Sockerkaka med vita bönor

Betyg: 0.00
(0)
2 april, 2012

För första gången inser jag problemet med min tradition att alltid skriva namnet på kakan i receptet som rubrik. Jag har alltid tyckt att det är en så bra idé för alla som googlar något och kommer in här på bloggen. de vet precis vad de får från början. Men den här gången hade jag velat spara lite på min hemliga ingrediens och lite käckt skriva något i stil med: Haha, ni kommer aldrig kunna gissa vad det är i den här! Vita bönor! Japp, ni hörde helt rätt, vita bönor. Och kan ni tänka er, den smakar helt fantastiskt, innehåller mindre fett och mer protein dessutom? Ja, nu hittade jag ju ett väldigt fint sätt att klämma in det ändå. Lucky me.

Men sanningen är den att det här faktiskt var bland de godaste sockerkakorna jag ätit på länge. Den blev helt otroligt saftig trots att den inte innehåller speciellt mycket fett. Nästa gång jag bakar den ska jag testa att utesluta fettet helt och bara använda bönorna och kanske byta ut filmjölken mot grekisk yoghurt för att få upp fetthalten lite där istället. Alternativt tillsätta 1/2dl rapsolja istället för smör. Sen innehåller den förstås en hel del socker. Där är det lite svårare att byta ut till nyttigare alternativ eftersom de flesta av dem är vätskor, äppelmos, honung osv, och då kan konsistensen på smeten bli helt fel.

Men, men, jag rekommenderar inte den här kakan till er eftersom den är nyttig (så kallade nyttiga varianter är sällan värda att rekommendera) utan för att den är fantastiskt god. Believe it or not, men det är den. Väl värd att baka. Om inte annat för att ha lite roligt när familjen/vännerna/arbetskamraterna ska gissa vad det är i den.

Sockerkaka med vita bönor

Portioner 12 bitar
Förberedelser 20 minuter
Tillagningstid 45 minuter

Ingredienser
  

 • 400 g vita bönor på burk eller tetrapack
 • 50 g smör osaltat
 • dl socker
 • 2 st ägg
 • 2 st äggvitor
 • dl filmjölk
 • 1 msk vaniljsocker
 • ½ tsk salt
 • 1 msk bakpulver
 • 1 tsk bikarbonat
 • dl vetemjöl

Instruktioner
 

 • Mixa bönorna till en jämn kräm. Vispa dem krämigt tillsammans med smör och socker. Tillsätt ett ägg i taget och två extra äggvitor, vispa noga mellan varje. Tillsätt filmjölken och vispa ihop till en jämn smet. Vänd ner vaniljsocker, salt, bakpulver, bikarbonat och vetemjöl. Rör så att allt precis blandar sig. Man ska inte röra för länge eller för kraftigt efter att mjölet tillsatts när man bakar sockerkaka för då bildar fler glutentrådar och sockerkakan blir gummiaktig. Vänd allt försiktigt med slickepott. Smöra en stor sockerkaksform och mjöla den. Häll smeten i formen och grädda i cirka 45 minuter i 175 grader. Ta ut när en sticka kommer ut ren. Låt svalna lite och skär sedan i bitar.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

 1. Jag gillar bakverk med annorlunda ingredienser i, och bönor passar verkligen i bakverk, likaså avokado! Kanske avokado kunde ersätta fettet här?

 2. Du älskade ju vita bönor när du var liten. Men du kom inte ihåg vad dom hette. Du sa alltid -Mamma jag vill ha kalaspuffar utan prickar!!!
  Kram Mammi

 3. Spännande recept, ska jag definitivt testa!

 4. På 90 talet var jag förvånad över morötter i kaka, men det är ju ingen som höjer på ögonbrynen över längre. Låter ju onekligen spännande med vita bönor, det har jag aldrig provat innan. Blir ju lite proteintillskott också:)

  //Katarina

 5. Du kunde ha skrivit att kakan innehöll ”kalaspuffar utan prickar” Så beskrev du vita bönor när du var liten. Då hade iaf jag vetat vad den innehöll.
  kram Pappa

 6. Hihi det här var det knasigaste receptet jag sett på länge, måste definitivt provas 🙂

 7. Hej, vill du göra ett bloglovin byte? 😀 säg till när du följer mig så följer jag dig på engång 😀 kram

 8. Man kan ha bönor, linser och kikärtor till mycket. Jag brukar baka bröd med passerade bönor eller linser. Blir jättegoda bröd. Så jag förvånar mig inte att en sockerkaka med bönor i blir väldigt gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close