Citronkyckling med ris

Betyg: 0.00
(0)
6 september, 2021

Kyckling med ris, det låter kanske inte så spännande och speciellt. Men det här fantastiska receptet ger fantastiskt god och saftig kyckling med tydlig citronsmak. Och bäst av allt, det lagas enkelt i samma gryta. Mindre disk och mer god smak.

Om det är något jag inte gillar så är det torrt ris. Därför brukar jag bara laga ris till grytor där jag kan dränka det i god sås. Men det här riset blir så saftigt och fyllt med massa goda smaker, det var en upplevelse bara för sig självt. marinaden från kycklingen ger det en tydlig citronsmak och det doftar även helt ljuvligt. Eftersom kycklingen försteks i samma gryta så hjälper riset och risvattnet till att deglacera grytan och riset kan dra till sig all god smak från stekningen. Mums!

kyckling och ris med citron

Att låta riset koka i ugnen är verkligen en hit. Man glömmer ofta bort att många rätter som man traditionellt sett kanske kokar på spisplattan faktiskt också går att tillaga minst lika bra, kanske till och med bättre, i ugnen. Med locket på i ugnen så behåller riset mycket fukt och eftersom värmen inte kommer direkt underifrån så är det svårt att bränna fast något. Det är ju därför man ofta kokar risgrynsgröt i ugnen, den blir helt enkelt krämigare och svårare att bränna vid då. Samma sak gäller ju även långkornigt ris som i det här receptet.

Jag toppade citronkycklingen med massa hackad färsk oregano för det tycker jag går så himla väl ihop med citron. Men det går såklart också bra med bladpersilja. Förutom god smak så tillför det gröna så mycket för det visuella intrycket av maten. Det är också en viktig del av njutningen och smaken!

kycklinglår med citronsmak
kycklinglår med ris i gryta

Citronkyckling med ris

Inget betyg än
Saftig kyckling med ris som lagas i en gryta vilket tillför massa god smak.
Förberedelser 15 minuter
Tillagningstid 45 minuter
Marinering 30 minuter

Ingredienser
  

Marinerad kyckling

  • ca 900 g kycklinglårfilé, utan ben
  • 2 st citron, skal + 0,5dl saft
  • 1 msk oregano, torkad
  • 4 st vitlöksklyftor, finhackade
  • 0,5 tsk salt

Ris

  • 2 msk olivolja
  • 1 st gul lök, finhackad
  • 2,5 dl ris, långkornigt
  • 6 dl vatten
  • 1 st buljongtärning, kyckling
  • 1 msk oregano
  • 0,75 tsk salt
  • svartpeppar

Instruktioner

  • Lägg kycklinglårfilérna i en plastpåse. Finriv skalet på två citroner och pressa ur 0,5 dl saft, tillsätt det i påsen tillsammans med oregano, vitlöksklyftor och salt. Förslut påsen och blanda runt kycklingen ordentligt så allt blandar sig. Låt marinera i kylskåpet i minst 30 minuter, men över natten går också bra.
  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • I en ugnsfast gryta, tillsätt olivoljan och stek kycklinglårfilérna så att de får färg. De behöver inte vara klara, de steks klart i ugnen senare. Ta upp kycklingen och lägg den på ett fat, täck med aluminiumfolie och ställ åt sidan.
  • När kycklingen är färdigstekt och ligger och vilar, stek löken i oljan som är kvar i pannan. Stek löken tills den är mjuk och glansig. Skölj riset och tillsätt det i grytan. Blanda runt och låt det steka lite. Tillsätt vatten, buljongtärning, oregano, salt och peppar. Blanda runt tills buljongen löst sig. Sätt på locket på grytan och ställ in den i ugnen. Stek riset i ugnen under lock i 20 minuter.
  • Efter 20 minuter, ta ut grytan ur ugnen och lägg kycklingen över riset. Häll över eventuell vätska från kycklingen. Sätt på locket och ställ in i ugnen igen. Stek i ytterligare 25 minuter. Ta av locket de sista 5-10 minutrarna. Låt kycklingen och riset vila i minst 5 minuter efter att den tagits ut ur ugnen så alla smaker sätter sig. Servera med sallad.
Författare: Danielle
Måltid: Huvudrätt
Tillagningssätt: I ugn
Dela

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Betyg




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Like
Close
Close