Nu är vi i mitten av november och det var först idag som jag faktiskt kände mig tvungen att överge skinnjackan för ullkappan. Jag plockade fram vinterstövlarna också men de får nog vänta någon dag till kanske. Vinterkylen är ju inte riktigt här än och det känns lite konstigt att det bara är lite över en månad kvar till julafton. Jag har ju knappt förberett mg alls! Tycker jag själv. Min familj skrattade ut mig i somras när jag tvingade med dem ut på promenad en eftermiddag. De undrade varför vi skulle träffas just där och promenera och vek sig av skratt när jag sa att jag skulle plocka kottar till min julgran. I juli. Men skrattar bäst som skrattar sist. För nu sitter jag här med en hel kasse full av snygga, helt torra, kottar medan alla andra som vill julpyssla måste gå ut i regn och rusk. Ha! Jag har stora planer för den där julgranen.
Något som andra brukar ha stora planer för inför advent är trevliga glöggkvällar. Om julhelgen handlar om tradition och maten är den samma varje år så är glöggkvällen ett tillfälle att verkligen testa något nytt och annorlunda men med en jultouch. Jag har till det här receptet inspirerat av ett recept från Roy Fares där han hade tryffel på ett par mazariner och min mammas traditionella julmazariner. Fast jag gjorde min egen grej såklart och körde på pepparkaka i mandelfyllningen och en tryffel med smak av saffran. Så här i efterhand tänker jag att det hade kunnat vara riktigt gott med en god konjak eller något i tryffeln också. Och helt ärligt så var det här bland det godaste jag bakat på länge. De är en härlig blandning av kaka och julgodis. Och vem skulle inte gilla det?
Pepparkaksmazariner med saffranstryffel
Ingredienser
Mördeg
- 150 g smör, kallt
- 0,5 dl socker
- 3 dl vetemjöl
Pepparkaksfyllning
- 150 g mandelmassa
- 50 g smör
- 2 st ägg
- 1 msk kanel
- 1 tsk kardemumma, stött
- 1,5 tsk ingefära
- 0,75 tsk nejlikor, malda
- 3 msk vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
Saffranstryffel
- 1 dl vispgrädde
- 2 msk smör
- 200 g vit choklad
- 0,5 g saffran
Instruktioner
Mördeg
- Blanda ihop alla ingredienserna till en deg. Knåda inta för länge utan precis så att den går ihop. Plasta in och lägg i kylskåpet att kallna. Ta fram degen och kavlar ut den på väl mjölat bakbord. Smörj mandelmusselformar. Tryck ut lagom stora rundlar ur degen och klä formarna. Degen räcker till cirka 25st lite mindre mazariner.
Pepparkaksfyllning
- Mixa samman mandelmassa och smör i en matberedare. Tillsätt ett ägg i taget och mixa noga mellan varje. Tillsätt kryddorna och mixa så att det blandat sig ordentligt. Rör ner vetemjöl och bakpulver. Klicka ut fyllningen i formarna. Grädda mazarinerna i 175 grader i cirka 15 minuter. Låt svalna helt.
Saffranstryffel
- Koka upp grädde och smör. Bryt ner den vita chokladen och värm till den smält men låt det inte stormkoka. Vispa ner saffranet. Låt kallna helt så den stelnar lite. Fyll en spritspåse men en lite stjärntyll. Spritsa små toppar över hela mazarinen. Tänk på att arbeta fort eftersom värmen från handen för att tryffeln mjuknar och blir rinnig. Ställ i kylskåpet för att de ska stelna. Dekorera eventuellt med mandelspån.
Det låter verkligen himmelskt gott! Alla de goda pepparkakskyddorna och den underbara saffranen i ett, det måste ju vara bra : ) Jag känner mig också väldigt julpepp! Brukar hålla hårt på att inte börja julmysa innan första advent men i år tänker jag släppa alla sånna konventioner och julbaka när jag känner för det. Gjorde den första saffranskakan idag : ) Din nya layout är väldigt snygg förresten, om jag inte redan sagt det.
Ah, det enda jag håller på är att julmusiken inte börjar förens i slutet av oktober. Så jag känner mig lite efter som började igår. Men det tar jag igen snabbt. Tack! Jag är faktiskt riktigt nöjd. Hoppas kunna lära mig mer om webbdesign för det är himla kul.
Dessa låter ju heeelt fantastiska!
Men jisses vilken kaka vill ha:)