Red Velvet är en traditionell amerikansk kaka som från början fick sitt namn efter den röda ton kakan fick tack vare den kemiska reaktionen mellan kakao och vinäger. Numera hjälper vi den röda färgen lite på traven med röd karamellfärg, men det är fortfarande något speciellt med smaken från kakao och vinäger i det här receptet. Det är inte riktigt en ren chokladsmak utan något helt eget. Oavsett så är det väldigt gott ihop med en cream cheese-glasyr på toppen!
Vad är buttermilk?
I många amerikanska recept används buttermilk. På svenska heter det kärnmjölk och det finns inte att köpa i vanliga livsmedelsbutiker längre. Men det är enkelt att göra sin egen hemma. Det är bara att blanda 2,25dl mjölk med 1msk vitvinsvinäger och låta det stå en stund. Mjölken kommer tjockna något och bli syrligare i smaken. Sen är det bara att använda den i receptet.
I det här receptet ingår också en extra tesked vinäger, uteslut inte den bara för att du gör din egen kärnmjölk. Vinägern tillför den extra syra som behövs för att bikarbonaten ska reagera och hjälpa smeten att lyfta under gräddningen.
Ännu rödare Red Velvet Cake
Det här receptet ger en röd ton till kakan, men den blir inte knallröd. För att få en klarare röd färg kan du minska på kakaon och eventuellt tillsätta mer röd karamellfärg. Det går också bra att blanda ner lite röd gelfärg. Den ger ofta en mer intensiv röd färg men kan vara lite svårare att vispa ner så att det blandar sig jämnt.
Red Velvet Cake
Ingredienser
- 2,25 dl mjölk, till buttermilk
- 1 msk vitvinsvinäger, till buttermilk
- 100 g smör, osaltat
- 2 dl rapsolja, se anteckningar
- 4,5 dl socker
- t tsk vitvinsvinäger
- 2 st ägg
- 30 ml karamellfärg, röd
- 5 dl vetemjöl
- 3 msk kakao
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk vaniljpulver, se anteckningar
- 1 tsk salt
Cream Cheese-glasyr
- 100 g cream cheese, rumstempererad
- 4 dl florsocker
- 1 msk mjölk
Instruktioner
Buttermilk
- Blanda mjölken med 1 msk vitvinsvinäger. Vispa runt och ställ åt sidan i några minuter. Mjölken ska tjockna lite.
Red Velvet Cake
- Smält smöret och vispa ihop det med rapsolja och socker. Vispa några minuter tills det blandats ordentligt.
- Tillsätt 1 tsk vinäger tillsammans med buttermilk och äggen. Vispa noga tills det är en jämn smet. Tillsätt den röda hushållsfärgen och vispa till smeten är jämnt färgad.
- Blanda samman vetemjöl, kakao, bikarbonat, salt och vaniljpulver i en annan bunke. Vispa det så att allt blandas och blir jämnt fördelat.
- Blanda ner hälften av det torra ingredienserna i smeten med en slickepott och blanda till det gått ihop. Tillsätt resten av de torra ingredienserna och vänd försiktigt ner allt så att det precis blandat sig.
- Smöra en sockerkaksform. Den här smeten är lagom för en form som rymmer 10 cups eller 2,5 liter. Mjöla kakformen och var noga med att skaka ur allt överflödigt mjöl så att det bara är ett tunt lager kvar. Jag brukar slå den några gånger mot diskbänken upp och ned för att få bort så mycket mjöl som möjligt.
- Häll i smeten i formen så att det fyller upp til ¾ delar. Grädda i 175°C i cirka 45 minuter.
- Ta ut från ugnen och låt stå i formen i 5-10 minuter. Ta sedan ett fat och lägg det över formen, vänd upp och ned så att kakan vilar på fatet med formen på sig. Ställ åt sidan för att svalna i cirka 40 minuter.
Cream Cheese-glasyr
- Låt cream cheesen bli rumsvarm.
- Vispa cream cheese tills den är mjuk och krämig. Sikta ner florsocker och vispa ihop det. Tillsätt lite mjölk i taget tills du får en tjock men rinnig glasyr.
- Häll glasyren över en avsvalnade kakan och servera.