Röda vinbär har egentligen aldrig varit ett bär som jag gillar. Det är lite för surt för att äta direkt från busken och det finns inte så mycket recept med röda vinbär heller. När jag var liten hade vi massor med vinbärsbuskar och mamma gjorde ofta saft på dem och la dem i frysen tillsammans med hallonsaften. Vilken besvikelse när man råkade öppna fel flaska och få vinbärssaft istället för hallonsaft!
Men det fanns en kaka som jag verkligen gillade med vinbär, lite som an blandning mellan paj och kaka. Den var söt och syrlig på en och samma gång och så himla god. Det här receptet på vinbärskaka kommer direkt från min barndom och det väcker så många minnen.
Det här receptet på vinbärskaka är lite annorlunda än ett vanligt kakrecept. Istället för en smet så blir det som en mjuk pajdeg som man får trycka ut i formen. Det gör att den här kakan inte blir som en mjuk sockerkaka utan mer som en blandning mellan mjuk kaka och paj eller en mördegskaka och mjuk kaka.
Vinbären lägger man på toppen av degen innan man ställer in den i ugnen och det blir som en syrlig sylt ovanpå kakan som ger en så god kontrast till den frasiga bottnen. Här gör sig verkligen röda vinbär riktigt bra. Syrligheten i vinbären passar jättebra ihop med vaniljen i kakan och när det bara är en topping så blir det precis lagom mycket.
Den här kakan passar jättebra att äta som den är och den håller riktigt länge i kylskåpet. Den smakar nästan till och med ännu bättre efter att den fått stå i kylskåpet över natten. Men vinbärskakan går också bra att frysa vilket gör den perfekt om man vill göra något gott med sina vinbär som håller lite längre. Om man vill äta den mer som en efterrätt så passar en kul vaniljglass jättebra till.
Vinbärskaka
Ingredienser
- 150 g smör, osaltat och rumsvarmt
- 2 dl socker
- 1 st ägg
- 1 tsk bakpulver
- 0,5 tsk vaniljpulver
- 1 nypa salt
- 4 dl vetemjöl
- 2 dl röda vinbär
- 2-3 msk socker, att strö över kakan
Instruktioner
- Vispa det rumsvarma smöret och sockret till en ljus och krämig smet. Tillsätt ägget och vispa ordentligt tills allt blandat sig och blivit krämigt.
- Tillsätt bakpulver, salt och vaniljpulver. Rör runt så att det blandar sig. Häll i vetemjölet och blanda till en mjuk deg.
- Smörj en form med avtagbar kant, ca 24 cm, och täck botten med bakplåtspapper. Tryckt ut degen jämnt i formen. Häll över vinbären och fördela dem i ett jämnt lager. Strö över sockret.
- Grädda i 175 grader i cirka 20-25 minuter. Kakan ska vara lite kladdig men ha fått fin färg. Låt svalna helt i formen innan servering. Kan ätas som den är eller med en kula vaniljglass.