Det här är en fantastisk och saftig päronkaka med ricotta. Den innehåller färska päron och bakas utan smör eller olja. Saftigheten kommer istället från den lena och syrliga ricottan.
Den är perfekt att servera som den är till fikat eller med en vaniljsås eller vispad crème fraiche smaksatt med lite vaniljpulver och honung. Då blir den en perfekt att servera till efterrätt!
Ingredienser
- Päron. Jag använde färska päron till det här receptet. Vilken sort spelar inte så stor roll utan ta en du gillar och se till att de är riktigt mogna. Jag har inte testat att göra den med inlagda päron, men det borde gå bra så länge du låter dem rinna av ordentligt och torkar av dem med lite hushållspapper så de inte är så blöta.
- Ricotta. Till det här receptet har jag använt ricotta, men du skulle också kunna testa att göra den här kakan med cream cheese eller macarpone.
- Vetemjöl. Här har jag använt helt vanligt vetemjöl och jag har inte testat receptet med glutenfri mjölmix, men generellt så brukar det gå bra att byta vetemjöl mot glutenfritt mjöl i mjuka kakor.
- Socker. Jag hade helt vanligt socker i kakan och strödde också lite på toppen innan gräddning. Om du vill kan du strö lite råsocker på toppen istället för vanligt strösocker, men jag rekommenderar fortfarande vanligt socker i själva kakan.
- Ägg. Jag använder medelstora till stora ekologiska ägg i det här receptet och vispar dem riktigt vitt och fluffigt tillsammans med strösockret.
- Vaniljpulver. Jag använder nästan alltid vaniljpulver när jag bakar, men om du vill använda vaniljsocker så behöver du tredubbla mängden ungefär för att det ska få samma nivå av vaniljsmak.
- Flagad mandel. Jag tycker om kontrasten med flagad mandel på toppen som rostas under gräddning. Det ger både en kontrast i smak och i textur. Om du inte gillar mandel eller är allergisk så går det bra att utesluta.
- Salt och bakpulver.
Förvara
Den här kakan förvaras bäst inlindad i plastfolie i kylskåpet. Där håller den i 3-5 dagar. Om du vill förvara den längre så går det bra att frysa in kakan. Plasta in den ordentligt så håller den sig i upp till tre månader. Tänk på att tina den långsamt i rumstemperatur för bästa resultat.
Frågor och svar
Absolut! Testa att använda äpplen, persikor eller nektariner i den här kakan också.
Nej, det behöver du inte. Päron har en tunt och mjukt skal som nästan försvinner när det blir mjukt under gräddningen. Jag tycker inte skalet märks men om du vill går det lika bra att skala päronen.
Nej, det här receptet innehåller inte något smör utan kakan får sin saftighet från ricottaosten.
Ricottakaka med päron
Ingredienser
- 4,5 dl socker
- 3 st ägg
- 250 g ricotta
- 4,75 dl vetemjöl
- 0,5 tsk bakpulver
- 0,25 tsk vaniljpulver
- 1 nypa salt
- 3 st päron
- mandel, flagad till topping
- 1-2 msk socker, till topping
Instruktioner
- Smörj en springform och täck botten av formen med bakplåtspapper. Mjöla sidorna lätt. Ställ formen åt sidan.
- Skölj och kärna ur päronen. Skär två av dem i små tärningar och det tredje päronet i tunna skivor. Jag använder dem med skalet på, men det går bra att skala också.
- Vispa ägg och socker riktigt vitt och luftigt. Tillsätt ricotta och vispa tills det är en jämn smet.
- Sikta ner vetemjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt. Blanda samman allt till en jämn och tjock smet.
- Vänd ner de två tärnade päronen i smeten. Häll över smeten i formen och fördela den jämnt. Lägg de skivade päronen över kakan i ett tunt lager. Strö över lite socker och flagad mandel.
- Grädda kakan i 175°C i cirka 70min. Testa kakan med en sticka i mitten för att se om den är klar. Stickan ska komma ut ren när kakan är klar. Låt kakan svalna innan du serverar.