Kanske är det färgen men för mig är morotskaka en riktigt vårig kaka som passar perfekt till påsk. Den är saftig, lätt kryddig och toppad med en syrlig frosting, perfekt i vårsolen! Jag har testat massor med recept på morotskaka och kommit fram till att det är just saftighet, kryddning och frosting som är A och O för att få till den perfekta morotskakan. En torr mjuk kaka som smular är aldrig god och rivna morötter ger en otrolig saftighet som absolut borde märkas i kakan.
Kryddningen är minst lika viktig. En sockerkaka med rivna morötter i är inte alls samma sak som en kryddad med kanel, ingefära och kardemumma. Men man vill samtidigt inte ha den så kryddad att den blir mörk och förlorar sin fina färg eller smakar som mjuk pepparkaka. Det ska vara en skön balans med en liten touch av kryddning.
Och frostingen, den kan verkligen göra hela kakan. För mycket florsocker är inte gott och inte heller en väldigt kompakt frosting. Min hemlighet till en lätt frosting är att vispa ner vispgrädde i frostingen. Då blir den fluffigare och mycket krämigare.
När jag bakade den här så kom jag och tänka på hemkunskapslektionerna i skolan. Jag gillade aldrig riktigt hemkunskap när jag gick i skolan. Inte för att jag inte var bra på det utan mer för att det var rätt begränsande. Men det jag minns mest från hemkunskapslektionerna är när vår lärare tvingade oss att vispa ägg och socker för hand till en sockerkaka. Tortyr! Jag har ingen aning varför man får för sig att vispa sockerkaka för hand när det finns en elvisp. Det tar ju typ fyra gånger så lång tid och efter fem minuter vill man amputera armarna. Helt i onödan! Om man nu inte har en elvisp och vill baka något så skulle jag ALDRIG rekommendera att baka en sockerkaka.
Hela grejen för att få en riktigt bra sockerkaka är att ägg och socker är vispat så väl att det blivit vitt och fluffigt. När man tror att man är klar ska man helst vispa några minuter till. Att vispa det så bra för hand kräver både muskler och en vilja av stål. Jag har varken eller när det gäller vispning och knådning. Det är precis därför jag har använt min KitchenAid flitigt de senaste 5-6 åren. Varför göra saker krångligare än man behöver?
Morotskaka
Ingredienser
- 3 st ägg
- 3 dl strösocker
- 150 g smör, osaltat
- 5 dl morötter, finrivna
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 tsk bakpulver
- 2 tsk kanel, mald
- 0,5 tsk kardemumma, mortlad
- 0,5 tsk ingefära, mald
- 1 nypa salt
Frosting
- 100 g smör, osaltat
- 200 g cream cheese
- 1,5 dl vispgrädde
- 1 tsk vaniljsocker
- 200 g florsocker
Instruktioner
- Smält smör och ställ åt sidan och låt svalna något. Vispa ägg och socker riktigt vitt och fluffigt. Tillsätt smör och finrivna morötter, blanda ihop med en slickepott. Blanda samman vetemjöl, kryddor, vaniljsocker, bakpulver och salt i en annan skål. Sila ner mjölblandningen och rör om tills allt precis blandat sig. Klä en form, cirka 20×20 cm med bakplåtspapper. Häll i smeten och bred ut den jämnt i hela formen. Grädda nederst i ugnen i 150 grader i cirka en timme. Ta ut kakan och låt den svalna helt.
- Låt smöret till frostingen och cream cheesen bli rumsvarm. Vispa först smöret tills det blir vitt och krämigt. Tillsätt cream cheese och fortsätt att vispa till en jämn kräm. Tillsätt florsockret och vaniljsockret och vispa ihop försiktigt, annars blåser florsockret bara upp. Tillsätt lite grädde i taget och vispa till en fluffig frosting. Bred ett rejält lager med frosting på den avsvalnade morotskakan och skär i lagom stora bitar.
Hej!
Jag hittade just ditt recept efter många sökningar efter en bra morotskaka då jag ska bjuda långresande vän på det i helgen! Min fråga är, går det lika bra att baka denna i en brödform (20×10) ifall jag halverar receptet?
Ja, det går bra! Du får tänka på att gräddningtiden blir lite kortare också så kolla den med sticka.
Hej, kan man göra det i cupcake formar också? Vad rekommenderar du för tid då?
Med vänlig hälsning,
Marie
Du kan absolut göra det i cupcakesformar. Jag skulle tro att damma tid som för vanliga cupcakes är lagom, alltså cirka 25min
Jag testade i cupcakeformar, funkade men blev rätt platta. Så ser inte riktigt ut som cupcakes. Men goda är dom iaf 🙂
Tänkte även fråga vad du rekommenderar gällande förvaring. De ska inte serveras förrän lördag nämligen. Tänkte spritsa dom på fredag. Men hur förvarar jag de bäst till dess?
Tack på förhand!
Jag skulle frysa dem och plocka upp dem på fredags morgon. Tänk på att Tina dem i rumstemperatur och var försiktig med kondens så att inte pappret lossnar. Lycka till!
Hej 🙂 jag undrar ifall den här frosningen går att spritsa ut i vackra rosor också? 🙂
Om du menar frostingen så går det troligtvis bra. De kan vara så att de inte håller då bra för transport för den här frostingen stelnar inte på samma sätt i kylen som annan frosting. Men den är inte så rinnig att den bara lägger sig ner.
Kanske dum fråga men ska vispgrädden vara vispad eller man häller i ovispad grädde i frostingen?
Jag brukar använda ovispad grädde och hälla i den lite i taget medan jag vispar upp den så att den blir fluffig. Det kan vara svårt ibland att få det fluffigt om du vispar allt på en gång. Du skulle också kunna vispa upp grädden för sig och vända ner den i det andra.
Hej, sitter och kollar in dina recept på mjuka kakor, måste det vara frosting på varenda kaka? Kan man inte bara äta dom som dom är? Frosting är så otroligt äckligt, fattar inte varför det ska vara på alla bakverk nu för tiden.
Hej,
Om man gillar frosting eller inte är ju en smaksak och då är det ju tur att man kan göra som man vill när man bakar till sig själv. Det går ju alltid att välja bort.