På vintern, när apelsiner och andra citrusfrukter är som allra bäst, känns deras soliga färger och friska smaker som mest välbehövliga. Hemgjord apelsincurd är ett gott och lyxigt sätt att njuta av apelsiner, och det är faktiskt enklare att göra än vad du kanske tror.
Med bara några få ingredienser kan du skapa en syrlig och tjock kräm som du kan breda på rostat bröd eller scones, blanda ner i yoghurt eller använda som fyllning i tårtor och cupcakes. Den ger en härligt sötsyrlig smak som kan förgylla allt från bakverk till helgfrukosten och kvällsteet.
Ingredienser
Apelsiner: När man gör apelsincurd använder man både skal och saft från färska apelsiner, men det går också bra att blanda upp med lite citron eller lime för lite syrligare smak. Curd kan göras på alla sorters citrusfrukter, så det går bra att göra receptet med blodapelsiner, grapefrukt, citron, lime eller småcitrus som clementiner och satsumas.
Socker: Jag använder vanligt socker i det här receptet eftersom jag inte vill påverka färgen på den slutgiltiga curden.
Äggulor: Äggulorna gör att krämen tjocknar och blir sådär tjock och lyxig. Men de ger också en fin gul färg som förstärks av apelsinjuicen och apelsinskalet. Det finns recept som använder hela ägg också vilket get en lite lättare curd, men jag föredrar att bara använda äggulor för att få en tjockare och krämigare textur.
Smör: Smöret gör att apelsincurden får en len textur och ger mycket smak. Därför är det viktigt att använda riktigt smör och inte byta ut det mot margarin – smaken blir helt enkelt inte densamma.
Sila curden för att få en riktigt len textur
För att få en klarare och lenare curd kan du sila den för att få bort det rivna apelsinskalet. Det går jättebra att göra curd utan att sila bort apelsinskalet om det är fint rivet, men texturen kan kännas bättre och curden kan se klarare ut om du silar den.
Sila curden när den tjocknat, men innan du vispar ner smöret. Tänk på att sila den snabbt så att den inte svalnar för mycket och inte är tillräckligt varm för att smälta smöret. Glöm inte heller att skrapa undersidan av silen så att du får med all apelsincurd.
Förvara apelsincurd
Apelsincurd håller i cirka 1-2 veckor i kylskåpet om den hälls upp i väl rengjorda och lufttäta burkar. Om du vill förvara den ännu längre går det också bra att frysa den. Då håller den i upp till ett år. Tina den långsamt i kylskåpet när du ska använda den, det tar cirka 24 timmar.
Apelsincurd
Ingredienser
- 1 dl socker
- 0,75 dl apelsinsaft, färskpressad
- 2 msk apelsinskal, finrivet
- 0,5 tsk salt
- 3 st äggulor
- 50 g smör
Instruktioner
- Skär smöret i kuber och ställ åt sidan. Vispa upp äggulorna i en värmetålig bunke till en jämn kräm.
- Blanda apelsinsaft, apelsinskal, socker och salt i en en kastrull. Koka upp på medelhög värme under omrörning.
- Häll långsamt ner den varma apelsinsaften i äggulorna under omrörning. Det är viktigt att inte hälla för snabbt så att äggulorna koagulerar, speciellt i början.
- När all apelsinsaft är blandad med äggulorna, häll tillbaka allt i kastrullen och värm försiktigt på medellåg temperatur tills det tjocknat. Rör om hela tiden så att det inte bränner vid i botten.
- När krämen tjocknat, sila den genom en finmaskig sil för att få bort apelsinskal och eventuella klumpar. Se till att vara snabb som att krämen inte svalnar för mycket!
- Vispa sedan ner smöret och fortsätt röra om tills allt smör smäl toch blandat sig i krämen.
- Häll upp på väl rengjorda burkar med lufttätt lock och låt svalna helt. Förvara sedan apelsincurden i kylskåpet. Den håller cirka 1-2 veckor i kylskåp.