Det här är en fantastiskt god vegetarisk rätt med zucchini, goda ostar och tomatsås. Nästan lite som vegetarisk lasagne men med en twist. Zucchinin är det som håller ihop allt. Den bakas i ugnen så att den är mjuk nog att rulla och sedan fyller man den med en ricotta och parmesan kräm. Så himla gott!
Enkel tomatsås
Tomatsåsen är superenkel och jag har den som start i massor med grejer. Pizzasås, köttfärrsås och lasagne, allt börjar med den här tomatsåsen. Ibland har jag vitlök i och ibland steker jag lite scharlottenlök innan jag häller på krossade tomater och kokar ihop det till en sås. Men ofta gör jag den precis så här med krossade tomater, balsamvinäger, salt, peppar och basilika. Balsamvinägern ger syrlighet som fördjupar smaken på såsen, det går såklart bra att använda en annan vinägersort också, men balsamvinäger till tomat är min favorit.
Ricotta och parmesankrämen är också enkel att blanda ihop. Det är helt enkelt bara ricotta, parmesan och ett ägg som sedan smakas av med salt och peppar. Ägget gör att krämen håller ihop bättre när man gräddar allt sen. Jag toppade med grovt riven färsk mozzarella och alla de tre ostarna tillsammans är himmelskt!
Det här receptet räcker till fyra portioner, men vill man göra det lite matigare så kan man servera det här tillsammans med en matig sallad med quinoa för att ge lite mer mättnadskänsla.
Zucchinirullar med ricotta och tomatsås
Ingredienser
- 4 st zucchini
- 1 msk olivolja
- salt och peppar
- 1 pkt mozzarella
Tomatsås
- 1 burk krossade tomater
- 1 msk balsamvinäger
- 1 msk basilika, fint hackad
- salt och peppar
Ricottafyllning
- 200 g ricotta
- 1 dl parmesan, finriven
- 1 st ägg
- salt och peppar
Instruktioner
- Dela varje zucchini i fyra skivor, ca 1 cm tjocka. Skär till botten på ytterskivorna så att de kan ligga platt. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och salt och peppra dem. Grädda i 200 grader i cirka 15 minuter tills de är mjuka och går att rulla. Låt svalna på plåten.
- Häll de krossade tomaterna i en kastrull tillsammans med balsamvinäger. Låt det koka upp och sänk temperaturen. Låt det puttra i cirka 15 minuter eller tills såsen kokat ihop och tjocknat lite. Smaka av med salt, peppar och basilika. Häll upp i botten på en ugnsfast form.
- Blanda ihop ricotta, ägg och finriven parmesanost i en skål, smaka av med salt och peppar. Lägg en klick ricottakräm, cirka 1 msk, på änden på zucchiniskivorna när de svalnat av. Rulla ihop och ställ dem i formen på tomatsåsen. Jag ställde mina med rullen uppåt, men det gör man som man vill.
- Riv färsk mozzarella grovt och fördela på toppen på alla zucchinirullar. Grädda i 200 grader i cirka 25 minuter tills mozzarellan fått fin färg. För en lite matigare variant kan man servera dess rullar ihop med en matig sallad.