Detta recept på Daal, eller indisk linsgryta, använder röda linser och är värmande och kryddigt. Det är helt vegetariskt, faktiskt till och med veganskt, men det är något som alla kommer gilla!
Daal har sitt ursprung i Indien och det betyder egentligen linser eller andra baljväxter som inte behöver blötläggas innan tillagning men det är också en typ av gryta som använder dessa baljväxter som bas. I det här receptet har jag använt röda linser eftersom de går snabbt att laga och har en riktigt fin färg tillsammans med gurkmeja och curry.
Vad du behöver för att laga Indisk linsgryta:
Linser. Jag gillar röda linser i det här receptet, men det går också bra att byta ut till gröna linser.
Kryddor. Receptet innehåller en hel del kryddor men var och en bidrar till att skapa ett djup i smaken och jag rekommenderar inte att byta ut eller utesluta om du inte absolut måste. Flera av dessa kryddor är basen i många recept så de är bra att ha i skafferiet.
Vitlök. Jag använder nästan alltid vitlöksklyftor som jag river på en litet rivjärn eller hackar fint när jag lagar mat, men det går såklart att byta ut mot motsvarande mängd färdig pressad vitlök.
Färsk chilipeppar. Jag använder vanlig röd chilipeppar och den är inte superhet, men smaka alltid av innan du använder. Smaka av för att få den hette du föredrar. Det är lätt att lägga till mer chili, men omöjligt att ta bort hettan när den väl är där så krydda försiktigt.
Krossade tomater. Jag har alltid krossade tomater i skafferiet, men det går såklart att byta ut mot vilken tomatsort på burk som du föredrar – hela och skalade tomater, körsbärstomater eller plommontomater. Se bara till att de krossas under kokningen så grytan får en jämn konsistens.
Kokosmjölk. Välj kokosmjölk med omsorg. Jag använder alltid vanlig kokosmjölk, inte light varianter. Jag är också noga med att välja en sort utan stabiliseringsmedel utan bara ren kokosmjölk.
Citron. Citronsaften ger en extra fräschhet till grytan innan servering, men det går lika bra med lime eller så kan det uteslutas helt.
Färsk koriander. Många gillar inte koriander, själv tycker jag att det är gott i mindre doser, så därför kan det uteslutas helt eller bytas ut mot bladpersilja om man gillar de gröna färgklickarna det ger till grytan.
Daal, Indisk linsgryta
Ingredienser
- 1 msk kokosolja , eller rapsolja
- 4 st vitlöksklyftor
- 1 bit ingefära, cirka 4-5 cm
- 1-2 st chilipeppar, färsk röd
- 1 tsk gurkmeja, mald
- 1 tsk spiskummin, mald
- 0,5 tsk koriander, mald
- 1 tsk chilipulver
- 2 tsk curry, mald
- 1 tsk garam masala
- salt och peppar
- 5 dl vatten
- 1 st buljongtärning, grönsak
- 200 g röda linser
- 400 g krossade tomater
- 400 ml kokosmjölk
- 0,5 st citron, saften från en liten
- 1 dl koriander, kan uteslutas
Instruktioner
- Skala och riv vitlök och ingefära. Finhacka chilipeppar. Sätt en stor gryta på medelhög värme. Tillsätt kokosolja eller en annan neutral vegetabilisk olja och fräs vitlöken, ingefäran och chilin i någon minut. Tillsätt gurkmeja, spiskummin, koriander, chilipulver, curry, garam masala, salt och peppar. Fräs kryddorna under omrörning tills de börjar dofta, cirka en minut.
- Tillsätt vatten och buljongtärning och skrapa botten av grytan ordentligt så att kryddor som eventuellt fastnat lossnar. Tillsätt linser och krossade tomater. Sänk värmen och låt sjuda på spisen under lock i cirka 20-25 minuter. Linserna ska vara mjuka genomkokta.
- Tillsätt kokosmjölken och smaka av med mer salt och peppar efter eget tycke och smak. Låt sjuda tills grytan är tjock och krämig, cirka 5-10 minuter. Smaka av soppan med citronsaft och rör ner grovt hackad färsk koriander. Gillar du inte koriander går det bra att utesluta helt eller byta ut mot bladpersilja.
- Servera grytan med ris och naanbröd.
Det går jättebra att frysa det här receptet! Frys den tillsammans med ris i matlådor och plocka upp dagen innan för att tina i kylskåp och värm sedan i mikrovågsugn. Eller frys den i zip-lockpåsar för att enkelt plocka upp och tina över natten i kylskåpet. Dagen efter kan man koka ris och försiktigt värma upp grytan i en kastrull på spisen. Det här är ett recept som är perfekt för storkok.
Jättegod gryta men blir alldeles för lös i konsistensen. Nästa gång ska jag minska på vattnet.
Bästa receptet på linsgryta!!