Zucchini är en av mina favoritgrönsaker. Det finns så mycket gott man kan göra med zucchini och det passar med många olika smaker och kryddor. Det här receptet på fylld zucchini använder sig av grekiska smaker och passar perfekt ihop med tsatsiki eller bara en klick crème fraîche och en sallad.
När man fyller zucchini så här så blir det lite som lasagne där zucchinin fungerar lite som pasta. Det gör att man inte behöver servera något till förutom en kall sås och sallad. De är mättande, men vill man går det såklart att servera ris eller couscous till.
Att välja och förbereda zucchini
- Välj raka och medelstora zucchinis som är ungefär lika stora. De ska vara fasta och skalet ska vara fräscht.
- Tvätta zucchinin ordentligt och skrubba skalet lätt.
- Dela zucchinin på längden och lägg dem med den skurna sidan upp. Skala eventuellt av en liten del av botten så de ligger plant i formen.
- Gröp ur zucchinin med en sked, det ska vara cirka 1-1,5 cm kött kvar runt om. Spara det du gröpt ur och hacka det fint innan du blandar ihop det med fyllningen.
- Zucchinin behöver inte saltas innan den fylls för att den ska vätska av sig. Men ibland kan det vara gott att krydda den lite med salt och peppar för smakens skull.
Ersätta ingredienser i fylld zucchini
Att fylla zucchini så här är ett perfekt sätt att använda upp det man har hemma. Receptet kan också enkelt anpassas efter olika preferenser och allergier.
- För att göra receptet vegetariskt: Byt ut nötfärsen mot vegetarisk färs, krydda och tillaga enligt receptet.
- För att göra receptet veganskt: Byt ut nötfärsen mot vegetarisk färs, byt ut fetaosten mot en vegansk ost och äggen mot två linfrö-ägg (2 msk linfrökross blandat med 5 msk kallt vatten).
- För att göra receptet glutenfritt: Använd glutenfritt ströbröd.
Fylld Zucchini
Ingredienser
- 4 st zucchini, medelstora
- 500 g köttfärs
- 2 msk olivolja
- 2 msk oregano, torkad
- 0,5 st gul lök, finhackad
- 1-2 st vitlöksklyftor, riven
- 1 dl oliver, finhackade kalamata
- 1 dl soltorkade tomater, finhackade
- 2 dl ströbröd
- 2 st ägg, vispade
- salt och peppar
- 200 g fetaost
Instruktioner
- Dela zucchinin på längden och gröp ur den. Lägg zucchinibåtarna i en ugnsfast form eller på en plåt och ställ åt sidan. Hacka upp inkråmet från zucchinin fint.
- Stek nötfärs i olivolja och tillsätt den finhackade löken. Stek tills löken är mjuk, tillsätt vitlök och oregano. Tillsätt det hackade inkråmet från zucchinin. Tillaga färsblandningen tills zucchinin vätskat av sig och blivit mjuk. Smaksätt med salt och peppar. Lägg färsblandningen i en bunke och låt svalna något.
- Hacka oliver och soltorkad tomat fint. Blanda ner dem i färsblandningen tillsammans med ströbrödet. Tillsätt äggen och rör ihop det till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg i fyllningen i zucchinibåtarna. Toppa den fyllda zucchinin med fetaost. Täck formen med aluminiumfolie och ugnsbaka i 200 grader i 30 minuter. Ta sedan av folien och fortsätt gratinera zucchinin tills den får färg, cirka 15 minuter. Servera direkt med en klick crème fraîche och sallad.