Cannelloni med spenat är en av mina absoluta favoriträtter. Det är en enkel rätt som inte kräver speciellt mycket tid eller kunskap, men det ser lyxigare och mer ansträngande ut än vad det faktiskt är. Det gör det till en perfekt rätt både till vardags och när du ska bjuda på middag.
Vilken pasta använder man?
Namnet cannelloni kommer från pasta sorten man använder, långa rullar som man kan fylla med olika typer av fyllning. Det kan vara lite svårt att hitta den pastasorten och oavsett så det det mycket enklare att använda färska lasagneplattor som man rullar med fyllning i mitten. Det är mindre kladdigt och tar inte lika lång tid att tillaga i ugnen.
Variera fyllningen
Den här krämiga fyllningen med cream cheese och spenat är supergod. Det betyder också att den här rätten är vegetarisk. Men det går såklart att justera fyllningen lite efter tycke och smak. Det är väldigt gott att byta ut cream cheese mot ricotta. Jag har lagat båda alternativen flera gånger och tycker det är lika gott vilket som. Om man inte vill ha den vegetarisk så är det gott att lägga till lite strimlad lufttorkad skinka som t.ex. parmaskinka eller serrano. Men själv föredrar jag den här vegetarisk.
Förbereda cannelloni
Det går bra att förbereda delar av det här receptet. Det kan vara bra om man vill servera detta på en middagsbjudning. Tomatsåsen kan kokas i god tid innan och till och med frysas ner. Jag brukar ofta koka en större sats av den här tomatsåsen och spara i frysen för att kunna använda som bas i många olika rätter. Fyllningen kan också förberedas och blandas ihop med spenaten precis innan det ska läggas ihop.
En ihoplagd cannelloni som är gjord med färska lasagneplattor kan inte stå så länge, då torkar plattorna ut och blir lite hårda och torra när man gräddar. Men så länge tomatsåsen är färdigkokad så tar det faktiskt inte så lång tid att lägga ihop allt.
Cannelloni med spenat
Ingredienser
- 2 pkt lasagneplattor, färska
- 50 g parmesan, finriven
- 2 dl grädde
Tomatsås
- 2 pkt krossade tomater
- 1 st gul lök
- 2 st vitlöksklyftor
- 2 msk balsamvinäger
- salt och peppar
- 4 msk basilika, finhackad
Fyllning
- 200 g cream cheese
- 2 dl crème fraiche
- 150 g spenat, grovhackad
- 1 näve basilika, grovhackad
- salt och peppar
Instruktioner
- Börja med att koka tomatsåsen. Hacka den gula löken fint och fräs den i lite olivolja i en kastrull tills den blir mjuk och lite genomskinlig. Tillsätt finhackad vitlök och låt steka med i cirka en minut. Häll i krossade tomater och balsamvinäger. Sänk temperaturen till låg och smaka av med salt och peppar. Låt sjuda i cirka 45 minuter. Ta av från värmen och smaka av med basilika. Häll såsen i botten på en stor ugnsform och låt svalna lite.
- Blanda samman creme cheese och crème fraiche och smaka av med salt och peppar. Hacka spenat och basilika grovt och blanda ner i fyllningen.
- Ta en klick av fyllningen och lägg längst kortsidan av en färsk lasagneplatta. Rulla ihop och lägg rullen med öppningen nedåt i formen med tomatsås i botten. Fortsätt rulla lasagneplattorna med fyllningen och lägg jämnt fördelat i ugnsformen. När alla lasagneplattor är rullade, riv parmesan över hela formen och häll över grädden.
- Grädda i 225 grader i cirka 20-25 minuter.