Päron används inte lika ofta som äpplen i bakverk, vilket verkligen är synd. Visste du till exempel att päron innehåller dubbelt så mycket fibrer som ett äpple? De är inte lika krispiga i smaken men de har en krämighet som äpple saknar. Den krämigheten gör också att de passar riktigt bra ihop med kryddor, sprit och andra smaksättningar. I den här päronkakan har jag använt traditionell smaksättning med kardemumma och kanel. Men andra bra smaker som gör sig goda ihop med päron är whiskey, mandel, choklad och nougat – se till exempel mina recept på Choklad- och pärontårta och Päron och nougatpaj.
Den här kakan blir saftig tack vare två lager av tunt skivade Conferencepäron. Det är en sort som passar riktigt bra till desserter och bakverk, men det går självklart bra med vilken sort som helst. Om du tycker det är svårt att skiva dem tunt med kniv så går det snabbt och smidigt att använda en mandolin. Om du inte använder päronskivorna direkt kan det vara bra att vända runt dem med lite citronsaft så att de inte blir bruna. Jag behåller alltid skalet på mina äpplen och päron när jag bakar och det är här mycket utav nyttigheterna sitter. Päron är rika på c-vitamin så inför förkylningssäsongen kan det vara bra att ladda upp! Liksom med alla frukter du äter med skal är det alltid bra att köpa ekologiska päron.
Päronkaka med kardemumma och kanelcrumble
Ingredienser
- 2 st ägg
- 2 dl socker
- 50 g smör, osaltat
- 1 dl mjölk
- 2,75 dl vetemjöl
- 1 msk vaniljsocker
- 1,5 tsk bakpulver
- 1,5 tsk kardemumma, mortlad
- 1 nypa salt
- 700 g Päron , tunt skivade
Kanelcrumble
- 75 g smör, osaltat
- 1 dl farinsocker
- 1,75 dl vetemjöl
- 1 msk kanel, mald
- 1 nypa salt
Instruktioner
- Skölj och skiva päronen tunt. Blanda med lite citronsaft för att de inte ska bli bruna och ställ åt sidan.
- Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Häll i smöret och mjölken i äggsmeten, vispa. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver, vänd försiktigt ner det i äggsmeten. Man ska inte vispa ner mjölet då kan kakan misslyckas.
- Smörj och bröa en springform och häll i hälften av smeten. fördela hälften av päronen i ett jämnt lager i formen. Häll över resten av smeten och lägg på ytterligare ett lager med päronskivor.
- Blanda samman alla ingredienserna till kanelcrumblen så att det blir en smulig deg. Strö crumble över kakan och grädda i 175 grader i cirka 35 minuter. Pröva med en sticka så att kakan är klar innan du tar ut den.
En annan krydda som gifter sig gudomligt bra med päron är ingefära =)
Verkligen, det är jättegott ihop!