Nyttigare kaka med kikärtor

Betyg: 0.00
(0)
21 februari, 2013

Ofta när jag komponerar recept så gör jag inte det helt från fria luften. Det händer det också, men oftast är det bra att ha en slags grund så att man kan vara någorlunda säker på att bakverket får rätt sorts konsistens. Jag är själv otroligt dålig på att följa recept. Det är nästan pinsamt hur kass jag är på att följa enkla instruktioner. Jag finner alltid mig själv mitt i alltihop med bekymmersrynkor i pannan och fula ord på läpparna. Hur i hela friden blev det såhär?

Det är då jag slänger arga blickar på receptet och kommer på att jag enbart läste ingredienslistan och ”glömde bort” att läsa instruktionerna. Hopplöst. Dessutom har jag bytt ut hälften av ingredienserna, minskat på sockret för jag gillar inte när det är för sött, tryckt ner en burk med något jag hittade i skafferiet och slängt med den extra lilla biten smör som blev kvar efter att jag vägt upp rätt mängd. Det är då man tar ett steg tillbaka från sin kreation och försöker blanda in sitt tekniska kunnande också. Det är antagligen inte helt olikt konstnärer som målar på känsla eller författare som sysslar med flödesskrivning. Ja, kreativt är det i alla fall.

mjuk kaka med kikärtor och varma hallon

Det här receptet är ett sånt där work in progress. Jag fick grunden till det här receptet av en arbetskompis som ville jag skulle baka en nyttigare kaka på jobbet. Och det blev helt okej, men jag var inte riktigt nöjd. Så jag tog med mig idéen hem, funderade några dagar och slängde sedan ihop en egen version i mixern hemma. Då hade jag ju totalt glömt bort hur mycket det skulle vara av allt i den första versionen så det här blev en helt ny variant. Och det blev mycket bättre. Jag är fortfarande inte helt nöjd men den här mellanlandningen är såpass bra att jag tycker jag borde dela med mig av den.

Så här är den lite nyttigare kakan med kikärtor och mandelmjöl. Den är otroligt saftig och håller sig så i flera dagar i kylskåpet. Den innehåller inget vetemjöl, ingen mjölk och inget vitt socker beroende på hur du sötar den. Jag har smaksatt min ganska starkt med kaffe men det kan man ju utesluta om man känner för det. Det jag saknar i den är en slags bas-smak. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara det, men lite som buljong i soppa. Basen känns lite för ”lätt”. Jag funderade på att trycka ner en banan men jag gjorde inte det eftersom jag tycker det blir banan i varje nyttigare kaka och jag ville ha lite variation. Om någon har ett förslag mottages dessa tacksamt.

glutenfri kaka bakad med kikärtor

Nyttigare kaka med kikärtor

Inget betyg än
Portioner 12 bitar

Ingredienser
  

  • 300 g kikärtor, kokta och avsvalnade
  • 1/2 dl rapsolja
  • 3 ägg
  • 1 msk snabbkaffepulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 dl stevia, socker/honung/agavesirap fungerar också
  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 1/2 tsk bakpulver

Instruktioner
 

  • Lägg kikärtorna och oljan i en mixer och mixa till en jämn kräm. Tillsätt äggen och mixa till en luftig massa. Häll i övriga ingredienser och mixa samman till en jämn smet. Olja en form, cirka 20cm i diameter, och bröa den med lite mandelmjöl. Häll smeten i formen och grädda i 175 grader i cirka 30 minuter eller tills kakan fått fin färg och en sticka kommer ut ren.
  • Servera med varma hallon och vispad grekisk yoghurt sötad med lite flytande honung och vaniljsocker. Kakan räcker till 8-10st bitar.
Författare: Danielle

 

Dela

Skriv en kommentar

  1. Vilken spännande kaka:)

  2. Det här med bönor i bakverk är bra grejer. Om du utesluter kaffet så skulle du kunna ha apelsin & kanel som bas eller söta smeten med äppelmos & kardemumma kanske. Eller jobba mot de tropiska smakerna…

  3. Har aldrig bakat med kikärtor men det låter spännande Jag tror också lite rivet äpple i smeten kan bli gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close