Panerad aubergine med klyftpotatis

Betyg: 0.00
(0)
23 augusti, 2021

För mig har aubergine alltid varit mest förknippat med moussaka, vilket jag älskar. Det jag gillar mest med aubergine är att den kan användas som lasagneplattor men den lite köttiga konsistensen gör också att den passar bra till många andra goda rätter. Men aubergine behöver lite förberedelser för att bli riktigt gott.

Förbereda auberigne

Att bara skiva och använda aubergine direkt ger inte alltid ett lyckats resultat. Vätskan i aubergine kan vara lite bitter och därför är det viktigt att vätska ur den ordentligt innan man använder den. Skiva den på längden i cirka 1cm tjock skivor och salta på båda sidor. Låt ligga på skärbrädan i minst 30 minuter så att vätskan i dem dras ur av saltet. Klappa skivorna torra med hushållspapper.

För att ge aubergine en bättre och lite mer köttig konsistens kan man banka skivorna lätt med en köttklubba på båda sidor. Det gör att skivorna blir mjukare vilket gör dem lättare att panera och hantera. Det här gör verkligen skillnad på slutresultatet så skippa inte att varken vätska ur dem eller banka dem.

Panera aubergine

I det här receptet har jag använt en klassisk panering med vetemjöl, ägg och tillsist panko. Panko ger en riktigt krispig panering som ger ytterligare struktur till auberginen.

 1. Vetemjöl med salt – blanda lite salt i vetemjölet och dopa sedan aubergineskivorna i vetemjölet. Se till att de är täckta runt om och skaka av så mycket som möjligt så att det bara är ett tunt lager.
 2. Uppvispat ägg med salt – börja med att doppa skivorna i uppvispat ägg med lite salt. Skaka av skivorna lätt efter att det doppats i ägget och låt dem rinna av lite.
 3. Panko med oregano, lökpulver, vitlöskpulver, salt och peppar – det är viktigt att krydda pankon innan man panerar aubergineskivorna. Det är vad som ger auberginen smak. Doppa skivorna i panko och se till att de är ordentligt täckta över hela ytab. Lägg på en plåt med bakplåtspapper i väntan på tillagning.

Den panerade auberginen steks i stekpanna med ett tunt lager med olja i botten. Hela botten på stekpannan ska vara täckt med olja innan man försiktigt lägger ner skivorna och steker dem i cirka 2 minuter per sida. Lägg sedan direkt upp dem på galler tills alla skivorna är stekta.

Det är viktigt att inte steka för många samtidigt i samma stekpanna eftersom temperaturen då sjunker i pannan. Genom att lägga auberginen på ett galler efter stekningen så behåller man krispigheten bättre än om de läggs direkt på ett fat. Ett galler tillåter också eventuell olja som är kvar på skivorna att rinna av.

panerad aubergine med klyftpotatis

Panerad aubergine med klyftpotatis

Aubergine panerad i panko serverad med klyftpotatis och BBQ-sås
Portioner 4 pers
Förberedelser 45 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 1 timme 10 minuter

Ingredienser
  

 • 2 st aubergine mellanstora
 • 3 dl vetemjöl
 • 2-3 st ägg
 • 4 dl panko
 • 2 tsk lökpulver
 • 2 tsk vitlökspulver
 • 2 tsk oregano
 • 500 g potatis fast sort
 • 1 msk rapsolja
 • 0,5 tsk timjan
 • salt och peppar

Instruktioner
 

 • Skär auberginen på längden i cirka en cm tjocka skivor. Salta på båda sidor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt stå och vätska av sig i minst 30 minuter.
 • Skölj potatisen och skär den i klyftor. Lägg i en skål med kallt vatten och ställ åt sidan. Låt dem stå i cirka 15 minuter. Sätt ugnen på 225 grader och låt den bli varm.
 • Skölj potatisen och klappa den torr med hushållspapper eller en ren kökshandduk. Lägg tillbaka potatisen i skålen och tillsätt rapsolja, timjan och lite svartpeppar. Blanda runt ordentligt. Lägg upp potatisen på en plåt och ställ i dem i ugnen. Rosta potatisen i cirka 25 minuter eller till de är mjuka och fått fin färg. Salta när potatisen är klar.
 • Torka av auberginen och plåten. Lägg sedan skivorna på en skärbräda. Banka dem lätt med en kötthammare, inte för hård utan bara så att auberginen blir mjuk. Banka på båda sidorna. Auberginen ska vara mjuk och följsam.
 • Ta fram tre skålar som är större än aubergineskivorna och som har högre kanter. Häll vetemjöl i den första skålen och krydda det med salt. Vispa upp äggen tillsammans med lite salt i den andra skålen. I den tredje skålen, blanda ihop panko med vitlökspulver, lökpulver, oregano, salt och peppar.
 • Doppa aubergineskivorna först i mjölet, skaka av dem ordentligt. Doppa dem därefter i ägget så de täcks helt, skaka av. Sista doppas skivorna i pankomixen. Se till att panko täcker hela ytan på aubergineskivan. Lägg tillbaka på plåten. Panera alla skivorna och lägg tillbaka dem på plåten med bakplåtspapper där de vätskade av sig.
 • Hetta upp ett tunt lager med rapsolja eller frityrolja i en stekpanna, använd medelhög värme. Hela botten ska vara täckt och kanske en halv cm upp på kanten. Stek auberginen tills den fått fin färg, cirka 2 minuter, vänd och stek på andra sidan. När båda sidorna fått fin färg och är krispiga, lägg över auberginen på ett galler och låt rinna av.
 • Servera med klyftpotatis. Som sås använde jag hemgjord BBQ-sås, men även bearnaisesås eller aioli skulle passa bra till.
Författare: Danielle
Måltid: Huvudrätt
Kök: vegetariskt
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Close
Close