att du gillade receptet!
Receptet gjorde mig hoppfull!! 🙂 Från att innan ha varit helt uppgiven. Jag hoppas på fler glutenfria/veganska recept från dig.
Tänker också att ditt recept går att variera med kakao och nötter kanske 🙂 TACK igen!
Har precis gjort kakan och den blev jättegod men jag undrar, ska den bli kladdig?
Jag tog ut den efter 43min och då var det inget kladd på stickan. Men nu har den svalnat och när jag äter den upplever jag den kladdig.
Tog jag ut den för tidigt?
Annars ett toppenrecept! 🙏🏼😍
Hej Sara,
Det är alltid svårt att säga om den skulle gräddas lite mer eftersom alla ugnar är olika. Men det här receptet är väldigt saftigt, mandelmjölet beter sig inte riktigt på samma sätt som vanligt vetemjöl när det kommer till vätskor. Vätskan som kommer från hallonen kan också variera en del. Jag ser att jag inte specificerade det i receptet, men frusna hallon kan vara bra att blanda med lite potatismjöl innan man lägger i dem så hjälper det lite med vätskan. Jag ska lägga till det som en anteckning i receptet!
Fick samma problem som Sara , kakan var nästan helt dödfödd trotts att jag gjorde efter alla konstens regler . Trist när det blir så , tror inte jag kommer att baka denna kaka en gång till.
Fråga: Om man bara använder kokossocker och inget vanligt socker, är det då 200 gram kokossocker som ska användas till kakan?
Hej Anna,
Ja, kokossocker och vanligt socker är ungefär lika söta så det går bra att byta ut dem rakt av. Om du baka använder kokossocker kan det bli en liten annan smak på kakan eftersom kokossocker har en ton som påminner mer om farinsocker än vanligt socker. Jag har inte testat att baka den här med bara kokossocker så jag vet inte hur mycket det påverkar smaken, men det blir inte alltid lika gott om man bara använder farinsocker istället för vanligt socker i andra recept.
Hej! Tack för receptet! Bara en fråga; går det bra att använda vegansk smör eller vanlig rapsolja istället för kokosoljan?
Hej Annie,
Det går jättebra!