Soppa med kabanoss, potatis och grönkål

Betyg: 5.00
(4)
2 januari, 2022

Soppa är så enkelt att laga och himla gott när det är kallt och ruskigt ute. Den här soppan med kabanoss, potatis, grönkål och cannellinibönor smakar ljuvligt och ser fantastisk ut i tallriken. Jag var först lite osäker på om jag skulle gilla att ha grönkål i soppa, men gud så gott det är! Grönkålen får en lite mjukare och rundare smak i soppan som verkligen tillför mycket mer än bara fin färg.

Vad du behöver:

Kabanoss. En kryddig kabanoss är riktigt gott i den här soppan, men du kan byta ut korven mot vilken kryddkorv du själv föredrar.

Lök. Den här soppan innehåller både gul lök och vitlök. I receptet står det fyra vitlöksklyftor, men du kan anpassa det efter eget tycke och smak. Gillar du vitlök så tar du fle roch gillar du inte för stark vitlökssmak så tar du mindre.

Paprikapulver. Det är paprikapulvret som ger den här soppan sin vackra gula färg. Både vanligt paprikapulver och rökt paprikapulver fungerar bra i den här soppan.

Potatis. Jag gillar att använda delikatesspotatis med skalen kvar i den här soppan. Det går bra med vilken fast potatissort som helst och det går såklart bra att skala den också.

Buljongtärning. I receptet har jag skrivit grönsaksbuljong, men det går bra med vilken annan sorts buljong som helst. 

Grädde. Det går bra att använda vilken grädde som helst i det här receptet, allt från matlagningsgrädde, vispgrädde och grädde baserad på havre eller soja. 

Bönor. Jag använde cannellinibönor i det här receptet för att bulka upp med mer protein och göra soppan mer mättande. Vilka vita bönor som helst fungerar bra här.

Grönkål. Jag använder färsk grönkål där jag dragit av bladen från stammarna och hackat dem grovt. Det är bra att hacka grönkålen lite så att det går lättare att äta den i soppan sen. 

soppa med kabanoss, potatis och grönkål
Kan man göra den här soppan vegetarisk?

Självklart går det bra att göra den här soppan till en vegetarisk soppa. Välj en vegetarisk korv (jag tror till och med att det finns vegetarisk kabanoss) eller uteslut korven helt och addera mer bönor i soppan istället. Grädden går jättebra att byta ut mot en havre- eller sojabaserad grädde som fungerar i matlagning.

Hur länge håller soppan?

Man skulle kunna tro att soppa med grönkål inte skulle hålla sig så bra men faktum är att den här soppan håller jättebra i två till tre dagar i kylskåpet. Det går bra att värma upp den försiktigt i en kastrull på spisen eller i mikrovågsugnen. Om du mikrar soppa så tänk på att ta ut tallriken och röra om lite efter halva tiden så att soppan värms upp jämnt.

soppa med potatis, kabanoss och grönkål

Soppa med kabanoss, potatis och grönkål

5 från 4 röster
En vackert gul soppa med kabanoss, potatis, grönkål och cannellinibönor. Perfekt för kalla och ruskiga dagar!
Portioner 4 portioner
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 25 minuter
Total tid 40 minuter

Ingredienser
  

  • 300 g kabanoss, cirka
  • 1 st gul lök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 msk paprikapulver
  • 500 g potatis
  • 1 liter vatten
  • 2 st buljongtärning, grönsak
  • 0,5 dl grädde
  • 400 g cannellinibönor
  • 3-400 g grönkål, grovt hackad
  • salt och peppar

Instruktioner

  • Skölj potatisen och dela den i större bitar. Skala och finhacka vitlöksklyftorna och finhacka den gula löken. Värm en stor tjockbottnad gryta till medelvärme. Skiva korven i cirka 0,5 cm breda skivor och stek den i grytan, ingen olja behövs eftersom korven är fet i sig själv. Stek i 2-3 minuter till korven fått fin färg. Tillsätt löken och vitlöken och stek dem under omrörning i några minuter tills löken är mjuk och genomskinlig.
  • Tillsätt paprikapulver, potatis, vatten och buljongtärningarna. Låt sjuda under lock i 15-20 minuter tills potatisen är mjuk och genomkokt. Under tiden, skölj grönkålen och ta bort de hårda stammarna samt hacka den grovt. Häll också av och skölj cannellinibönorna. Ställ åt sidan.
  • När potatisen är genomkokt, tillsätt grädde, grönkål och bönor. Låt koka i 2-3 minuter så att grönkålen mjuknar lite och bönorna blir varma. Smaka av med salt och peppar.
Författare: Danielle
Måltid: Huvudrätt, Soppa
Tillagningssätt: Kokad, Stekt
Dela

Skriv en kommentar

  1. Kenneth Schill says:

    Soppan ska jag göra. Den ser god ut.

  2. Ganska få ingredienser. Enkel tillagning, mättande och OTROLIGT GOD!!

  3. Sofi Nilsson says:

    Mycket bra och god!! 😍
    Jag la till stjälkselleri och massa persilja och extra av kryddorna.
    Tack för receptet!!
    ✨️💛✨️

  4. Otroligt god soppa!
    Brukar göra grönkålschips och strö över så blir det ännu godare.

    1. Åh, vad bra tips!

5 from 4 votes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Like
Close
Close