Dela varje zucchini i fyra skivor, ca 1 cm tjocka. Skär till botten på ytterskivorna så att de kan ligga platt. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och salt och peppra dem. Grädda i 200 grader i cirka 15 minuter tills de är mjuka och går att rulla. Låt svalna på plåten.
Häll de krossade tomaterna i en kastrull tillsammans med balsamvinäger. Låt det koka upp och sänk temperaturen. Låt det puttra i cirka 15 minuter eller tills såsen kokat ihop och tjocknat lite. Smaka av med salt, peppar och basilika. Häll upp i botten på en ugnsfast form.
Blanda ihop ricotta, ägg och finriven parmesanost i en skål, smaka av med salt och peppar. Lägg en klick ricottakräm, cirka 1 msk, på änden på zucchiniskivorna när de svalnat av. Rulla ihop och ställ dem i formen på tomatsåsen. Jag ställde mina med rullen uppåt, men det gör man som man vill.
Riv färsk mozzarella grovt och fördela på toppen på alla zucchinirullar. Grädda i 200 grader i cirka 25 minuter tills mozzarellan fått fin färg. För en lite matigare variant kan man servera dess rullar ihop med en matig sallad.