Bakade och friterade donuts är två helt olika saker, de skiljer sig åt på alla sätt. Bakade donuts är mer som en mjuk kaka och görs med en smet liknande sockerkakssmet eller muffinssmet. Friterade donuts däremot görs ofta med en deg med jäst och behöver kavlas och tryckas eller rullas ut för att få sin form. Texturen och smakerna blir därför helt olika, men både två är goda på sitt sätt.
Jag tycker bakade donuts är mycket smidigare att göra för då slipper man allt jobb med friteringen vilket jag uppskattar. Dessa små donuts som är bakade i en miniform blir också så himla söta! Som små praliner fast i kakform. Mums!
Dessa chokladdonuts med chokladfrosting och chokladströssel är en chokladbomb! Men istället för chokladströssel skulle det också vara gott att toppa dem med frystorkade hallon, rostade och hakade nötter eller lite rivet apelsinskal.
Förvara minidonuts
Det går bra att förvara dessa minidonuts i frysen så länge de är ofrostade. Tänk på att de tinar relativt fort eftersom de är så små. Jag rekommenderar därför att du inte använder mikrovågsugnen för att tina dem från frysen utan låter dem tina i rumstemperatur.
De går bra att förvara i kylskåpet i cirka två dagar efter att de är frostade. Lägg lite plast över dem eller lägg dem i en burk med lufttätt lock. De kan bli torra om de förvaras längre, speciellt utan att de är täckta med något, eftersom de är så små.
Chokladfrostingen görs bäst precis vid serveringen eller frostningen. Den går inte direkt att förvara och använda på ett smidigt sätt vid ett senare tillfälle eftersom den stelnar när den kallnar.
Chokladdonuts med chokladfrosting
Ingredienser
- 1 ägg
- 1 dl socker
- 25 g smör
- 0,75 dl mjölk
- 0,5 dl yoghurt
- 0,5 tsk bakpulver
- 0,5 tsk bikarbonat
- 1 nypa salt
- 1 nypa vaniljpulver
- 2 dl vetemjöl
- 0,5 dl kakao
Chokladfrosting
- 100 g mörk choklad
- 75 g smör
- 4 msk vispgrädde
Instruktioner
- Smält smöret på låg temperatur och ställ åt sidan.
- Vispa ihop ägg och socker till en jämn smet. Tillsätt mjölk, yoghurt och det smälta smöret. Blanda ihop allt ordentligt.
- Tillsätt bakpulver, bikarbonat, salt, vaniljpulver, vetemjöl och kakao. Blanda ihop till en jämn smet med en slickepott.
- Smörj en minidonut-form med smält smör. Det enklaste och snyggaste sättet att fylla formarna är att spritsa i smeten. Fyll smeten i en spritspåsa och klipp av tippen. Spritsa smet runt i formarna så att de fylls upp till cirka 2/3.
- Grädda i cirka 5 minuter eller tills en sticka kommer ut ren. Låt vila någon minut i formen och vänd dem därefter upp och ned och slå försiktigt på dem tills alla donuts trillat ut. Låt svalna helt på ett fat med den rundade sidan uppåt.
Chokladfrosting
- Smält chokladen, smöret och grädden försiktigt över vattenbad tills allt är smält och glansigt. Doppa dina donuts i frostingen och lägg dem på ett bakgaller. Strö över strössel innan frostingen stelnar.