Saffran är gott i så många olika bakverk, inte bara i lussekatter och saffransbullar. Jag älskar min mjuka saffranskaka med cream cheese-frosting och torkade tranbär, men saffran är också väldigt gott ihop med apelsin och vit choklad (t.ex. i mina apelsinbullar med saffran eller saffranskladdkaka).
Så dessa cupcakes är lite extra allt. Fyllda med en krämig apelsincurd, toppade med vispad vit choklad ganache och dekorerade med kanderade apelsinskal. Så himla gott!
Förberedelser
Apelsincurd kan med fördel förberedas någon dag innan du ska baka cupcakes och förvaras i en lufttät burk i kylskåpet till det är dags att använda den. Den behöver i alla fall ha svalnat till rumstemperatur innan du fyller dina cupcakes, så gör den senast en timme innan du bakar cupcakes.
Den vispade vita chokladganachen behöver förberedas dagen innan så att det är lätt att vispa upp den. Om den inte är riktigt kylskåpskall så kommer det vara svårt eller till och med omöjligt att vispa upp den så att den blir fluffig. Förberedden så att den stått i kylen i minst fyra timmar, men gärna över natten.
Kanderade apelsinskal kan du hitta i affären om du inte vill göra dina egna. Men gör du dom själv behöver de svalna helt innan du dekorerar med dem så gör dem någon timme innan du bakar cupcakes.
Saffranscupcakes är absolut bäst att fylla och frosta samma dag som de bakas, då håller de sig saftiga bäst. Låt dem svalan och bli rumstempererade innan du fyller och frostar dem, annars riskerar du att frostingen smälter. Det brukar ta 1-2 timmar ungefär.
Förvaring
För bästa resultat skulle jag därför rekommendera att du förbereder apelsincurd, vit chokladganache och kanderade apelsinskal dagen innan och förvarar dem i lufttäta burkar i kylskåpet. Saffranscupcakes kan bakas några timmar innan och svalna i rumstemperatur, då behöver de inte plastas in. Ska du förvara dem ofrostade till nästa dag? Lägg in dem i en plastpåse och förvara dem på köksbänken.
Det går utmärkt att förvara dem i kylskåpet till nästa dag när de är fyllda och frostade. Jag ställer in dem på en bricka och låter dem stå otäckta eftersom plastfolie kan förstöra frostingen.
Saffranscupcakes med vit chokladfrosting
Ingredienser
Saffranscupcakes
- 100 g smör, osaltat och rumstempererat
- 2,25 dl socker
- 3 äggvita
- 1 dl gräddfil
- 1 dl mjölk
- 3,5 dl vetemjöl
- 0,5 dl majsstärkelse
- 0,5 g saffran, en påse
- 1 tsk bakpulver
- 0,25 tsk bikarbonat
- 0,25 tsk salt
Fyllning
- 1 sats apelsincurd
Frosting
- 200 g vit choklad
- 3 dl vispgrädde
Dekoration
- apelsinskal, kanderade
Instruktioner
Fyllning
- Tillaga apelsincurden enligt instruktionerna och låt den svalna helt.
Frosting
- Hacka den vita chokladen grovt och lägg den i en värmetålig skål.
- Värm vispgrädden tills den precis börjar sjuda. Ta av från plattan och häll den över den hackade chokladen. Rör om tills att choklad smält.
- Lät svalna och ställ sedan kallt i kylskåpet, minst fyra timmar med gärna över natten. Det är viktigt att frostingen är helt kylskåpskall innan den vispas.
Saffranscupcakes
- Vispa rumstempererat smör och socker tills det är ljust och krämigt.
- Tillsätt äggvitorna och vispa till en jämn kräm. Häll i gräddfilen och vispa ihop allt ordentligt.
- Blanda samman vetemjöl, majsstärkelse, saffran, bakpulver, bikarbonat och salt i en annan bunke och vispa ihop det så att det är väl blandat. Tillsätt mjölblandningen till äggmixen och blanda tills det precis gått ihop.
- Tillsätt mjölken samtidigt som du vispar på låg hastighet tills det precis gått ihop.
- Ställ pappersformar i en muffinsplåt. Fyll formarna 2/3 med smet och grädda den i 175°C i cirka 20 minuter eller tills en sticka kommer ut ren. Låt svalna i plåten i några minuter och lägg därefter upp dem på ett galler för att svalna helt.
Lägg ihop
- Gröp ur saffranscupcakesen i mitten med en äppelurkärnare eller en kniv. Fyll hålet med apelsincurd. Jag brukar tycka dt är enklast att spritsa fyllningen så blir det inte så kladdigt.
- Vispa den vita chokladganachen tills den är fluffig. Spritsa på varje cupcake och dekorera med kanderade apelsinskal.
- Servera direkt eller förvara i kylskåpet i 1-2 dagar.