För alla de som tror att en glutenfri kaka inte är lika god som en med vetemjöl – BAAM, mind blown! Den här kakan var så otroligt god och saftig att den blev den klart största favoriten på länge i min familj. Även de lite med misstänksamma familjemedlemmarna smaskade glatt i sig den här och tog både en och två gånger. Det är därför det inte finns så mycket bra bilder på den här kakan, jag fick liksom rädda en liten bit för att kunna fota den till er. Jag lovar att jag kommer göra den här många gånger. Jag kommer troligtvis inte våga annat när det ska vara glutenfritt på dessertmenyn.
En chokladkaka för alla
Men inte nog med att den är glutenfri, den är också fri från mjölkprodukter. Jag hade glömt att köpa mjölkfritt margarin så jag tog vad jag hade i skafferiet vilket visade sig vara kokosolja. Men så glad jag var för detta efteråt! Jag har bakat den med vanlig smör en gång innan och även om den blev himla god då med så slår det inte kokossmaken blandat med mörk choklad, helt underbar kombination! Om du är vegan eller ska baka till en vegan så skulle det säkert gå att göra den här chokladkakan med chiafrön eller krossade linfrön. 1 msk krossade linfron/chiafrön och 3 msk vatten som får stå och svälla ett tag ersätter 1 ägg. Tänk också på att titta på chokladen så att även den är mjölkfri!

Serveringsförslag
Den här chokladkakan är god precis som den är med lita kakao över för syns skull. Men om du vill servera den med något så är lite crème fraîche riktigt gott till. Det ger en syrlighet samtidigt som en len krämighet vilket passar bra med intensiv chokladsmak. Det blir inte heller så sött om du inte gillar det, vilket jag inte gör. Men gillar du söta saker så ska du absolut servera med en kula vaniljglass eller en sorbet. Kanske lite färska jordgubbar eller hallon hade passat bra till också.

Chokladkaka med kokos
Ingredienser
- 150 g choklad, mörk
- 225 g socker
- 0.5 tsk vaniljpulver
- 225 g kokosolja, kan bytas ut mot rapsolja
- 3 st ägg
- 150 g mandelmjöl
- 100 g majsmjöl, fint
- 1 tsk bakpulver
Instruktioner
- Smält chokladen fösiktigt på låg värme. När den är helt smält, ta av kastrullen från plattan. Rör ner socker och vaniljpulver så att allt blandar sig ordentligt. Blanda ner kokosoljan och se till att den smälter så att det inte blir klumpar. Rör ner ett ägg i taget och blanda ordentligt mellan varje. Tillsätt mandelmjöl, majsmjöl och bakpulver. Blanda samman till en jämn smet.
- Smörj en rund form, ca 20 cm i diameter, med kokosolja och klä formen med bakplåtspapper. Den här kakan gillar att fastna så var noga med pappret! Häll i smeten och fördela den jämnt. Grädda i 180 grader i cirka 40 minuter. Ta ut och låt svalna helt innan du försöker plocka ut kakan ur formen.