Vegansk mandelkaka med hallon

Betyg: 4.25
(4)
9 januari, 2018

Jag tycker det är intressant med vegansk och glutenfri bakning. Det är en utmaning att få till ett gott bakverk utan ägg och vetemjöl. Mjölkprodukter tycker jag det numera finns riktigt många bra alternativ till och så länge man inte behöver smörsmaken så märks det faktiskt inte så stor skilland. Men ägg tycker jag ofta är svårare, linfrön och chiafrön fungerar såklart att byta ut mot men det blir inte riktigt samma alltid.

Vetemjöl har ju inget med veganism att göra, men det är ytterligare en sån där ingrediens som kan vara lite trixig att byta ut. Glutenfria mjölmixer är rätt bra som bas, men jag tycker de behöver lite andra mjölsorter för att smaka riktigt gott och i den här kakan blev del mandelmjöl som är min favorit. Mjuka kakor tycker jag är lättare att göra glutenfria än hårda, för då måste man tänka om helt med mjölmängden – 50% mer glutenfritt mjöl än vanligt. Läs mer om det i mitt recept på glutenfria kolasmittar.

I min veganska mandelkaka med hallon har jag använt glutenfrimjölmix och mandelmjöl. Jag hade bara 50 gram kokossocker var hemma så resten blev vanligt vitt socker, men det kan man ju självklart byta ut om man vill och köra helt på kokossocker. Självklart man man byta ut hallonen mot något annat gott som t.ex. blåbär, jordgubbar eller persikor. Det här är ett bra grundrecept som du kan variera efter tycke och smak!

Vegansk mandelkaka med hallon

4.3 från 4 röster
Portioner 10 portioner
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 45 minuter
Total tid 1 timme

Ingredienser
  

  • 200 g glutenfri mjölmix
  • 150 g mandelmjöl
  • 50 g kokossocker
  • 150 g socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 105 g kokosolja, smält
  • 3 dl mandelmjölk
  • 1 msk citronsaft
  • 100 g hallon, frusna eller färska
  • 1 näve mandel, flagad till topping

Instruktioner

  • Tillsätt samman alla torra ingredienser i en skål och vispa ihop dem så att de är ordentligt blandade. Smäält kokosoljan försiktigt så att den är flytande, blanda ner alla den tillsammans med mandelmjölk och citronjuice. Rör ihop alla ingredienser till en jämn smet. Tillsätt hallonen och rör om igen. Lägg papper i botten på en springform (ca 24 cm i diameter). Smörj in kanterna och bröa dem med mandelmjöl. Häll smeten i formen och strö över flagad mandel. Grädda i 180 grader i cirka 45 minuter eller tills en sticka kommer ut ren. Låt svalna helt innan du skär den i bitar.

Anteckning

Det går bra att byta ut kokossocker mot vanligt socker eller tvärtom. Om du vill ha mer mandelsmak så kan du tillsätta lite bittermandel.
Om frysta hallon används kan det vara bra att vända runt dem i 1-2 tsk potatismjöl eller majsstärkelse innan de tillsätts i smeten för att reglera vätskan de släpper under gräddningen.
Författare: Danielle
Måltid: Fika
Specialkost: Vegansk
Dela
Loading comments...
Like 8
Close
Close