Parmesanbakad lax med grynsallad

Betyg: 0.00
(0)
17 oktober, 2021

Lax är en favorit som jag närstan alltid har hemma i frysen. Det går snabbt och lätt att laga och mättar bra utan att ge en tung känsla i magen. Men istället för att bara steka laxen eller ugnsbaka den som vanligt så testade jag den här gången en liten parmesanpanering och det blev så himla gott!

För att ge laxen ännu mer god smak så gjorde jag en liten röra med parmesan, basilika, majonnäs, citron, salt och peppar. Röran bredda jag sedan ut på toppen på laxfilerna och lät dem bakas med det täcket på. Det gav laxen god smak samtidigt som det hjälpte till att hålla fisken riktigt saftig.

Parmesanlax med ljummen grynsallad

En matig grynsallad

Till grynsalladen så använde jag Orzo-mix från Zetas. Det är en grynblanding med korn, lupinbulgur, gula linser och gröna ärtor. Men det går också bra att byta ut detta mot ris, mathavre, quinoa eller risonipasta.

Jag ville kunna servera min sallad varm så jag smaksatte grynblandingen med pesto, soltorkad tomat och oliver. Det blev så gott! Jag värmde upp dem i min matlåda dagen efter och det fungerade också riktigt bra, men om man inte vill värma upp den så är den lika god kall.

lax med parmesan

Parmesanbakad lax med grynsallad

Inget betyg än
Saftig lax bakad under ett täcke av parmesankräm. Serveras tillsammans med en ljummen grynsallad smaksatt med pesto, soltorkad tomat och oliver.
Portioner 4 portioner
Förberedelser 10 minuter
Tillagningstid 15 minuter
Total tid 25 minuter

Ingredienser
  

  • 4 st laxfilé
  • 3 msk majonnäs
  • 1,5 msk basilika, finhackad
  • 50 g parmesan
  • 0,5 st citron, saften

Grynsallad

  • 200 g Orzo-mix
  • 50-100 g pesto, efter smak
  • 6 st soltorkade tomater, inlagda
  • 50 g oliver, kalamata

Instruktioner

  • Värm upp ugnen till 200 grader.
  • Blanda samman alla ingredienser till parmesankrämen. Lägg laxen i en ungsform med lite bakplåtspapper i botten. Fördela parmesankrämen över de fyra laxfiléerna och bred ut den på toppen av varje filé.
  • Ugnsbaka laxfiléerna i cirka 10-15 minuter beroende på laxfiléernas tjocklek. De ska vara genombakade med fortfarande saftiga. Testa gärna med termometer, laxen är klar när den är mellan 54-56 grader.
  • Koka upp en gryta med vatten och tillsätt grynblandningen. Koka enligt anvisningen på paketet.
  • Hacka soltorkade tomater och oliver grovt.
  • Häll av grynerna när de är klara och blanda ner pesto, soltorkade tomater och oliver.
  • Servera laxen och grynsalladen ihop med lite ruccola. Kan med fördel ätas både varmt och kallt.
Författare: Danielle
Måltid: Huvudrätt
Tillagningssätt: I ugn, Kokad
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Like
Close
Close