Saffranskaka med kanelfras

Betyg: 0.00
(0)
28 november, 2009

Om man vill baka en saftig och god kaka med juliga smaker men som ändå är något annorlunda, då är det här helt rätt recept! Den här saftiga saffranskakan är toppad med ett krispigt kaneltäcke vilket är en fantastiskt god kombination.

Saffran och kanel är nog två av de juligaste kryddorna som finns men oftast kanske de inte används tillsammans. De passar dock väldigt bra ihop och i den här mjuka kakan kommer de verkligen till sin rätt. Den här kakan är riktigt bra att baka i förväg och frysa ned då den står sig riktigt bra. Det är bara att tina dem försiktigt i rumstemperatur innan servering.

Använda saffran i bakning

När man bakar med saffran är det några saker man behöver tänka på om man vill ha ut så mycket smak och färg som möjligt. Det allra godaste är att marinera hel saffran i alkohol några veckor innan jul och använda det i bakning på ungefär samma sätt som vaniljextrakt. Men då måste man ha förberett det innan och det är ju inte alltid man har så lång framförhållning.

Därför använder jag oftast mald saffran när jag bakar och för att smakerna och färgen verkligen ska utvecklas i bakverken så brukar jag försöka lösa upp saffran i en vätska innan jag tillsätter den i smet eller deg. Det kan vara smält smör, mjölk eller som i det här fallet, gräddfil. Vätskan gör att saffran har lättare att avge smak och färg. Färgen med saffran är också viktig tycker jag, för även om smaken är god så ger färgen det där lilla extra!

mjuk kaka med saffran och kanel

Saffranskaka med kanelfras

En saftig saffranskaka med krispig kaneltopping.
Portioner 12 bitar
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 45 minuter
Total tid 1 timme

Ingredienser
  

 • 100 g smör rumsvarmt
 • 2,25 dl socker
 • 2 st ägg
 • 4,5 dl vetemjöl
 • 3 tsk tsk bakpulver
 • 1 pkt saffran
 • 3 dl gräddfil

Kanelfras:

 • 200 g smör rumsvarmt
 • 1 dl socker
 • 3 dl vetemjöl
 • 3 msk kanel

Instruktioner
 

 • Vispa smör och socker tills det är ljust och fluffigt, tillsätt äggen ett i taget och vispa mellan varje. Rör ut saffranet i gräddfilen och rör ner det försiktigt i smeten så att alt blandar sig. Vänd ner mjöl och bakpulver i smeten. Klä en långpanna, ca 20x30cm, med bakplåtspapper och häll i smeten. Grädda i 175 grader i cirka 30 minuter.
 • När kakan står i ugnen, rör samman smör och socker till kanelfraset, tillsätt mjöl och kanel. Blanda allt till en smulig massa. Ställ åt sidan.
 • När kakan gräddats i 30 minuter, ta ut den och strö över kanelfraset. Kakan ska inte vara färdiggräddad, men den får inte vara så ogräddad i mitten att kanelfraset sjunker ner. Grädda kakan med fraset på i ytterligare 15 minuter. Ta ut när en sticka kommer ut ren och låt svalna innan den skärs i rutor.
Författare: Danielle
Dela

Skriv en kommentar

 1. Så mumsigt! Saffran är ju så gott och kan tänka mig att det blir väldigt smarrigt med lite kanel till!

 2. En sån härligt inspirerande blogg du har, rena rama uppslagsverket i bakning.
  Nä, nu måste jag nog ut och se vad jag har för ingredienser i skafferiet! ;o)
  Ha den goaste av helger,
  Lydia

 3. mmm, det lät riktigt gott =)

 4. Jag har också bakat denna kaka. Den är mycket mycket god.

 5. Hej, tack för att du tittade in på min blogg! Jag insåg just att jag en av de andra bloggarna jag följer, Trädgårdsdrömmar, är av dina föräldrar!! Så lustigt, har följt båda ett tag utan att veta det… 😉

  Saffranskaka med kanelfras låter ju väldigt smaskigt, kanske får bli en sån till helgen när vi har adventsmys…

  Kram

 6. Det här gillar jag! Jag skall ha adventkaffe och glögg nästa helg och då blir det Daniellas Saffranskaka.

  Tyra

 7. Nu har jag gjort mina första cupcakes, vad kul det är!!Nästa gång ska jag dock använda en bättre sprits som inte lossnar hela tiden, hehe…

  Men så här blev dem:

  http://erica.myshowroom.se/fodelsedags-cupcakes-med-hallon-vitchoklad/
  kram erica

 8. ojojoj så gott det lät! men du, ska inte du satsa på att starta något eget med bakningen? om jag bodde närmare skulle jag vara din stammis!

 9. Gud vad gott! Den här måste jag laga i december!! Fina bildern du har på din blogg! 🙂

 10. Nu har jag bakat saffranskakan, men då jag inte hade så mycket smör hemma avstod jag från kanelfraset. Istället hade jag vispad grädde och lite kanel till. Det blev mycket gott!

 11. Tänkte baka denna kaka till jul, men funderade på att göra den i en stor långpanna. Har ingen 20x30cm, utan bara stor långpanna. Tror du att man bara dubblar receptet då, att det blir lika bra?
  Härliga bilder du har på dina bakverk, klart man blir sugen på allt gott!
  Mvh Anna

 12. Anna-Panna,
  Det går jättebra att dubbla receptet. Hoppas ni gillar den!

 13. Godaste kakan vi ätit på läääänge! Tur att ja hittade din sida:)
  Tack för receptet!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close