Det här enkla one pot receptet på en krämig pasta risoni med salsiccia går snabbt att laga och är perfekt som vardagsmat, speciellt eftersom du lagar allt i samma gryta vilket minimerar disken. Det är dessutom riktigt gott i matlådan dagen efter.
Krämig risoni bli lite som en pastaversion av risotto, men det är mycket enklare och snabbare att laga. Den här rätten tar ungefär 30 minuter att laga och det är inte heller så många krångliga moment. Snabbt, enkelt och gott helt enkelt!
Välja och byta ut ingredienser
Risoni: Du kan såklart göra den här pastan med en annan sort en risoni, men det påverkar både koktiden och konsistensen.
Salsiccia: Jag har använt korvfärs som är kryddad som salsiccia i det här receptet. Det är smidigt med färdig korvfärs för den har ofta väldigt mycket smak utan att du behöver göra något. Men självklart kan du byta ut mot annan färs och krydda upp den själv med till exempel vitlök och örter.
Lök och vitlök: Jag använder en halv, medelstor gullök och en vitlöksklyfta i det här receptet. Men justera gärna efter eget tycke och smak. Schalottenlök hade också varit gott istället för gul lök.
Chiliflakes: Den här rätten ska inte bli direkt stark i smaken, men en liten hetta gör sig rikitigt bra med de andra smakerna i den här pastan. Krydda försiktigt för det kan snabbt bli starkare än vad du tänkt dig.
Buljongtärning: Välj den buljongtärning du tycker bäst om, det spelar egentligen ingen roll. Du kan också använda fond eller hemkokt buljong.
Grädde: Det går bra att använda vispgrädde eller matlagningsgrädde. Jag har också testat att använda laktosfri grädde och det fungerar precis lika bra det med.
Parmesan: Det går också bra att byta ut parmesanosten mot pecorino som brukar vara lite billigare.
Färsk spenat: Jag gillar att bryta av med färsk spenat i den här rätten, det ger också riktigt fin färg som gör att det ser lite roligare ut på tallriken.
Krämig risoni med salsiccia
Ingredienser
- 400 g korvfärs, salsiccia
- 0,5 st gul lök, hackad
- 1 st vitlöksklyfta
- 5 dl vatten
- 2,5 dl grädde
- 1 st buljongtärning, kyckling
- 2,5 dl risoni, okokt
- 50 g parmesan, riven
- 60 g spenat, färsk
- 1 nypa chiliflakes
- salt och peppar
Instruktioner
- Lägg korvfärsen i en gryta och fräs i lite olivolja på medelhög värme i fem minuter.
- Tillsätt den hackade löken och fortsätt tillaga på medelhög värme tills löken är transparent och korven är genomstekt. Korvfärs kan innehålla ämnen som gör att korven behåller sin rosa färg, så den kan vara färdig innan den är gyllenbrun.
- Tillsätt riven eller pressad vitlök, chiliflakes och risoni och stek på det i en minut.
- Häll i vatten, grädde och buljongtärningen. Ibland kan det vara bra att värma vattnet och lösa buljongtärningen innan du tillsätter det för att göra det enklare att blanda ut alla smaker. Låt sjuda lå låg till medel värme i cirka tio minuter utan lock, under omrörning.
- Ta av kastrullen från värmen, rör i parmesan och spenat och täck över kastrullen i cirka tre minuter så att den tjocknar. Smaka av med salt och peppar.