En riktigt god BBQ-sås kan användas till så mycket. Även om det finns många goda såser att köpa så är en egengjord barbequesås som ett ess i rockärmen. När man kokar egen sås så kan man lätt justera smakerna, hettan och sötman efter eget tycke och smak. Kanske ska det vara mindre eller mer av något?
Att koka egen BBQ-sås är faktiskt inte så svårt som det kanske ser ut. Det behövs många olika ingredienser för att bygga olika lager med smaker i såsen, men själva processen är inte så svår. Såsen kan sedan användas som den är till både kött, fågel och grönsaker. Men den är också en god i en marinad eller som glaze. Såsen kan också användas till pulled pork, beef eller chicken.
Tomatbas till barbequesås
Jag använder krossade tomater som bas vilket gör att jag behöver mixa såsen med mixerstav för att få den helt slät. Krossade tomater är lätttillgängligt och oftast något jag alltid har hemma i skafferiet. Men det går lika bra att använda passerade tomater och skippa steget med att mixa såsen slät.
Egentligen skulle man kunna använda vilken typ av tomat so helst som bas, till och med färska tomater. Men om färska tomater används kan tillagningstiden på såsen behöva justeras. Fin hacka tomaterna innan de läggs ner tillsammans med övriga ingredienser i en kastrull, mixa dem enligt instruktionerna och låt sedan koka tills de tjocknat och gått ihop i en krämig sås.
Hur justerar du hettan i din BBQ-sås?
Det är enkelt att justera hettan och sötman i sin BBQ-sås både upp och ner. Här är några tips:
- Håll tillbaka Dijonsenapen och smaka först på såsen med bara senapspulvret. Dijonsenap har en krypande hetta som kan bli lite mycket för en del. Tillsätt sedan dijonsenap lite i taget och smaka av mellan varje gång tills du uppnått rätt styrka och smak för dig.
- Håll tillbaka chiliflakes och gör precis som med senapen – smaka av såsen med lite chiliflakes i taget tills du uppnått rätt hetta. Tänk på att smaken av chiliflakes blommar upp i såsen när de kokat en stund.
- Håll tillbaka sirap och honung och söta med dem efter tycke och smak. den mörka sirapen kan också bytas ut mot kokossocker, farinsocker eller muscovadosocker.
- Mer hetta? Vill du ha en ännu hetare sås så kan du tillsätta cayennepeppar och eller sriracha. Det ger en extra kick till såsen. Experimentera också med olika typer av chiliflakes och chilipulver för att hitta den smak och hetta du gillar bäst!
BBQ-sås
Ingredienser
- 800 g krossade tomater
- 100 g mörk sirap
- 100 g honung
- 1 dl äppelcidervinäger
- 2 msk worcestershiresås
- 2 tsk liquid smoke
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk dijonsenap
- 2 msk paprikapulver
- 1 tsk chiliflakes
- 1 tsk senapspulver
- 1 tsk lökpulver
- 2 tsk vitlökspulver
- salt och peppar
Instruktioner
- Blanda samman alla ingredienserna i en kastrull och låt koka upp. Justera hettan i såsen med dijonsenapen och chiliflakes, håll tillbaka en del av dem och smaka av för att få en styrka som passar dig.
- Mixa såsen slät med en stavmixer och ställ tillbaka på spisen. Smaksätt med salt och peppar. Låt koka under lock i cirka 20 minuter tills allt kokat samman. Häll upp på väl rengjorda glasburkar och låt svalna. Förvara bbq-såsen i kylskåpet, den håller i cirka två veckor. För längre hållbarhet, frys bbq-såsen.