För ett bra tag sedan köpte jag på mig två minidonutsformar. Det är sådant där som händer här hemma. Jag kommer hem med köksprylar som jag egentligen inte behöver. Men de såg så himla söta ut så jag kunde inte riktigt motstå. Sedan började min kamp mot alla bakade donutsrecept. Jag har ihärdigt testat mig fram och inte fått något för mödan. Så jag la de där formarna på hyllan och låtsades glömma bort dem ett tag. Men så tänkte jag häromdagen att det är ju faktiskt inte helt försvarbart att äga TVÅ donutsformar utan att ha bakat en enda mumsig munk i dem. Så jag kavlade upp ärmarna och öppnade skafferiet.
Keep it simple.
När man har hamnat i en negativ cirkel i sin kreativa process så gäller det att ha en bra strategi. Mitt absolut bästa tips är att göra det enkelt för sig. Ställ dig inte med det krångligaste receptet du någonsin skådat i hopp om att ju mer komplicerat desto bättre blir slutresultatet. Det är definitivt att skjuta sig själv i foten. Gör det enkelt för dig, skala ner allt och kör enkla recept med ingredienser du känner till väl. När du fått tillbaka din mojo igen kan du ge dig på mer komplexa grejer och få energi av utmaningen.
Back to basic.
Om det enklaste receptet ändå inte fungerar. Din mojo verkar ha flytt för gott och det enda du lyckas med är att koka kaffet. Ge inte upp hoppet. Det är då man plockar fram sitt ess i rockärmen. Det man har bakat så många gånger att man nästan kan receptet utantill. Ibland behöver man bara lyckas med något för att få tillbaka sin mojo och komma upp på banan igen. För mig är basic den ultimata kladdkakan som jag bakat så många gånger att jag ett tag faktiskt kunde hela receptet utantill eller dessa chokladcupcakes som ser exakt likadana ut varenda gång jag gör dem.
Så efter många om och men så lyckades jag till slut baka donuts. Dessa är som sagt bakade i en form så de är inte friterade men de smakade riktigt gott ändå. De var dessutom väldigt enkla att baka och det gick snabbt. Så om man får lite oväntat besök en dag så är dessa enkla att slänga ihop och servera på ort tid. De passar extra bra till en kopp kaffe.
Donuts med kanelsocker
Ingredienser
- 2,25 dl vetemjöl
- 0,75 dl socker
- 1 tsk bakpulver
- 1 nypa salt
- 0,75 dl mjölk
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 st ägg
- 1 msk olja
Topping
- 2 msk smör, osaltat
- 2 msk socker
- 1 msk kanel
Instruktioner
- Häll mjölken i ett litet glas, tillsätt vinägern och blanda runt. Låt stå på köksbänken under tiden så att det tjocknar lite. Blanda samman vetemjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt ett ägg och olja. Jag använde rapsolja men du kan använda solrosolja, kokosolja eller någon annan mild olja som du gillar. Häll i mjölken och blanda ihop till en jämn smet.
- Smörj en donutsform med olja. Fyll en spritspåse med smeten och spritsa ut den i formen. Fyll dem ungefär 2/3 upp. Denna smeten räcker till cirka 36st minidonuts. Grädda i 160 grader i 8-10 minuter. Munkarna ska vara fasta och en sticka ska komma ut ren. De är lite bleka med det gör inget för de ska ändå få topping på sig. Använd en tesked för att försiktigt plocka ur dem ur formen och lägga dem att svalna lite på ett galler.
- Smält smöret och häll det i en liten skål. Blanda samman kanel och socker i ytterligare en skål. Doppa varje munk först i smör och sedan i kanelsockret. Lägg dem på ett fat och ät dem direkt.
Åh, så gott det ser ut! Du tar så fina bilder och har en sån otroligt snygg sida! Jag önskar jag kunde göra det lika snyggt, får man fråga om du är självlärd, gått nån kurs? Använder du nåt särskilt bildredigeringsprogram? Kamera?
Jag bloggade lite om din sida igår, och länkade till ett av dina recept med swiss meringue buttercream. Hoppas det är okej. Toppenbra beskrivning, så lätt att följa och att lyckas när det är så pedagogiskt beskrivet=)
Ha en bra dag!
Jenny
Vad roligt att du gillar bloggen! Jag har inte gått någon kurs i fotografering utan är helt självlärd. Jag använder en Canon 600D när jag fotar och oftast mitt Canon EF 50MM 1.8 II objektiv. Det är inga värstinggrejer i kameravärlden men de fungerar bra och jag har haft dem i flera år. Jag redigerar alla mina bilder i Photoshop. Det finns massor med bra guider på nätet som man kan läsa och lära sig hur ens kamera fungerar. Det är också bra att titta på andras bilder för att inspireras. Men mitt bästa tips är att alltid använda naturligt ljus, det gör en otrolig skillnad.
Tack för tipsen!
Vilken fantastisk sida! Dina bilder och ditt engagemang är otroligt! Tack för att denna fredag blev lite ljusare!
Idag tyckte min 3-åring att det var dags att använda vår form. Donutsen var verkligen otroligt lätta att göra och utan några konstiga ingredienser – bara att sätta igång! Tack för ett bra recept, som dessutom är perfekt att bakas tillsammans med barn!
Vad roligt att ni fick nytta av er donutform! De är så söta att servera sen med 🙂